Facebook

Instagram

Industriellt träbyggande är vägen framåt – men än är vi långt ifrån mål


2019-11-04

Eva Ramvall, industrichef hos ITW Construction Products, berättar om fördelarna med automatiserad produktion inom storskalig trähusproduktion.
Bild: Perfekta PR
Eva Ramvall, industrichef hos ITW Construction Products, berättar om fördelarna med automatiserad produktion inom storskalig trähusproduktion.

Industriellt träbyggande bär fanan in i den framtida byggindustrin.
Bild: Perfekta PR
Industriellt träbyggande bär fanan in i den framtida byggindustrin.

Industriellt träbyggande bär fanan in i den framtida byggindustrin.
Bild: Perfekta PR
Industriellt träbyggande bär fanan in i den framtida byggindustrin.

Att bygga storskaligt i trä är fortfarande ett relativt nytt koncept, men med klimatfrågan i rampljuset har fler fått upp ögonen för industriellt träbyggande. Och även om mycket talar för att det är framtidens byggmetod, är andelen stora trähus fortfarande låg. Detta berättar ITW Construction Products, ledande tillverkare inom träinfästning och automatiserad produktion under varumärket Toolmatic.

Ett rött trähus med vita knutar. Kan det bli mer svenskt än så? I Sverige har vi en lång tradition att bygga i trä. Men nu, när industriellt byggande har tagit en större plats vid bordet, har möjligheterna för storskaligt träbyggande ökat markant.

Med rätt kunskap och verktyg kan automatiserad produktion göra byggprocessen billigare, snabbare och säkrare – även för flerbostadshus i trä, som nu kan byggas i moduler i fabrik och därefter endast behöver monteras ihop ute på byggarbetsplatsen. Det sparar tid, energi och övriga resurser, och går därför i linje med de senaste årens växande fokus på klimat.


En förbättrad process
Enligt en rapport av Staffan Brege, Tomas Nord och Lars Stehn, kan industriellt träbyggande leda till att 50 procent av flerbostadshusen är gjorda av trä 2025, samt att det kan skapa såväl fler jobb som en mer effektiv och sparsam byggnadsprocess.

– Vi har märkt en ökning i intresset kring industriellt träbyggande och tror att det kommer att vara en stor del av svensk byggindustri under en lång tid framöver, även i stor skala. Att automatisera delar eller hela trähusproduktionen ger en stabil kvalitet, så det är väldigt positivt.

Det berättar Eva Ramvall, industrichef hos ITW Construction Products, Nordens ledande leverantör av infästningslösningar. Efter flera decennier i branschen har ITW möjligheten att erbjuda lösningar och den rådgivning som krävs för att garantera ett perfekt resultat, även i stor skala. Det sker under varumärket Toolmatic, som erbjuder verktyg som är designade och byggda speciellt och enbart för automatiserade produktionslinjer.


Framtiden växer på träd
Inom byggindustrin visar siffrorna att klimatpåverkan under byggskedet svarar för cirka 50 procent av byggnadens totala klimatpåverkan. Därför pekar många ut trä – det enda förnybara byggmaterialet – som vägen framåt för ett mer klimatsmart byggande. Särskilt när det används i industrialiserade byggprocesser med fokus på optimering av resurser och minimering av spill. Eva Ramvall fortsätter:

– Några projekttyper, som till exempel flerbostadshus, är upplagda för industrialisering, speciellt i ljuset av att behovet för billigare bostäder bara växer och växer. Men det kommer utan tvekan att fortsätta finnas massor av småskaliga projekt där man kommer att prioritera individuella lösningar uppförda från början till slut på själva byggarbetsplatsen. Detta även om automatiserade produktionslinjer är effektivare och minskar byggkostnader, byggtider, potentiella fel och skador.

Att ändra på processer och anamma nya tillvägagångssätt är däremot något som tar tid. Och det kräver inte minst gemensamma krafttag, vilket understryks av Eva Ramvall, som avslutar:

– Industriellt träbyggande kräver att vi både i projekterings- och byggskedet arbetar tillsammans för att skapa bättre processer när det gäller att arbeta med miljövänliga material. Dock är det fortfarande en lång väg att gå innan hela byggbranschen följer med i svängarna. Men jag är positiv omkring att vi ska komma dit.Text: Evelina Sandberg/Perfekta PR

Skriv ut

Lettland och Estland beställer Carl-Gustaf M4

Saab har fått beställningar från den lettiska och den estniska försvarsmakten för leveranser av Carl-Gustaf® M4. Leveranserna kommer att äga rum 2021-2024.

Läs mer
Elmia automation 550


Saab tecknar supportavtal gällande SK60

Saab har förlängt support- och underhållsavtalet med den svenska fö...

Läs mer
Hexagon
Ola Tengroth, VD, Lesjöfors, är en av årets ambassadörer för Elmia Subcontractor 2020.

Klassiska underleverantören går in i en digital framtid

De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och...

Läs mer


Nytt högteknologiskt automationslabb i Skellefteå

Skellefteå kommun investerar 10 miljoner kronor i ett högteknologiskt automationslabb....

Läs mer
Saab 2000 ERIEYE AEWC.

Saab får beställning på flygburet sensorsystem

Saab har tecknat kontrakt och fått en beställning på det flygburna sensorsystemet...

Läs mer
Tahira Razas forskning stärker Högskolan Västs gedigna kunskapsbank inom additiv tillverkning med L-PBF för legeringen 718.

Tahiras forskning – ett steg närmare klimatsmarta flygmotorer

Tahira Razas forskning öppnar helt nya möjligheter att tillverka flyg- och rymdmotorer...

Läs mer
Propoint AB har byggt ut kapaciteten och säkrat fortsatt tillväxt med sin senaste investering, en selektivlödare Ersa Versaflow 4/55.

Växande marknad för elektroniklösningar

Elektronikföretagen får en alltmer framskjuten roll i svensk tillverkande industri i...

Läs mer
Ingenjörerna i brev till regeringen:

Satsa på nordisk återhämtningsplan

Genom satsningar på elektrifiering, AI-forskning, omställning av transporter och...

Läs mer

Idag levererar Spendrups handsprit till Region Örebro

Idag levererar Spendrups 330 liter handsprit till Universitetssjukhuset Örebro.

Behovet av handsprit och desinfektionsmedel är fortfarande stort, inte minst inom hälso-...

Läs mer


Stålproduktionen minskade i april

Under april sjönk råstålsproduktionen i Sverige jämfört med samma...

Läs mer
Samriskföretaget mellan Volkswagen-koncernen och den svenska batteritillverkaren Northvolt AB tar nu fart. Det har beslutats att Volkswagen kommer att bygga anläggning och infrastruktur för samriskföretagets fabrik \

Volkswagen investerar i batteritillverkning i Salzgitter

Volkswagen bygger anläggning och infrastruktur för den med Northvolt AB gemensamma...

Läs mer
\

Två driftsäkra gasolpumpar med VapourView till Preem

Preem kontaktade Z&I eftersom de behövde byta ut två gamla centrifugalpumpar fö...

Läs mer
Personalen vid Rekordverken får utbildning i hur verktyget FP Analyzer fungerar och hur det bidrar till färre stopp i produktionskedjan.

FP Analyzer - smart verktyg för att minska produktionsförluster

En av de viktigaste faktorerna för en lönsam och effektiv produktion är att ha koll...

Läs mer


Mest lästa

Finnsafety


Drivsystem

Elektronik-expo
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se