Facebook

Instagram

Prestigeuppdrag till högskolan från unik forskningsanläggning i Lund


2019-12-03

Högskolan Väst har valts ut som ESS-partner för att utveckla och spruta på en självlysande keramisk ytbeläggning på en måltavla i ESS forskningsanläggning i Lund.
Bild: Högskolan Väst
Högskolan Väst har valts ut som ESS-partner för att utveckla och spruta på en självlysande keramisk ytbeläggning på en måltavla i ESS forskningsanläggning i Lund.

Högskolan Västs kompetens inom termisk sprutning spelar en avgörande roll i den nya unika forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund.
– Vi är stolta över att bidra med vår kompetens i en av världens få neutronbaserade forskningsanläggningar, säger Shrikant Joshi, professor på Högskolan Väst.

En bit utanför Lunds centrum byggs den nya materialforskningsanläggningen ESS. Här ska forskare från hela världen genomföra avancerade studier av olika typer av material på atom- och molekylnivå. Kunskap som exempelvis kan användas för att ta fram nya material och förbättra befintliga.

Anläggningen baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla och fungerar som ett gigantiskt mikroskop där neutroner används för att analysera prover på atom- och molekylnivå. Enkelt beskrivet skjuts 5 megawatt starka protonstrålar med mycket hög hastighet på en måltavla som ser ut som ett roterande hjul. När strålen träffat hjulet skapas en kraftfull neutronkälla som kan användas för materialanalys. Hjulstrukturen är tillverkad av rostfritt stål och förstärker volframblocket som är själva spallationsmaterialet. Hela installationen väger cirka 5 ton och har en diameter på 2,5 meter.


Ytbeläggningen säkerställer testresultat
Högskolan Väst har valts ut som ESS-partner för att utveckla en självlysande ytbeläggning som ska lysa upp när den starka protonstrålen träffar hjulet. Beläggningen har en avgörande betydelse för att man ska kunna säkerställa och kontrollera att protonstrålens profil träffar målet, och att neutronerna levereras korrekt till instrumenten som finns i anläggningen.

– Vi ska spruta på en självlysande keramisk ytbeläggning på delar av det här hjulet. På så vis får man obegränsade möjligheter att säkerställa testresultat, förklarar Shrikant Joshi, som har lång forskningserfarenhet inom termisk sprutning.

Extremt tuffa krav
Högskolan fick uppdraget 2016 efter besök av ESS-teamet där en av Högskolan Västs tidigare gästprofessorer, Sanjay Sampath, ingår. Sanjay arbetar idag på Stonybrook University i USA och har genomfört ett liknande uppdrag för forskningsanläggningen Oak Ridge National Laboratory’s Spallation Neutron Source (SNS) i USA. En skillnad är dock att ytbeläggningen på ESS måste klara ett flertal extremt tuffa krav på grund av att strålningseffekten i den miljön blir betydligt högre.

– Vi planerar att använda samma material och samma flamsprutningsteknik som använts på SNS-anläggningens måltavlor. Det är en väl utvecklad lösning som kan anpassas för att fungera utmärkt även i driftstarten för ESS. Men på sikt vill vi utveckla en mer avancerad ytbeläggning med nya självlysande material. Det ger bättre prestanda för ESS system och skapar dessutom intressanta möjligheter för många fler applikationer, säger Shrikant.


Arbetet utförs i Skåne
Arbetet med ytbelägga hjulet och andra komponenter kommer antingen att utföras på plats vid ESS eller hos ett av Högskolan Västs partnerföretag i Malmö, Thermal Spraying Engineering, som har all infrastruktur som krävs. Stefan Björklund är utvecklingsingenjör på Högskolan Väst och ansvarar för det praktiska genomförandet.

– Ett större antal provsprutningar med olika metoder och beläggningar har genomförts på Högskolan Väst. De har sedan testats av ESS och Oslo Universitet för att säkerställa att resultatet är det som ESS efterfrågar, säger Stefan Björklund.


Snart dags för provsprutningar
– I början av nästa år genomför vi provsprutningar på provexemplar som liknar måltavlan och de övriga delar som protonstrålarna landar på. I dagsläget vet vi inte när det slutliga arbetet ska göras, men det blir sannolikt under 2021, säger Stefan.

– Det känns roligt att genomföra den här typen av uppdrag och att samarbeta med forskarna på ESS i Lund. Användningsområdet är mycket intressant och den här insatsen kan leda till nya forskningsprojekt och samarbeten, säger Stefan.

Utvecklingsarbetet genomförs i nära samverkan med SNS, Stony Brook University, USA, Oslo Universitet och ESS.


FAKTA OM ESS
ESS planerar för att kunna ta emot de första forskarna år 2023. När anläggningen är i full drift kommer ungefär 3 000 forskare från hela världen att använda anläggningen varje år. Det kan gälla forskning inom vitt skilda områden som medicin och hälsa, klimat och transport, energi och miljö, livsmedel och kulturarv.

ESS styrs av ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur (ERIC) med 15 medlems- och observatörsländer. Sverige är värdland tillsammans med Danmark och har därmed ett stort ansvar för att utveckla anläggningen.Källa:


Skriv ut

Fler platser på tekniskt basår skapar nya möjligheter

Tekniskt basår är en utbildning vid Högskolan Väst för de som saknar särskild behörighet till ingenjörsstudier. Det är en av de utbildningar Hö...

Läs mer
Kapab


Stålproduktionen minskade i juli

Under juli månad producerades 159 tusen ton råstål i Sverige, en minskning med...

Läs mer
Gloab550
Det produktionstekniska laboratoriet har byggts upp i ett rum på mötesplatsen Assar Industrial Innovation Arena i Skövde.

Omställningen till elmotorer förbereds i testlabb

I ett testlabb i Skövde prövas just nu olika lösningar för att förbereda...

Läs mer
Hexagon
<span><span><span>Nu startar tillverkning av Gripen E/F utanför Sverige.</span></span></span>

Saab startar produktion av Gripen i Brasilien

Saabs första anläggning för tillverkning av Gripen E/F utanför Sverige, i...

Läs mer
Maria Tiger, ny projektledare på Enviro.

Hon är ny senior projektledare på Scandinavian Enviro Systems

Enviro utökar koncernledningen och rekryterar Maria Tiger, projektledare med 15 års...

Läs mer


”Doktoranden har en viktig roll i vårt ekosystem av forskning”

För GKN Aerospace i Trollhättan är långsiktigt forsknings- och...

Läs mer

Atlas Copco har förvärvat teknologi för processer i halvledarindustrin

Atlas Copco har förvärvat teknologin och tillgångarna i iTrap. iTrap är ett...

Läs mer
Brännare.

Lyckade försök med fossilfria bränslen i pelletsprocessen

Inom ramen för HYBRIT-initiativet har försök med fossilfria bränslen i LKAB:s...

Läs mer


Combitech och Siemens Energy AB inleder ett samarbete kring 3D-printinguppdrag för tillverkande industri

3D-printning, också kallat additiv tillverkning eller Additive Manufacturing (AM), är en...

Läs mer


AI kan förklara komplexa produktionsprocesser

Sedan 2018 arbetar stålföretaget SSAB tillsammans med Högskolan i Skövde med...

Läs mer
Sensor för artificiell hud.

Forskare tar hjälp av Intel för att utveckla känselsinne för robotar

Två forskare från National University of Singapore (NUS), medlemmar i Intels...

Läs mer
Den unikt framtagna arbetsplattformen förbättrar ergonomin och produktiviteten på Emhart Glass produktionslina.

Specialtillverkade arbetsplattformar till Emhart Glass

Glasmaskinstillverkaren Emhart Glass ville förbättra arbetsmiljön vid sin...

Läs mer


Mest lästa

Finnsafety


Drivsystem


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se