Facebook

Instagram

Nu öppnas för produktion av biobaserad plast från förnybara material i kommersiell skala


2019-06-22

Bild: Neste

Neste och LyondellBasell tillkännager produktion av biobaserad plast från förnybara material i kommersiell skala. Detta samarbete innebär att biobaserad polypropylen och biobaserad polyetylen med låg densitet för första gången producerats samtidigt i kommersiell skala.

Neste, världens största tillverkare av förnybar diesel från avfall och restprodukter, och LyondellBasell, ett av världens största företag inom plast, kemikalier och raffinering, presenterar tillsammans världens första parallella produktion av biobaserad polypropylen och biobaserad polyetylen med låg densitet i kommersiell skala.

I detta gemensamma projekt används de förnybara kolväten Neste utvinner ur hållbara biobaserade råmaterial, som exempelvis olja från livsmedelsavfall och andra restprodukter. Projektet har resulterat i tusentals ton biobaserad plast, vilken godkänts för tillverkning av livsmedelsförpackningar. De marknadsförs under namnen Circulen och Circulen Plus, den nya familjen av cirkulära produkter från LyondellBasell.

– LyondellBasell har sedan årtionden tillbaka en innovativ kultur, och framsteg som det här visar vilka konkreta åtgärder vi är beredda att vidta för att bidra till den cirkulära ekonomin, säger LyondellBasells Richard Roudeix, vd på Olefins och Polyolefins i Europa, Asien och globalt.
– Genom att använda förnybara resurser som råvaror är vi med och bekämpar klimatförändringarna och hjälper våra kunder att nå sina miljömål.

– Vi är glada över att kunna hjälpa plastindustrin att få in mer biobaserade material i sin produktion. Det är mycket tillfredsställande att se att Nestes förnybara kolväten fungerar perfekt i produktionen av biobaserade polymerer i kommersiell skala. Det öppnar för att vi framöver enkelt ska kunna ersätta fossila material, säger Nestes ordförande och vd Peter Vanacker.
– Detta banbrytande samarbete med LyondellBasell utgör en viktig milstolpe i kommersialiseringen av Nestes förnybara polymerer och kemikalieverksamhet, med fokus på att utveckla förnybara och cirkulära lösningar för varumärken som strävar efter att vara hållbara i framtiden.


En föregångare i branschen
Projektet sticker ut eftersom det kombinerar Nestes unika förnybara råmaterial med LyondellBasells tekniska kompetens. LyondellBasells krackningskapacitet gjorde att företaget kunde introducera ett nytt förnybart råmaterial på sin Wesseling- anläggning i Tyskland, där det direkt konverterades till biobaserad polyetylen och biobaserad polypropylen. En fristående tredje part testade polymerprodukterna med hjälp av kolspårmedel och kunde bekräfta att de hade över 30 procent förnybart innehåll.

LyondellBasell sålde en del av de förnybara produkterna som producerades under testkörningen till ett antal kunder. En av dessa var Cofresco, ett företag i Melitta-koncernen med varumärken som Toppits och Albal, som är en ledande leverantör av plastfolie för hushåll i Europa. Cofresco planerar att använda den biobaserade polyetylenen Circulen Plus vid sin tillverkning av hållbara material för livsmedelsförpackningar.Källa: Neste Corporation


Skriv utShareholder team: Alexandra Kulldorff, Eric Zhang, Markus Holmberg, Karin Ebbinghaus (Almi Invest) och Hongxia Li Karlsson.
Shareholder team: Alexandra Kulldorff, Eric Zhang, Markus Holmberg, Karin Ebbinghaus (Almi Invest) och Hongxia Li Karlsson.

Almi Invest investerar i Biofiber Tech vars nya material ersätter plaster

Almi Invest investerar 3 miljoner kronor i Biofiber Tech Sweden AB. I emissionen på 6,65 miljoner kronor går även existerande ägare och några nya investerare in med 3,65...

Läs mer
Hexagon

Svenska Aerogel vinnare i innovationstävling – Quartzene, isolering med nanoteknologi


Svenska Aerogel tog hem segern i innovationstävlingen”The Insulation Challenge” i...

Läs mer
ARmaskinservice 550
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Härmar ultrastrukturen hos ved för 3D-printade gröna produkter

Forskare vid Chalmers tekniska högskola har gjort framsteg inom 3D-printing genom att ta fram...

Läs mer


Cementa tar fram omfattande strategi för ansvarsfull markanvändning

Cementa, Sveriges enda tillverkare av cement, är beroende av naturen för att hå...

Läs mer

Vida Nössemark ökar torkkapaciteten

  

Vida Nössemark investerar i en kanaltork från Valutec. Det ökar torkkapaciteten...

Läs mer


Saab och FMV tecknar ramavtal för Carl-Gustaf M4

Saab har tecknat ett ramavtal med Försvarets materielverk (FMV) för att förse den...

Läs mer

Världsledande verktygsproducent utser Lesjöforsbolag till Årets leverantör 2018


Vid en ceremoni den 4 juni tog Velleuer emot den prestigefulla utmärkelsen Årets...

Läs mer

Continental investerar 100 miljoner euro i ny produktionsanläggning i Portugal

Den nya produktionsanläggningen för Off the Road-däck, eller OTR-däck, är en del av Continentals tillväxtstrategi Vision 2025. Både entreprenad- och hamndäck större än 24 tum kommer att tillverkas i den nya anläggningen, där mer än 100 nya jobb skapas.

Däcktillverkaren Continental expanderar sin produktionsanläggning i Lousado, Portugal och...

Läs mer


70 miljoner till forskningsprogram om minskad exponering för farliga kemikalier

Mistra satsar 70 miljoner kronor på forskningsprogrammet SafeChem som har som mål att...

Läs mer

Calejo beviljad Vinnova-finansiering för optimering av SCAs och Bolidens processer

SCA Obbola pappersbruk.

Startupbolaget Calejo Industrial Intelligence har inom ramen för det strategiska...

Läs mer

Fordonsfjädrar – en hel vetenskap byggd på tre hörnstenar

Hans Andersson och Christian Olsson, Lesjöfors i Herrljunga.

Material. Tillverkningsprocess. Konstruktion. Hur dessa tre faktorer samverkar är avgö...

Läs mer

Ford gör bilmattor av plastflaskor – återvinner över än 1 miljard flaskor per år

Ford började använda återvunnen plast i sin tillverkning för över 20 år sedan. Idag ger företaget nytt liv åt över 1,2 miljarder plastflaskor – varje år.

Varje år tar Ford hand om 1,2 miljarder plastflaskor. Flaskorna används bland annat till...

Läs mer
Flygfoto över Proplates 59 000 m2 stora produktionsanläggning i Oxelösund, med SSAB som närmaste granne.

Proplate investerar 17 miljoner i Oxelösund

Proplate är leverantör av komponenter i grovplåt till globala företag inom...

Läs mer

Zoégas firar sju år utan olyckor – Så här gjorde man fabriken säker

Tidigare fanns det en klämrisk om man öppnade dörren när maskinen var igång. Nu bryts strömmen automatiskt om man öppnar dörren. Ett av många exempel på hur man gjort arbetsmiljön säkrare på Zoégas. Nyckeln till framgång menar man kan sammanfattas i fyra punkter: Personalens säkerhetstänk och medverkan, chefernas engagemang och synlighet, investeringar i att göra maskinerna säkra samt ägarnas ambition och investeringar.

Traditionellt är arbetsmiljön på fabriker ofta mer riskfylld än på...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se