Facebook

Instagram

Internationellt rymdprojekt tar fart – GKN Aerospace inviger ny verkstad


2019-09-05

Roland Rydén, projektledare för Rymdverkstaden, beskriver hur munstycket byggs upp.
Bild: Geryll Alsén
Roland Rydén, projektledare för Rymdverkstaden, beskriver hur munstycket byggs upp.

Under 2020 kommer Europas hittills största raket, Ariane 6, att göra sin första resa ut ur atmosfären. Svenska GKN Aerospace i Trollhättan spelar en viktig roll i projektet och inviger därför en helt ny rymdverkstad.

I år är det 50 år sedan den första månlandningen och ämnet rymden intresserar många. Just nu tillverkar GKN Aerospace i Trollhättan viktiga delar till Europas största raket, som planeras skjutas iväg under 2020. Den 30 augusti invigdes därför den nya rymdverkstaden som ska förbättra produktionen av munstycken. Med en högre automatiseringsgrad än tidigare med de nya, mer avancerade maskinerna kan tillverkningen göras på ett effektivare sätt.

– De nya maskinerna vi har är top-of-the-line och vi har kompletterat dem med våra egenutvecklade system för att styra den mycket svåra och noggranna tillverkningen, säger Carolina Kalliokorpi, Program Manager för rymdmunstycken på GKN Aerospace.


Extrema förhållanden med millimeterprecision
GKN Aerospace bygger turbiner och munstycken till raketen Ariane 6. Rymdmunstycket är den del av raketen som sitter längst ner på motorn där bränslet brinner och trycker raketen framåt. Munstycket är cirka två och en halv meter högt och har en diameter på ungefär två meter i utloppsänden där flamman syns.

För att inte plåtväggen munstycket är gjort av ska smälta i den höga temperaturen har den utrustats med små kanaler inuti som fylls med flytande väte. Carolina Kalliokorpi beskriver hur de extrema förhållandena som munstyckena utsätts för påverkar tillverkningen.

– Det finns inget utrymme för fel i plåtväggen. Under flygning flödar det väte i kanalerna som är minus 250 grader för att den millimetertunna plåten inte ska smälta trots att det inuti munstycket brinner en flamma på omkring 3500 grader. Det är verkligen rocket science på hög nivå och jätteviktigt att allt blir rätt, säger Carolina Kalliokorpi.

Avancerade maskiner av egen design
Flera av teknikerna som används i produktionen i Trollhättans rymdverkstad har utvecklats av ingenjörerna på GKN i Trollhättan, ofta i samarbeten med andra företag och kunder så som ArianeGroup, Svenska Rymdstyrelsen (SNSA) och Europeiska Rymdstyrelsen (ESA).

Ett exempel är sandwich-konceptet som används vid tillverkningen av plåten till munstyckena. För att tillverka de kanaler inuti plåten där det flyter väte krävs det att maskinen kan svetsa i blindo. I samarbete med Force Technology i Danmark har GKN Aerospace tagit fram en teknik för detta som kallas röntgenfogföljare.

– Vi har byggt och testat metoden hos Force Technology och nu installeras den här i vår nya rymdverkstad i Trollhättan. Det ska bli riktigt spännande att börja jobba med den här i Sverige också, säger Carolina Kalliokorpi.

Lång tillverkning för kort livslängd
När raketen skjuts upp är det bara en procent av lasten som är nyttolast. De övriga 99 procenten är motorer och bränsle som krävs för att komma ut i rymden. Vid uppskjutningen brinner de olika motorerna fullt ut innan de kopplas loss från raketen och brinner upp när de faller tillbaka mot jorden. De raketdelar som byggs i Trollhättan tar över ett år att bygga, men brinner upp efter bara 8-9 minuter i bruk och ses därefter aldrig igen.

– Det är mycket jobb för en kort användning. Men det visar verkligen hur extremt det är med raketuppskjutningar. Det behövs en sådan otrolig kraft för att komma loss från jordens dragningskraft, säger Carolina Kalliokorpi.Text: Geryll Alsén


Skriv ut

Eurobattery Minerals inleder borrningar i sin spanska fyndigheten för batterimineraler

Eurobattery Minerals AB ett svenskt gruv- och prospekteringsföretag med visionen att hjälpa Europa att bli självförsörjande på etiska batterimineraler avsedda för...

Läs mer
Hexagon


Fackliga förhandlingar om tillfälliga permitteringar i finska verksamheten har avslutats

I slutet av augusti införde SSAB flexibilitetsåtgärder för att anpassa...

Läs mer
ARmaskinservice 550

Hur plasten är uppbyggd har stor betydelse för ökad plaståtervinning

Hur plasten är uppbyggd är lika viktigt som designen på plastprodukten för...

Läs mer

Nu kommer nya användningsområden för gummigranulat i byggbranschen

Carl Zide, VD på Massbalans.

Svensk Däckåtervinning (SDAB) har inlett ett samarbete med Massbalans AB för att...

Läs mer


Stålproduktionen ökade under augusti

Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 362 tusen ton under augusti 2019. Det...

Läs mer

Nu ökas digitaliseringstakten i Gnosjöregionen


För industrins räkning innebär den pågående digitaliseringen en så...

Läs mer


NYLI första laboratoriet i Norden att ackrediteras inom provning vid partikelanalys

NYLI Metrology AB i Uddevalla, har som det första laboratoriet i Norden blivit ackrediterat av...

Läs mer

ebm-papst utvecklar fläktar för ideala odlingsförhållanden i växthus

AxiCool med vitt fläkthus för horisontell luftcirkulation i växthus.

Det blir allt fler växthusodlare som driver kommersiellt inriktade växthusföretag...

Läs mer

Ny accelerator ska öka innovationsnivån på tjänster

Från vänster: Björn Westling och Filip Tideman, Johanneberg Science Park, Julia Jonasson, RISE, Sofia Ganslandt, Johanneberg Science Park, Malin Jovanovic Gunnarsson och Jessica Oldborn, Framtidens Företag, Eva Hellberg, Johanneberg Science Park.

Ett unikt pilotprojekt i Västra Götaland ska fylla hålrummet när det gä...

Läs mer


Konjunkturvändningen är nära

De svenska underleverantörerna upplever att högkonjunkturen snart är över. Det...

Läs mer
Bilden visar ett schema för heterodyndetektion på terahertznivå med hjälp av grafen. Två terahertzvågor (röda) kopplas till grafen, där de kombineras eller blandas.

Grafen banar väg för nästa generations rymdteleskopsensorer

Forskare på Chalmers tekniska högskola har demonstrerat en grafendetektor som kan...

Läs mer

Så gör OEM och leverantör lyckade affärer

PO Svedlund, Scanias förre inköpsdirektör, ska berätta hur affären blir lyckad för både leverantören och OEM-företaget under Elmia Subcontractor.

Hur blir affären lyckad för både leverantören och OEM-företaget? Den...

Läs mer
Generalmajor Mats Helgesson, flygvapenchef, generallöjtnant Antonio Carlos Moretti Bermudez, brasiliansk flygvapenchef;  Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister; Håkan Buskhe, VD och koncernchef, samt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Saab presenterar första Gripen E för Brasilien

Saab har tagit ytterligare ett viktigt steg i leveranserna av Gripen E till den brasilianska kunden...

Läs mer

Haldex polisanmäler misstänkt företagsspioneri och dataintrång

Haldex har lämnat in en polisanmälan om misstänkt företagsspioneri och...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se