Facebook

Instagram

Prestigeuppdrag till högskolan från unik forskningsanläggning i Lund


2019-12-03

Högskolan Väst har valts ut som ESS-partner för att utveckla och spruta på en självlysande keramisk ytbeläggning på en måltavla i ESS forskningsanläggning i Lund.
Bild: Högskolan Väst
Högskolan Väst har valts ut som ESS-partner för att utveckla och spruta på en självlysande keramisk ytbeläggning på en måltavla i ESS forskningsanläggning i Lund.

Högskolan Västs kompetens inom termisk sprutning spelar en avgörande roll i den nya unika forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund.
– Vi är stolta över att bidra med vår kompetens i en av världens få neutronbaserade forskningsanläggningar, säger Shrikant Joshi, professor på Högskolan Väst.

En bit utanför Lunds centrum byggs den nya materialforskningsanläggningen ESS. Här ska forskare från hela världen genomföra avancerade studier av olika typer av material på atom- och molekylnivå. Kunskap som exempelvis kan användas för att ta fram nya material och förbättra befintliga.

Anläggningen baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla och fungerar som ett gigantiskt mikroskop där neutroner används för att analysera prover på atom- och molekylnivå. Enkelt beskrivet skjuts 5 megawatt starka protonstrålar med mycket hög hastighet på en måltavla som ser ut som ett roterande hjul. När strålen träffat hjulet skapas en kraftfull neutronkälla som kan användas för materialanalys. Hjulstrukturen är tillverkad av rostfritt stål och förstärker volframblocket som är själva spallationsmaterialet. Hela installationen väger cirka 5 ton och har en diameter på 2,5 meter.


Ytbeläggningen säkerställer testresultat
Högskolan Väst har valts ut som ESS-partner för att utveckla en självlysande ytbeläggning som ska lysa upp när den starka protonstrålen träffar hjulet. Beläggningen har en avgörande betydelse för att man ska kunna säkerställa och kontrollera att protonstrålens profil träffar målet, och att neutronerna levereras korrekt till instrumenten som finns i anläggningen.

– Vi ska spruta på en självlysande keramisk ytbeläggning på delar av det här hjulet. På så vis får man obegränsade möjligheter att säkerställa testresultat, förklarar Shrikant Joshi, som har lång forskningserfarenhet inom termisk sprutning.

Extremt tuffa krav
Högskolan fick uppdraget 2016 efter besök av ESS-teamet där en av Högskolan Västs tidigare gästprofessorer, Sanjay Sampath, ingår. Sanjay arbetar idag på Stonybrook University i USA och har genomfört ett liknande uppdrag för forskningsanläggningen Oak Ridge National Laboratory’s Spallation Neutron Source (SNS) i USA. En skillnad är dock att ytbeläggningen på ESS måste klara ett flertal extremt tuffa krav på grund av att strålningseffekten i den miljön blir betydligt högre.

– Vi planerar att använda samma material och samma flamsprutningsteknik som använts på SNS-anläggningens måltavlor. Det är en väl utvecklad lösning som kan anpassas för att fungera utmärkt även i driftstarten för ESS. Men på sikt vill vi utveckla en mer avancerad ytbeläggning med nya självlysande material. Det ger bättre prestanda för ESS system och skapar dessutom intressanta möjligheter för många fler applikationer, säger Shrikant.


Arbetet utförs i Skåne
Arbetet med ytbelägga hjulet och andra komponenter kommer antingen att utföras på plats vid ESS eller hos ett av Högskolan Västs partnerföretag i Malmö, Thermal Spraying Engineering, som har all infrastruktur som krävs. Stefan Björklund är utvecklingsingenjör på Högskolan Väst och ansvarar för det praktiska genomförandet.

– Ett större antal provsprutningar med olika metoder och beläggningar har genomförts på Högskolan Väst. De har sedan testats av ESS och Oslo Universitet för att säkerställa att resultatet är det som ESS efterfrågar, säger Stefan Björklund.


Snart dags för provsprutningar
– I början av nästa år genomför vi provsprutningar på provexemplar som liknar måltavlan och de övriga delar som protonstrålarna landar på. I dagsläget vet vi inte när det slutliga arbetet ska göras, men det blir sannolikt under 2021, säger Stefan.

– Det känns roligt att genomföra den här typen av uppdrag och att samarbeta med forskarna på ESS i Lund. Användningsområdet är mycket intressant och den här insatsen kan leda till nya forskningsprojekt och samarbeten, säger Stefan.

Utvecklingsarbetet genomförs i nära samverkan med SNS, Stony Brook University, USA, Oslo Universitet och ESS.


FAKTA OM ESS
ESS planerar för att kunna ta emot de första forskarna år 2023. När anläggningen är i full drift kommer ungefär 3 000 forskare från hela världen att använda anläggningen varje år. Det kan gälla forskning inom vitt skilda områden som medicin och hälsa, klimat och transport, energi och miljö, livsmedel och kulturarv.

ESS styrs av ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur (ERIC) med 15 medlems- och observatörsländer. Sverige är värdland tillsammans med Danmark och har därmed ett stort ansvar för att utveckla anläggningen.Källa:


Skriv utSKF konsoliderar produktutveckling, avser att stänga enhet i Skottland

För att påskynda utvecklingen av molnbaserade tjänster inom tillståndsövervakning konsoliderar SKF sin produkutveckling i Europa. Följaktligen, och med fö...

Läs mer
Elmia automation 550
Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

3D-utskrivna medicinska modeller gör operationer säkrare

3D-utskrivna medicinska modeller används nu vid operationer på Skånes...

Läs mer
Hexagon


Organisationer vill se ökad hållbarhet för elektronikprodukter

Den snabba konsumtionen av elektronikprylar ger upphov till stora mängder avfall och skadliga...

Läs mer

Förändringar i Saabs koncernledning

Gunnar Wieslander lämnar efter fyra år Saab och rollen som chef för affä...

Läs mer

WICONA i framkant för grönare byggsystem


Hydro har sedan lanseringen för ett år sedan vunnit mer än 40 stora och små...

Läs mer
Värmningsugn för göt vid Uddeholms AB.

Stora delar av svensk stålindustri går nu samman för mer elektrisk ämnesvärmning

Energimyndigheten beviljar projektet som kan leda till effektivare produktion med mindre...

Läs mer
Kontrollmätning av stång vid Ovako Sweden AB, Hällefors.

Svag uppgång för råstålsproduktionen 2019

Under 2019 producerades sammanlagt 4 721 tusen ton råstål i Sverige. Det innebär...

Läs mer
Saabs skolflygplan T-7A.

Saab startar produktion av skolflygplan i Linköping

Saab påbörjade produktionen av sina delar av skolflygplanet T-7A i Linköping...

Läs mer


176 AxiCool-fläktar hjälper till att kyla ett gigantiskt livsmedelslager i Sydafrika

I början av 1970-talet hade Shoprite bara åtta livsmedelsbutiker i Västra...

Läs mer

Mikroplast i havet – en spegling av ohållbar konsumtion och produktion


Industriell råplast, som plastpellets, ger upphov till höga koncentrationer nära...

Läs mer
Bifrost av Varg arkitekter.

Steel Race Reuse 2020:

Över 40 tävlingsbidrag i hållbart stål vill bli mötesplats på Hötorget

I fredags eftermiddag, efter 72 intensiva timmar, stängde tävlingen Steel Race Reuse 2020...

Läs mer
Jörgen Warborn och Peter Eriksson får en inblick i GKN:s verksamhet. Fr v: Peter Eriksson, Robert Hell, Public Affairs, Robert Lundberg, EU-projekt, Jörgen Warborn och Joakim Andersson, Engines.

EU-parlamentariker besökte GKN Aerospace i Trollhättan

Under fredagen besöktes GKN Aerospace i Trollhättan av Jörgen Warborn som är en...

Läs mer
Varje motor i tebryggaren är individuellt programmerad och konfigurerad. En häller vatten i tekoppen, en annan driver en sked som rör om i koppen. En motor driver en vinylskiva som ser till att rätt mängd socker tillsätts.

En teälskare hos ebm-papst har utvecklat en underhållande tebryggare

James Cooper arbetar som produktchef hos ebm-papst i Storbritannien och det är knappast fö...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se