Facebook

Instagram

Ransomware fortsätter hota kritiska verksamheter – tillverkningsindustri bland de mest utsatta


2019-08-08

Bild: Trend Micro

Trend Micro varnar för fortsatt ökning av utpressningsvirus mot kritiska verksamheter inom en rad branscher. Tillverkningsindustrin, myndigheter och sjukvård är mest utsatta under första halvan av 2019.

Ransomware, eller utpressningsvirus, är cyberattackmetoden som de senaste åren dominerat landskapet för säkerhetshot. Utpressningsattacker nådde sin absoluta topp under 2016 och 2017, sett både till antalet attacker och hur många nya ransomware-familjer som skapades.

För 2018 syntes dock en kraftig tillbakagång, vilket kan knytas till flera bakomliggande faktorer. Enligt Trend Micro är två faktorer mest centrala: dels har man inom organisationer fått till bättre metoder för att återhämta sig efter en attack (backup och liknande), men också att man numera har bättre tekniker och metoder inom säkerhetsbranschen för upptäckt av hot, vilket gör att man kan arbeta på ett mer proaktivt sätt.

Under första halvåret 2019 har vi emellertid sett flera allvarliga utpressningsattacker mot företag som betalat höga lösensummor, eller där det tagit veckor eller rentav månader för verksamheten att återhämta sig. Dessa attacker visar att företagen fortfarande måste vara väldigt vaksamma när det gäller att skydda sina nätverk mot denna typ av hot.

Ökat antal attacker mot transport-, energi- och juridiska verksamheter
Då företag blivit bättre på att förutse och skydda sig mot attacker, vänder de cyberkriminella nu blicken mot de verksamheter som bedöms vara mer benägna att utsättas för en attack, men också de som är mer benägna att betala en högre lösensumma. Under första halvåret 2019 är det myndigheter, tillverkningsindustrin, hälso- och sjukvårdssektorn, handeln och utbildningssektorn som varit mest utsatta för utpressningsattacker.

De cyberkriminella som utför utpressningsattacker förväntas bli allt noggrannare i valet av vilka de attackerar och kommer utöka sin profilering av potentiella måltavlor. Detta främst genom att leta upp och ta del av fritt tillgänglig information om företaget, för att sedan dra slutsatser och kartlägga enskilda verksamheters möjliga sårbarheter och vägar in i systemen.

Under andra halvan av 2019 förväntas mångfalden bland offer öka, vartefter cyberkriminella hittar sätt att ta sig in i ytterligare branscher med kritiska verksamheter. Det kan innebära en ökning av attacker mot bland annat juridiska verksamheter, energiföretag och andra verksamheter inom kritiska infrastrukturer som transport- och distributionsindustrin.

Attacker riktade mot anställda mest lukrativt för kriminella
Hur en utpressningsattack är utformad har ändrats mycket genom åren och kommer sannolikt att fortsätta att förändras. Bland annat nätfiske, ”ond annonsering” (så kallad malvertising), skadliga webbsidor och sårbarhetsattacker som attackmetoder har använts som metoder för att ta sig in i en organisation. Vägen in i företags verksamheter kommer fortsatt vara genom företagens anställda, då det fortsätter vara det mest lukrativa alternativet för de kriminella.

Trend Micro spår att den fortsatta delen av 2019 bland annat kommer innebära flera fall av förfinade social engineering-attacker, i samband med att cyberkriminella lyckas ta reda på ännu djupare och detaljrik information kring de nya verksamheter de planerar att attackera. Även mängden stulna konto- och inloggningsuppgifter som säljs på svarta marknaden kommer att öka.

Förfinade metoder gör bedrägerier allt svårare att upptäcka
Tack vare framsteg inom teknik för maskininlärning och beteendeövervakning har IT-säkerhetslösningar blivit allt bättre på att upptäcka utpressningsattacker innan olyckan är framme. Cyberkriminella tvingas hela tiden förfina sina metoder för att inte upptäckas av dagens säkerhetslösningar. Detta har föranlett förbättrade metoder med så kallad anti-sandboxing, bättre anti-maskininlärning och fillösa skadeprogram, och allt pekar på fortsatta framsteg på området.

Användningen av komprometterad legitim programvara, inklusive säkerhetsleverantörernas egna, kommer också bli en allt vanligare metod för att kringgå säkerhetslösningarna. Även stulna certifikat kommer att användas för att få utpressningsattackerna att se än mer trovärdiga ut.

Trender pekar mot att cyberkriminella som specialiserar sig på utpressningsattacker kommer att fortsätta rikta in sig på noggrant utvalda offer där chanserna till höga lösensummor är störst. Det är därför viktigt att alla företag är fortsatt vaksamma på minsta indikation till attackförsök.

– Så länge vi inte kan förhindra att lösensummor betalas ut, kommer utpressningsattacker att fortsätta, säger Johnny Krogsboll, Technical Director Nordic hos Trend Micro.
– Det absolut viktigaste du själv kan göra för ditt företag, är att ständigt arbeta för att förbättra verksamhetens förmåga att upptäcka och reagera på utpressningsförsök via ransomware, för att hjälpa oss att minimera denna typ av hot framöver.
Källa: Trend Micro


Skriv ut

Volvo Cars ska radikalt minska sina koldioxidutsläpp som del av en ambitiös klimatplan

Volvo Cars har lanserat en av de mest ambitiösa planerna i fordonsindustrin, som syftar till att minska koldioxidavtrycket per bil under dess livscykel med 40 procent mellan 2018 och 2025. Detta...

Läs mer
Hexagon

Råstålsproduktionen fortsatt högre jämfört med förra året

Valsade ringar före värmebehandling vid Ovako i Hofors.

Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 398 tusen ton under september 2019. Det...

Läs mer
ARmaskinservice 550

Allt fler uppsägningar, men stora skillnader mellan branscher och regioner

Antal uppsagda som är berättigade till stöd hos Trygghetsfonden TSL, första tre kvartalen2018 jämfört med första tre kvartalen 2019, efter län.

72 procent fler industriarbetare uppsagda under tredje kvartalet jämfört med motsvarande...

Läs mer


BASF investerar 20 MEUR i ny metod att återvinna tidigare ej återvinningsbar plast

BASF investerar cirka 20 miljoner euro i företaget Quantafuel. Tillsammans ska företagen...

Läs mer

Historisk årsdag för Volkswagens fabrik i Wolfsburg

Genom att fabriken kunde räddas lades grunden för Tysklands framväxande bilsamhälle.

För 70 år sedan, den 8 oktober 1949, överlämnade Storbritannien fö...

Läs mer
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Fjädern som räddar liv i airbagcykelhjälm

Airbagcykelhjälmen som löses ut från en nackkrage på 0,1 sekunder ger ett...

Läs mer

Beijer Ref investerar i ny fabrik för grön kylteknik

För att kunna möta marknadens efterfrågan på kylaggregat som är baserade...

Läs mer

”Snabbare ledtider och bättre lönsamhet för kundorderstyrda företag”

Samuel André förklarar att hans avhandling innehåller en modell och metod för att kunna stärka ETO-företagens produktion och design.

– Min forskning kommer att leda till ökad effektivitet, snabbare ledtider och...

Läs mer


Atlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskraven

Atlas Copco Power Technique har publicerat en kostnadsfri e-guide som förklarar vilka...

Läs mer

Husqvarna Group förstärker sin position inom ytbehandling av betongytor och betonggolv

Husqvarna Groups Construction division har förvärvat kategorin glättningsmaskiner...

Läs mer
Ett polymert elektriskt ledande material skrivs direkt ut på textilen.

Ny metod kapar led vid produktion av smarta och funktionella textilier

Dagens resurskrävande produktionsprocesser för tryck på textilier kan snart vara...

Läs mer

ebm-papst hjälper industrin att både automatisera och kyla känslig elektronik

ebm-papst nya axialfläkt AxiForce.

I ebm-papst produktprogram finns fläktar och drivlösningar som utvecklats för de...

Läs mer

COWI rekryterar marknadschef inom processindustri

Håvard Hansen, ny marknadschef i avdelningen Process & Projekt.

COWI stärker verksamheten inom division industri med en ny marknadschef, Håvard Hansen,...

Läs mer

Fjädrar och banddetaljer i nyskapande skivbromsar från Haldex


Haldex har framgångsrikt slutfört utvecklingen av skivbromsen ModulT tillsammans med en...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se