Facebook

Instagram

Ransomware fortsätter hota kritiska verksamheter – tillverkningsindustri bland de mest utsatta


2019-08-08

Bild: Trend Micro

Trend Micro varnar för fortsatt ökning av utpressningsvirus mot kritiska verksamheter inom en rad branscher. Tillverkningsindustrin, myndigheter och sjukvård är mest utsatta under första halvan av 2019.

Ransomware, eller utpressningsvirus, är cyberattackmetoden som de senaste åren dominerat landskapet för säkerhetshot. Utpressningsattacker nådde sin absoluta topp under 2016 och 2017, sett både till antalet attacker och hur många nya ransomware-familjer som skapades.

För 2018 syntes dock en kraftig tillbakagång, vilket kan knytas till flera bakomliggande faktorer. Enligt Trend Micro är två faktorer mest centrala: dels har man inom organisationer fått till bättre metoder för att återhämta sig efter en attack (backup och liknande), men också att man numera har bättre tekniker och metoder inom säkerhetsbranschen för upptäckt av hot, vilket gör att man kan arbeta på ett mer proaktivt sätt.

Under första halvåret 2019 har vi emellertid sett flera allvarliga utpressningsattacker mot företag som betalat höga lösensummor, eller där det tagit veckor eller rentav månader för verksamheten att återhämta sig. Dessa attacker visar att företagen fortfarande måste vara väldigt vaksamma när det gäller att skydda sina nätverk mot denna typ av hot.

Ökat antal attacker mot transport-, energi- och juridiska verksamheter
Då företag blivit bättre på att förutse och skydda sig mot attacker, vänder de cyberkriminella nu blicken mot de verksamheter som bedöms vara mer benägna att utsättas för en attack, men också de som är mer benägna att betala en högre lösensumma. Under första halvåret 2019 är det myndigheter, tillverkningsindustrin, hälso- och sjukvårdssektorn, handeln och utbildningssektorn som varit mest utsatta för utpressningsattacker.

De cyberkriminella som utför utpressningsattacker förväntas bli allt noggrannare i valet av vilka de attackerar och kommer utöka sin profilering av potentiella måltavlor. Detta främst genom att leta upp och ta del av fritt tillgänglig information om företaget, för att sedan dra slutsatser och kartlägga enskilda verksamheters möjliga sårbarheter och vägar in i systemen.

Under andra halvan av 2019 förväntas mångfalden bland offer öka, vartefter cyberkriminella hittar sätt att ta sig in i ytterligare branscher med kritiska verksamheter. Det kan innebära en ökning av attacker mot bland annat juridiska verksamheter, energiföretag och andra verksamheter inom kritiska infrastrukturer som transport- och distributionsindustrin.

Attacker riktade mot anställda mest lukrativt för kriminella
Hur en utpressningsattack är utformad har ändrats mycket genom åren och kommer sannolikt att fortsätta att förändras. Bland annat nätfiske, ”ond annonsering” (så kallad malvertising), skadliga webbsidor och sårbarhetsattacker som attackmetoder har använts som metoder för att ta sig in i en organisation. Vägen in i företags verksamheter kommer fortsatt vara genom företagens anställda, då det fortsätter vara det mest lukrativa alternativet för de kriminella.

Trend Micro spår att den fortsatta delen av 2019 bland annat kommer innebära flera fall av förfinade social engineering-attacker, i samband med att cyberkriminella lyckas ta reda på ännu djupare och detaljrik information kring de nya verksamheter de planerar att attackera. Även mängden stulna konto- och inloggningsuppgifter som säljs på svarta marknaden kommer att öka.

Förfinade metoder gör bedrägerier allt svårare att upptäcka
Tack vare framsteg inom teknik för maskininlärning och beteendeövervakning har IT-säkerhetslösningar blivit allt bättre på att upptäcka utpressningsattacker innan olyckan är framme. Cyberkriminella tvingas hela tiden förfina sina metoder för att inte upptäckas av dagens säkerhetslösningar. Detta har föranlett förbättrade metoder med så kallad anti-sandboxing, bättre anti-maskininlärning och fillösa skadeprogram, och allt pekar på fortsatta framsteg på området.

Användningen av komprometterad legitim programvara, inklusive säkerhetsleverantörernas egna, kommer också bli en allt vanligare metod för att kringgå säkerhetslösningarna. Även stulna certifikat kommer att användas för att få utpressningsattackerna att se än mer trovärdiga ut.

Trender pekar mot att cyberkriminella som specialiserar sig på utpressningsattacker kommer att fortsätta rikta in sig på noggrant utvalda offer där chanserna till höga lösensummor är störst. Det är därför viktigt att alla företag är fortsatt vaksamma på minsta indikation till attackförsök.

– Så länge vi inte kan förhindra att lösensummor betalas ut, kommer utpressningsattacker att fortsätta, säger Johnny Krogsboll, Technical Director Nordic hos Trend Micro.
– Det absolut viktigaste du själv kan göra för ditt företag, är att ständigt arbeta för att förbättra verksamhetens förmåga att upptäcka och reagera på utpressningsförsök via ransomware, för att hjälpa oss att minimera denna typ av hot framöver.




Källa: Trend Micro


Skriv ut



Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala.
Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala.

Fler batterier fattar eld när plastsorteringen ökar

Förändrat levnadssätt och konsumtionsmönster under Covid-19 har gjort att plastanvändningen och sorteringen av plastförpackningar har ökat. Svensk Plastå...

Läs mer
Kapab

Svenskproducerade andningsskydd i unikt material tillverkas i Knivsta

MaskMakers Sweden AB släpper under skiftet juni/juli lokalt producerade ansiktsskydd av...

Läs mer
Gloab550
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flöden

Svenska Retursystem och Sveriges Bryggerier har ingått ett nytt avtal för att...

Läs mer
Hexagon
Kompakt och tunn centrifugalfläkt från Sanyo Denki.

Kompakt och tunn centrifugalfläkt

Flera parametrar spelar in vid val av fläkt till en applikation. Avgörande är fö...

Läs mer


Volvokoncernen i Nordamerika får pris för minskat avfall

Volvo i Nordamerika fick nyligen priset Better Plants Better Practise av USA:s energidepartement,...

Läs mer
Ett tunt lager indiumnitrid ovanpå kiselkarbid, som skapats med LiU-forskarnas nya molekyl.

Kemi banar väg för bättre elektronikmaterial

Indiumnitrid är ett mycket lovande material för användning i elektronik, men...

Läs mer

Svensk Plaståtervinnings vd Mattias Philipsson blir rådgivare till regeringen inom cirkulär ekonomi

 Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i Motala och nu även ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi.

Idag offentliggjordes att Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i Motala,...

Läs mer


Idag öppnar anmälan till CRE8® the Future – årets roligaste tävling i kreativitet!

Det har blivit dags att anmäla sitt lag till årets roligaste tävling i kreativitet...

Läs mer


ABB presenterar industrilösning för trådlös tillståndsövervakning av roterande utrustning

Tack vare kombinationen av ABB Ability Smart Sensor-teknik och HPE:s Arubas å...

Läs mer


Saab får beställning på support och underhåll av Gripen

Saab har fått en beställning från Försvarets materielverk (FMV) för den...

Läs mer

Utsläpp från industrin blir plast

Meher Sanku har skrivit en avhandling som benar ut avgörande tekniska detaljer för att på bästa sätt fånga in och omvandla koldioxid från gasströmmar.

Bara ett luftslott? Nej, det går faktiskt att göra plast av luft - eller snarare av...

Läs mer
Tack vare ABB-roboten har Tiki Safety nu en cykeltid som är tio gånger så snabb som tidigare.

Unikt samarbete med ABB säkrar leverans av Tiki-masker

Produktionen går tio gånger snabbare – samtidigt som kvaliteten har ökat....

Läs mer


Mest lästa













Finnsafety


Drivsystem










Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se