Facebook

Instagram

Miljonstöd till forskning inom rymdindustrin


2018-06-19

Per Nylén, ansvarig projektledare på Högskolan Väst.
Bild: Högskolan Väst
Per Nylén, ansvarig projektledare på Högskolan Väst.

Projekt SpaceLab beviljades i dagarna närmare 10 miljoner kronor från EU, genom Tillväxtverket, och kommer att fokusera på additiv tillverkning för rymdindustrin.
– Vi vill bidra till att skapa en långsiktig tillväxt inom rymdindustrin och additiv tillverkning är en central teknologi för denna industri, säger Per Nylén, professor vid Högskolan Väst och ansvarig för forskningen inom produktionsteknik.

Minskad miljöpåverkan och resursförbrukning är en av århundradets största utmaningar. Detta gäller både vid tillverkning och vid användning av olika produkter. Genom additiv tillverkning (AM) kan såväl resursutnyttjandet som miljöpåverkan minskas. Potentialen hos AM som produktionsteknik för industriell hållbar produktion är dock är inte fullt utnyttjad inom rymdindustrin och AM-tekniken kan med sin snabba utveckling leda till dramatiska teknikskiften och nya konkurrensförutsättningar.

– Inom GKN:s rymdverksamhet har vi utforskat och utvecklat olika typer av AM- teknologier under många år. Nu med vårt deltagande i Ariane 6 och ESA projektet Prometheus så krävs att vi lyfter vår satsning till nästa nivå. Detta projekt ihop med Högskolan Väst kommer att stötta oss i detta, säger Henrik Amnell från GKN Aerospace som också kommer vara delaktig i utvecklingsarbetet i projektet.

– AM-produktion möjliggör små serier och ökad variantrikedom genom de designfriheter som tekniken möjliggör, vilket är egenskaper som är centrala för rymdindustrin och för oss på GKN, säger Henrik Amnell.

Många företag kan bli inblandade
Fyrbodals största högteknologiska företag är GKN Aerospace som alltså är huvudpartner för projektets genomförande, med ett stöd på 6 miljoner i form av arbetsinsats. Projektpartners utöver GKN kommer att identifieras som en del i genomförandet. Det kan vara företag som ingår i högskolans etablerade nätverk och som också har stort intresse för utveckling av ny teknologi för rymdapplikationer såsom exempelvis RUAG, Brogren Industries, Tooltec, Trestads laser, Arcam, Exova Metech, Elinc Sweden, Uddevalla precisions industri och HB mekaniska.

– Svensk flyg- och rymdindustri har under många år varit framgångsrik men den internationella konkurrensen hårdnar genom ökade möjligheter till utlokaliserad produktion. För att behålla en ledande position inom tillverkningsindustri inom transport och rymdindustri är därför ledande tekniskt utveckling och kvalitet i världsklass absolut avgörande, säger Per Nylén.

Lyfta teknikhöjden hos företagen
Projektets mål är att genom kunskapsöverföring lyfta teknikhöjd och leveransförmåga bland regionens små och medelstora företag och göra dem kapabla att leverera till högteknologiska storföretag och att bli attraktiva som samarbetspartner i internationella projekt. Projektet stöds därför också finansiellt av Västra Götalandsregionen med drygt 7 miljoner kronor. Additiv tillverkning (AM) är högintressant för många industrisektorer, inte minst för regionens flyg- och bilindustri eftersom tekniken möjliggör att hela produkt- och materiallivscykeln kan betraktas. Digitalisering vid AM möjliggör även att företag kan producera på efterfrågan med minimalt lager, eftersom mönster kan lagras i digitala arkiv.

Högskolan i framkant inom additiv tillverkning
Additiv tillverkning i metall är redan ett starkt forskningsområde för Högskolan Väst. Högskolan har, tillsammans med Chalmers och Swerea-IVF, tagit initiativet och arbetar aktivt för att skapa en nationell arena för AM i metall. Syftet med arenan är att koordinera forskning, utbildning och informationsspridning för att stärka den svenska verkstads- och metallindustrins konkurrenskraft. Inom ramen för arenan bedrivs för närvarande två projekt för att ta fram en nationell forskningsplan för additiv tillverkning i metall.

– SpaceLab projektet ligger väl i linje med utvecklingen vi redan påbörjat inom AM där vi snabbt implementerar och utvecklar de forskningsresultat vi gemensamt får fram för en omedelbar utveckling av industrin. Med dessa medel från Tillväxtverket har vi totalt närmare 25 miljoner kronor i projektbudgeten, vilket innebär kraftigt förbättrade förutsättningar till ett tekniklyft i regionen, säger Per Nylén.
Källa: Högskolan Väst


Skriv utTeamet bakom Sally R under en prisutdelning på Västerås näringslivsgala Guldstänk där företaget utsågs till Årets Innovatör. Från vänster Viktor Kjellberg, Fredrik Edström, Anders Edström och Mohamad Omar Mansour
Teamet bakom Sally R under en prisutdelning på Västerås näringslivsgala Guldstänk där företaget utsågs till Årets Innovatör. Från vänster Viktor Kjellberg, Fredrik Edström, Anders Edström och Mohamad Omar Mansour

Sally R säkrar patent från NASA som ska rena luften

Ventilationsföretaget Sally R har signerat ett avtal med NASA som ger rätt till åtta patent avseende teknik för att behandla och rengöra luft. Patenten ska användas...

Läs mer
Uniteam
<span>Saabs bärbara luftvärnsrobotsystemet RBS 70 NG.</span>

Saab får beställning på RBS 70 NG från Brasilien

Saab har mottagit en beställning avseende leverans av det bärbara luftvä...

Läs mer

Tung ”bajsmolekyl” kan ge plastflaskan flera liv

En ny, fossilfri, bioplast håller på att se dagens ljus. Enligt labb-experiment är...

Läs mer


Danska armén beställer kamouflage från Saab

Saab har tagit emot ett antal beställningar från det danska försvarsministeriets...

Läs mer
Nya Arduino Uno WiFi Rev2.

RS Components presenterar ny version av baskortet Arduino Uno WiFi för IoT-projekt

RS Components (RS) har meddelat säljstart för ett nytt Arduino-kort som levereras med...

Läs mer

SKF flyttar huvudkontoret och skapar en ny dynamisk arbetsplats i historisk miljö

Christian Johansson, finansdirektör i SKF-koncernen.

SKF har nu fått bygglov för att bygga om det gamla centrallagret på SKF:s...

Läs mer


”Dessa maskiner är otroliga”

Chris McPhail, regional försäljningschef på ebm-papst Inc. i USA, berättar om...

Läs mer

Hon ska lyfta Jernkontorets kommunikation

Maja Boström har ett minst sagt gediget CV och ett brett kontaktnät och enligt Jernkontorets vd Bo-Erik Pers kommer hon bidra med avgörande insatser för att Sverige ska bli fossilfritt. Själv beskriver Maja Boström sin nya tjänst som ett \

Den 10 januari tillträder Maja Boström som ny kommunikationsdirektör på...

Läs mer


Saab får order på ammunition från det amerikanska försvarsdepartementet

Saab har fått en order på ammunition till det bärbara vapensystemet Carl-Gustaf...

Läs mer
Norskägda Uniteam fortsätter sin satsning på Sverige och utökar sin etablering kring Stockholmsområdet. Sedan tidigare är företaget etablerade i Göteborg, där det svenska dotterbolaget har sin bas.

Uniteam storsatsar i Stockholm

Uniteam expanderar och gör en ökad satsning på Stockholmsområdet. Under 2019...

Läs mer
Take off för GlobalEye-planet.

Saabs andra GlobalEye-plan lyfter för första gången

Den 3 januari genomförde Saab en lyckad premiärflygning med det andra flygburna ö...

Läs mer

Atlas Copco har förvärvat den tyska pumpdistributören IPV

Atlas Copco har förvärvat Industrie Pumpen Vertriebs GmbH (IPV). Bolaget distribuerar...

Läs mer
Efter att ha upptäckt att en komponent i avgasefterbehandlingssystemet som används på vissa modeller kan åldras i förtid, något som leder till försämrad prestanda avseende utsläppskontroll. reserverar Volvokoncernen 7 miljarder kronor till åtgärder.

Volvo reserverar storbelopp – komponent i avgasefterbehandlingssystemet kan åldras i förtid

Som tidigare meddelats har Volvokoncernen upptäckt att en komponent i...

Läs mer

PowerCell och global OEM genomför gemensam utvärdering av bränsleceller

PowerCell MS100.

PowerCell Sweden AB har fått en beställning på två MS-100 brä...

Läs mer

Flera biltillverkare riskerar miljardböter vid missade miljömål

Bara fem av 13 biltillverkare förväntas klara EU:s mål för koldioxidutslä...

Läs mer
Tommy Cedervall, kemiforskare vid Lunds universitet.

Plastavfall bryts ner till nanopartiklar

Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så...

Läs mer


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se