Facebook

Instagram

Belgien väljer Saabs lösning för fjärrstyrd flygtrafikledning


2021-09-02

Bild: Saab

Belgiens ledande aktör inom flygtrafikledning, skeyes, väljer Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) som leverantör till ett långsiktigt ramavtal för Belgiens implementeringsprogram för fjärrstyrd flygtrafikledning.

Avtalet omfattar en stegvis introduktion av fjärrstyrda flygledartorn för upp till sex flygplatser och tre ledningscentraler i Belgien. Ramavtalet, som består av en fast och en valbar del, uppgår till ett totalt värde av drygt 48 miljoner Euro över en 18-årsperiod. Det första steget omfattar flygplatserna Liege och Charleroi samt en ledningscentral i Namur. Leveranserna till skeyes kommer att ske från 2022 och de första lösningarna kommer att sättas i drift under 2024. Flygtrafiken är en integrerad del av Belgiens infrastruktur och programmet för fjärrstyrd flygtrafikledning är ett innovativt initiativ med syfte att säkerställa en hållbar och långsiktig lösning som kan komma att bli en förebild inom Europa.

– Vi är stolta att få skeyes förtroende att leverera SDATS lösning för fjärrstyrda torn och centraler till Belgiens framtida infrastruktur för flygtrafikledning. Avtalet kommer senare också att omfatta större och mer komplexa flygplatser och vår lösning ska implementeras i hela landet. Vår teknik för fjärrstyrd flygtrafikledning kommer att förse Belgien och skeyes med nya förmågor i världsklass. För oss är skeyes en långsiktig partner, som kommer att bidra till att våra förmågor blir ännu vassare under det kommande decenniet, säger Per Ahl, VD för Saab Digital Air Traffic Solutions.

– Innovation och utveckling är centralt för skeyes. Vi investerar löpande för att utveckla våra arbetssätt, spjutspetsteknik och höga kompetens inom flygtrafikledning, och för att se till att flygtrafiken på belgiska flygplatser och i belgiskt luftrum är säker. Vi är redo för en framtid i en internationell miljö som är i ständig förändring och där konkurrensen är hög. Single European Sky, obemannad flygtrafik och privatiseringen inom flygtrafikledning är några av de utmaningar vi står inför. I vår sektor är tekniken en av de viktigaste förändringsfaktorerna. Fjärrstyrda lösningar utgör ett stort steg i utvecklingen av flygtrafikledningen, vilket är något som skeyes välkomnar. SDATS är en stabil och långsiktig partner som är väl lämpad att genomföra vårt program för fjärrstyrd flygtrafikledning med start i Namur för flygplatserna Liege och Charleroi, säger skeyes VD, Johan De Cuyper.

Fjärrstyrda lösningar är ett genombrott inom flygtrafikledning som startade i Sverige 2015. Sedan dess har fjärrstyrda flygledningscentraler introducerats bland annat på Arlanda, på Cranfields flygplats och för London City Airport i Storbritannien. Under 2022 kommer tekniken också att införas på Schiphol i Amsterdam för flera flygplatser i Nederländerna.

Saab Digital Air Traffic Solutions är ett joint venture-projekt mellan Saab och LFV (Luftfartsverket). Genom att kombinera LFV:s unika operativa erfarenhet med Saabs tekniska lösningar i världsklass, kan Saab Digital Air Traffic Solutions hantera hela processen – från planering till genomförande och administration av tjänster inom fjärrstyrd flygledning. Som leverantör av både teknik och tjänster erbjuder företaget nya och avancerade lösningar för fjärrstyrd flygtrafikledning i Sverige och utomlands.


Källa: Saab


Skriv ut

ABB bidrar till att göra modebranschen mer hållbar med innovativ teknik

ABB ska leverera automation, elektrifiering, kvalitetskontrollsystem (QCS), motorer och drivsystem till Renewcells nya industriella textilåtervinningsanläggning i Sundsvall. Renewcell...

Läs mer
Kapab


Kiilto och Betolar inleder utveckling av golvspackel med lågt kolavtryck

Kemiföretaget Kiilto och materialteknologiföretaget Betolar inleder ett samarbete fö...

Läs mer
KG Fridman
Juha Pentinmäki, Production & Distribution Manager, visar de nya solcellerna.

Nu tillverkar Ejendalsägda Jalas skyddsskor med hjälp av solenergi

Nu skyddar Ejendals både fötter och planeten. I fabriken i Jokipii Finland kommer energi...

Läs mer
Dustcontrol


Koenigsegg expanderar i Ängelholm

Sportbilstillverkaren Koenigsegg bygger en ny bilfabrik på 11000 kvadratmeter i anslutning...

Läs mer
Gloab550
Fredrik Sikström är en av Högskolan Västs forskare som undersöker var och hur AI-teknologin kan göra bäst nytta inom verkstadsindustrin.

Stor potential för AI inom verkstadsindustrin

I framtidens digitaliserade verkstadsindustri kan artificiell intelligens (AI) ge effektiva flö...

Läs mer
Hexagon
Elliot Sparrow, vd och medgrundare till Chalmers Ventures portföljbolag, Glenntex.

Plastavfall kan få nytt värde - Glenntex förstärker återvunnet material med grafen

Plastskräp från havet kan snart bli nya högkvalitativa material till allt frå...

Läs mer
Soldater som laddar Carl-Gustaf M4.

Saab får beställningar på Carl-Gustaf M4 och ammunition

Saab har fått beställningar på granatgeväret Carl-Gustaf M4 och tillhö...

Läs mer


Tillverkningsindustrins arbetsgivare tror på rekordmånga jobbtillfällen i höst

Arbetsgivare i tillverkningsindustrin tror på en kraftigt ökad efterfrågan på...

Läs mer
Ulf Stenerhag, vd Wayout och Robin Boheman, vd Instalco.

Instalco i samarbete med Wayout för rening av vatten i utsatta områden

Instalco och Wayout International inleder ett samarbete för att öka tillgången till...

Läs mer
Kontrollmätning av stång vid Ovako i Hällefors.

Fortsatt stark produktionstakt för råstål, trots nedgång i augusti

Under augusti minskade produktionen av råstål i Sverige med 8,4 procent jämfö...

Läs mer

Saab leder projekt för fossilfritt flyg

Ann-Kristin Adolfsson<span>, </span><span><span><span>strategichef på Saabs affärsområde Aeronautics,</span></span></span> och Christopher Jouannet<span><span><span>, Saabingenjör och </span></span></span><span><span>projektledare för projektet.</span></span>

Saab ska tillsammans med partner inom svensk flygindustri och universitet leda ett projekt för...

Läs mer


Mest lästa


Finnsafety


Edmolift


Antiphon
OEM Automatic

Bevego
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se