Facebook

Instagram

”Doktoranden har en viktig roll i vårt ekosystem av forskning”


2020-08-10

Bild: Högskolan Väst

För GKN Aerospace i Trollhättan är långsiktigt forsknings- och utvecklingsarbete avgörande för att vinna nya affärer. De satsar stort på forskningssamverkan med Högskolan Väst och flera andra lärosäten. För närvarande arbetar ett 60-tal doktorander i företagets olika projekt inom Sverige.
– Doktorandernas insatser är nyckeln till bredden i vår forskning, säger Robert Reimers, R&D-chef inom produktionsteknik på GKN Aerospace.


Flyg- och rymdindustrin är en forskningsintensiv bransch. GKN Aerospace har sedan 1990-talet satsat målmedvetet på att utveckla ny kunskap inom produktionsteknologi. Företaget deltar bland annat i det Nationella flygtekniska forskningsprogrammet där långsiktig teknikutveckling stärker företagens internationella konkurrenskraft. I den pågående programetappen deltar 30 doktorander.

 

– Vi är även partner i flera andra forskningsprojekt som drivs av olika lärosäten i Sverige, bland andra Högskolan Väst, säger Robert Reimers.

– För att kunna fånga upp ny teknologi behöver vi ha stor bredd på vårt forsknings- och utvecklingsarbete. Där har vi stor nytta av doktorandernas forskning – de bidrar med viktiga pusselbitar till vårt kunskapsbyggande. Samarbetet med doktoranderna bidrar till att vår personal håller sig uppdaterad och framförallt ger det oss en bra rekryteringsbas för framtiden, säger Robert Reimers.


Värdefull rekryteringsbas
GKN Aerospace engagerar både doktorander och industridoktorander beroende på vilka projekt som utlyses. Industridoktoranderna rekryteras internt medan övriga doktorander ofta kommer från lärosäten. Många av dem fortsätter sedan som anställda på företagets R&D-avdelning med uppdrag att vidareutveckla och implementera sin forskning.

– Inflödet av ny kunskap och nya personer bidrar förstås med nytta för hela avdelningen. Fördelen med just industridoktorander är att de kan få en tajtare koppling till företaget eftersom deras uppdrag ofta är så gott som skräddarsydda för våra behov, säger Patrik Johansson som koordinerar GKN Aerospaces doktorander.


Bygger starka högskolecentrum
– Jag ser det som en vinn-vinn-situation för alla inblandade – för doktoranden, lärosätet och företaget. Det är viktigt att bygga starka högskolecentrum. På så vis skapar vi värdefull symbios mellan industri och akademi. Forskningssamverkan är som ett ekosystem där alla delar har en viktig funktion, säger Patrik Johansson.

GKN Aerospace breda portfölj av forskningssatsningar spänner över lång tid. I början av 2000-talet började de till exempel forska kring additiv tillverkning och 2011 var tekniken mogen att införas som industriell applikation på en motordetalj. Fortsatt forskning och utveckling har medfört att teknologin kommer att införas på fullstora flygmotorkomponenter 2021. Det betyder att GKN ligger i fronten inom det här teknikområdet.


Forskning stärker konkurrenskraften
– Vår långsiktiga satsning på forskning har bidragit till att ge vårt företag en helt ny inriktning. Under 1990-talet skiftade bolaget fokus från 90 procent militär flygmotorproduktion, till 90 procent inom civil flyg- och rymdmotorproduktion. Med det följde helt andra krav på att ligga långt framme inom teknikutveckling för att vara en attraktiv affärspartner på marknaden, förklarar Patrik Johansson.

– Tack vare vår satsning på forskning och teknikutveckling kan vi vara internationellt konkurrenskraftiga och ta hem fler värdefulla affärskontrakt, säger Robert Reimers. Källa: Högskolan Väst


Skriv utSKF och Deacero i avgiftsbaserat partnerskap för förbättrad prestanda

SKF och den mexikanska ståltillverkaren Deacero ingår ett partnerskap för att förbättra effektiviteten och minska antalet produktionsstopp i Deaceros stålvalsverk i...

Läs mer
Kapab
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

En höstbudget för återstart men inte nystart

Höstbudgeten är en välkommen vitamininjektion för ekonomin. Men för att...

Läs mer
Gloab550


Simulering kortar ledtiderna vid utveckling av nya bilar

Utveckling av nya bilar kräver avancerade datorsimuleringar. Bland annat simuleras själva...

Läs mer
Hexagon
Sedan den 1 september är det Andreas Helmersson (till vänster) som är vd för HordaGruppen med verksamheter i bland annat Horda och Bor. ”HordaGruppen har fått en fantastisk ledare”, säger företagets huvudägare och tidigare vd Lars Lejon.

HordaGruppen hämtar ny vd ur egen plantskola

Andreas Helmersson är sedan 1 september vd för HordaGruppen. Ägaren och...

Läs mer

V-formad återhämtning men långt kvar till normalisering

Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen.

Efter en stark rekyl under maj-juni så har kraften börjat gå ur återhä...

Läs mer


Gasum signerar avtal med Celsa Armeringsstål AS om LNG-leveranser och en ny terminal

Gasum har signerat ett avtal med Celsa Armeringsstål AS i Mo i Rana i Norge. Avtalet...

Läs mer
Stålindustri (Smedjebacken).

Grön omställning i höstbudgeten

Jernkontoret välkomnar satsningarna på industrins omställning i höstens...

Läs mer

Ny podcast om skärande bearbetning

Dormer Pramet lanserar ny podd med inriktning på skärande bearbetning.

Dormer Pramet följer strömmen och lanserar nu en podcast med inriktning på skä...

Läs mer
Anders Borg:

”Stora ärr i ekonomin efter krisen”

Coroapandemin har lett till en stor ekonomisk chock för världsekonomin. Den globala...

Läs mer
Patricia Kempff, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

Industrin välkomnar initiativ för grön nystart

Analyser visar att morgondagens efterfrågade industriprodukter i ökande grad kommer att...

Läs mer


Uddeholm investerar för säkrare arbetsprocess och snabbare leveranser

I Lager 1 på Uddeholm har det investerats i en ny sågmaskin. Med detta tillskott...

Läs mer


Kampanjen #stålnytta ska göra svenskarna stolta över stålet

Informationskampanjen #stålnytta, som ska rulla på webbplatsen, i sociala medier och...

Läs mer


Mest lästa

Finnsafety


Drivsystem

KG Fridman


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se