Facebook

Instagram

Byggstart för världsunik pilotanläggning för fossilfri ståltillverkning


2018-06-20

Mårten Görnerup, vd för HYBRIT.
Bild: SSAB
Mårten Görnerup, vd för HYBRIT.

HYBRIT-partners: Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB och Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall.HY
Bild: SSAB
HYBRIT-partners: Jan Moström, vd och koncernchef LKAB, Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB och Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall.HY

Idag tas första spadtaget till HYBRITs världsunika pilotanläggning för fossilfritt stål med statsminister Stefan Löfven som huvudtalare. SSAB, LKAB och Vattenfall har tagit ett beslut om att tillsammans med Energimyndigheten investera 1,4 miljarder kronor i pilotanläggningen. Det innebär att initiativet nu går in i nästa fas. Målet med initiativet är en fossilfri malmbaserad ståltillverkning i industriell skala.

Statsminister Stefan Löfven tar idag ett första spadtag för HYBRITs pilotanläggning i Luleå som beräknas stå färdig 2020. I vintras fick initiativet grönt ljus att gå vidare. När pilotanläggningen nu börjar byggas går initiativet in i nästa fas, där försöken ska skalas upp och processtekniken utvecklas för att producera stål med vätgas istället för kol och koks. Det kan bli ett historiskt teknikskifte som leder till att utsläppen av koldioxid ersätts av vatten.

– Genom försök i pilotskala kommer vi kunna lämna de småskaliga laboratorierna och istället försöka efterlikna den kommande industriella processen och förbereda för en effektiv produktion. Vi är mycket glada över att kunna gå vidare till nästa fas och komma ett steg närmare målet med en fossilfri ståltillverkning och alla dess miljövinster, säger Mårten Görnerup, vd för HYBRIT.

HYBRIT har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent. HYBRIT har dessutom en global potential för att minska koldioxidutsläppen. Det historiska teknikskiftet har beskrivits som avgörande för att Sverige ska kunna möta de mål som satts upp i Parisavtalet.

HYBRIT är ett joint venture-bolag som ägs av de tre företagen SSAB, LKAB och Vattenfall med målsättningen att ta fram världens första fossilfria malmbaserade ståltillverkning. Projektet initierades våren 2016, och målsättningen är att ha en industriell process framme till 2035.

HYBRIT har totalt beviljats finansiellt stöd från Energimyndigheten vid fyra tillfällen, bland annat genom Industriklivet. Senast med 528 miljoner kronor till pilotanläggningen, där de tre ägarbolagen därutöver tillsammans kommer att investera 830 miljoner kronor.

 En fossilfri stålproduktion startar i gruvan, vi arbetar intensivt med hur framtidens pelletsverk ska utformas för att hitta en energieffektiv produktionsprocess. LKAB:s utmaning och bidrag i HYBRIT är att utveckla koldioxidfria direktreduktionspellets. Här kommer pilotanläggningen spela en avgörande roll innan vi kan ta det till industriell skala, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

 Genom att börja bygga pilotanläggningen, där vi ska utveckla och skala upp tekniken för fossilfri ståltillverkning, tar vi ett viktigt steg framåt mot SSAB:s mål att vara fossilfritt 2045. Vi är stolta över att vara del av ett viktigt och utmanande teknikskifte som kan leda till att vi löser en del av klimatfrågan, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB.

  Vattenfall vill att det ska vara möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Att hjälpa till att ställa om stålproduktionen är en av de viktigaste åtgärder vi kan vidta. Genom att använda vår fossilfria el till att producera vätgas i stor skala kan vi åstadkomma teknikskiften som får stor påverkan på klimatutsläppen, säger Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall.

Källa: SSAB


Skriv utTeamet bakom Sally R under en prisutdelning på Västerås näringslivsgala Guldstänk där företaget utsågs till Årets Innovatör. Från vänster Viktor Kjellberg, Fredrik Edström, Anders Edström och Mohamad Omar Mansour
Teamet bakom Sally R under en prisutdelning på Västerås näringslivsgala Guldstänk där företaget utsågs till Årets Innovatör. Från vänster Viktor Kjellberg, Fredrik Edström, Anders Edström och Mohamad Omar Mansour

Sally R säkrar patent från NASA som ska rena luften

Ventilationsföretaget Sally R har signerat ett avtal med NASA som ger rätt till åtta patent avseende teknik för att behandla och rengöra luft. Patenten ska användas...

Läs mer
Uniteam
<span>Saabs bärbara luftvärnsrobotsystemet RBS 70 NG.</span>

Saab får beställning på RBS 70 NG från Brasilien

Saab har mottagit en beställning avseende leverans av det bärbara luftvä...

Läs mer

Tung ”bajsmolekyl” kan ge plastflaskan flera liv

En ny, fossilfri, bioplast håller på att se dagens ljus. Enligt labb-experiment är...

Läs mer


Danska armén beställer kamouflage från Saab

Saab har tagit emot ett antal beställningar från det danska försvarsministeriets...

Läs mer
Nya Arduino Uno WiFi Rev2.

RS Components presenterar ny version av baskortet Arduino Uno WiFi för IoT-projekt

RS Components (RS) har meddelat säljstart för ett nytt Arduino-kort som levereras med...

Läs mer

SKF flyttar huvudkontoret och skapar en ny dynamisk arbetsplats i historisk miljö

Christian Johansson, finansdirektör i SKF-koncernen.

SKF har nu fått bygglov för att bygga om det gamla centrallagret på SKF:s...

Läs mer


”Dessa maskiner är otroliga”

Chris McPhail, regional försäljningschef på ebm-papst Inc. i USA, berättar om...

Läs mer

Hon ska lyfta Jernkontorets kommunikation

Maja Boström har ett minst sagt gediget CV och ett brett kontaktnät och enligt Jernkontorets vd Bo-Erik Pers kommer hon bidra med avgörande insatser för att Sverige ska bli fossilfritt. Själv beskriver Maja Boström sin nya tjänst som ett \

Den 10 januari tillträder Maja Boström som ny kommunikationsdirektör på...

Läs mer


Saab får order på ammunition från det amerikanska försvarsdepartementet

Saab har fått en order på ammunition till det bärbara vapensystemet Carl-Gustaf...

Läs mer
Norskägda Uniteam fortsätter sin satsning på Sverige och utökar sin etablering kring Stockholmsområdet. Sedan tidigare är företaget etablerade i Göteborg, där det svenska dotterbolaget har sin bas.

Uniteam storsatsar i Stockholm

Uniteam expanderar och gör en ökad satsning på Stockholmsområdet. Under 2019...

Läs mer
Take off för GlobalEye-planet.

Saabs andra GlobalEye-plan lyfter för första gången

Den 3 januari genomförde Saab en lyckad premiärflygning med det andra flygburna ö...

Läs mer

Atlas Copco har förvärvat den tyska pumpdistributören IPV

Atlas Copco har förvärvat Industrie Pumpen Vertriebs GmbH (IPV). Bolaget distribuerar...

Läs mer
Efter att ha upptäckt att en komponent i avgasefterbehandlingssystemet som används på vissa modeller kan åldras i förtid, något som leder till försämrad prestanda avseende utsläppskontroll. reserverar Volvokoncernen 7 miljarder kronor till åtgärder.

Volvo reserverar storbelopp – komponent i avgasefterbehandlingssystemet kan åldras i förtid

Som tidigare meddelats har Volvokoncernen upptäckt att en komponent i...

Läs mer

PowerCell och global OEM genomför gemensam utvärdering av bränsleceller

PowerCell MS100.

PowerCell Sweden AB har fått en beställning på två MS-100 brä...

Läs mer

Flera biltillverkare riskerar miljardböter vid missade miljömål

Bara fem av 13 biltillverkare förväntas klara EU:s mål för koldioxidutslä...

Läs mer
Tommy Cedervall, kemiforskare vid Lunds universitet.

Plastavfall bryts ner till nanopartiklar

Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så...

Läs mer


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se