Facebook

Instagram

FP Analyzer - smart verktyg för att minska produktionsförluster


2020-05-08

Personalen vid Rekordverken får utbildning i hur verktyget FP Analyzer fungerar och hur det bidrar till färre stopp i produktionskedjan.
Bild: Skövde Science Park
Personalen vid Rekordverken får utbildning i hur verktyget FP Analyzer fungerar och hur det bidrar till färre stopp i produktionskedjan.

En av de viktigaste faktorerna för en lönsam och effektiv produktion är att ha koll på företagets förluster. Flow Process Sweden AB är ett startup-företag i Science Park Skövde som vill hjälpa små och medelstora företag att förstå sina processer för att uppnå bästa möjliga resultat. De har skapat verktyget FP Analyzer.

– Om man inte vet vad som ska förbättras så är det svårt att åtgärda problemet. Vårt system – FP Analyzer – är en molntjänst med tillhörande app som gör det enkelt och kostnadseffektivt att komma igång och ger möjlighet att mäta och göra rätt från början, säger Carl-Magnus Täng, vd för Flow Process Sweden.

Tillsammans har de fyra medarbetarna på Flow Process Sweden över 60 års erfarenhet av produktion, produktionsteknik, produktionsuppföljning, systematiskt förbättringsarbete och underhåll från både små och medelstora tillverkande företag samt fordonsindustrin. De har själva sett vikten av att följa upp störningar i produktionen.

– Det är ekonomiskt att inte behöva omarbeta och kassera så mycket, det är egentligen den största vinsten ett företag kan göra. Det är också ett mål med Agenda 2030 att hushålla med resurser och vi ser att vårt system bidrar till att nå det målet. Det finns så stor förbättringspotential i små och medelstora företag genom att jobba smartare istället för hårdare. Många är inte medvetna om att de behöver tänka annorlunda utan gör som man alltid har gjort, säger Carl-Magnus Täng.

Flow Process Sweden AB har tagit fram verktyget FP Analyzer för att det ska bli rätt från början. Kunden kan börja med manuell uppföljning i systemet och bygga vidare med uppkoppling av maskiner. I kombination med utbildningar och support i företagens förbättringsarbete hjälper de till att ta produktionen till nästa nivå.

– Det finns andra verktyg på marknaden för att följa upp och lokalisera när det blir produktionsstopp i kedjan, men de är för dyra för ett mindre företag. Utan ett bra verktyg är det svårt att se var de största förlusterna uppkommer. För att kunna följa upp produktionen och göra förbättringsarbete behöver man också kunna mäta, och det är enkelt med vårt verktyg. Vi vill hjälpa företagen att förstå processen och uppnå flöden, säger Carl-Magnus.

Två företag som använder verktyget FP Analyzer är Bovalls Dörrbyggeri och Rekordverken, båda mindre företag med lokal produktion men med kunder över stora delar av världen.

– Vi är väldigt nöjda med FP Analyzer, det var lätt att komma igång. Med bra utbildning och support har det inte varit några problem. Vi har kommit fram till var vi har våra svaga länkar i produktionskedjan och det gör att vi kan arbeta med att förbättra på rätt ställe och inte där vi tror att vi behöver förändra, säger Daniel Hagman, kvalitetsansvarig på Bovalls Dörrbyggeri.

– Jag kan bara instämma. För oss på Rekordverken har FP Analyzer’s automatiska system hjälpt oss att hitta våra förluster i maskinparken. Systemet ger även operatören en notis i hörlurarna om att hans maskin har stannat. På mindre än en dag hade vi ingång FP Analyzer’s system i tre av våra maskiner och började samla data. Vi jobbar mycket med att ta bort våra korta stopp i maskinerna, och med FP Analyzer kan vi enkelt se om våra åtgärder gör skillnad, säger Magnus Hagelberg, produktionschef på Rekordverken.Källa: Skövde Science Park


Skriv utSvensk Plaståtervinnings anläggning i Motala.
Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala.

Fler batterier fattar eld när plastsorteringen ökar

Förändrat levnadssätt och konsumtionsmönster under Covid-19 har gjort att plastanvändningen och sorteringen av plastförpackningar har ökat. Svensk Plastå...

Läs mer
Kapab

Svenskproducerade andningsskydd i unikt material tillverkas i Knivsta

MaskMakers Sweden AB släpper under skiftet juni/juli lokalt producerade ansiktsskydd av...

Läs mer
Gloab550
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flöden

Svenska Retursystem och Sveriges Bryggerier har ingått ett nytt avtal för att...

Läs mer
Hexagon
Kompakt och tunn centrifugalfläkt från Sanyo Denki.

Kompakt och tunn centrifugalfläkt

Flera parametrar spelar in vid val av fläkt till en applikation. Avgörande är fö...

Läs mer


Volvokoncernen i Nordamerika får pris för minskat avfall

Volvo i Nordamerika fick nyligen priset Better Plants Better Practise av USA:s energidepartement,...

Läs mer
Ett tunt lager indiumnitrid ovanpå kiselkarbid, som skapats med LiU-forskarnas nya molekyl.

Kemi banar väg för bättre elektronikmaterial

Indiumnitrid är ett mycket lovande material för användning i elektronik, men...

Läs mer

Svensk Plaståtervinnings vd Mattias Philipsson blir rådgivare till regeringen inom cirkulär ekonomi

 Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i Motala och nu även ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi.

Idag offentliggjordes att Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i Motala,...

Läs mer


Idag öppnar anmälan till CRE8® the Future – årets roligaste tävling i kreativitet!

Det har blivit dags att anmäla sitt lag till årets roligaste tävling i kreativitet...

Läs mer


ABB presenterar industrilösning för trådlös tillståndsövervakning av roterande utrustning

Tack vare kombinationen av ABB Ability Smart Sensor-teknik och HPE:s Arubas å...

Läs mer


Saab får beställning på support och underhåll av Gripen

Saab har fått en beställning från Försvarets materielverk (FMV) för den...

Läs mer

Utsläpp från industrin blir plast

Meher Sanku har skrivit en avhandling som benar ut avgörande tekniska detaljer för att på bästa sätt fånga in och omvandla koldioxid från gasströmmar.

Bara ett luftslott? Nej, det går faktiskt att göra plast av luft - eller snarare av...

Läs mer
Tack vare ABB-roboten har Tiki Safety nu en cykeltid som är tio gånger så snabb som tidigare.

Unikt samarbete med ABB säkrar leverans av Tiki-masker

Produktionen går tio gånger snabbare – samtidigt som kvaliteten har ökat....

Läs mer


Mest lästa

Finnsafety


Drivsystem


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se