Facebook

Instagram

Svensk-tysk testbädd ska hjälpa underleverantörer digitalisera tillverkningen


2017-11-15

Bild: Tysk-Svenska Handelskammaren

Digitaliseringen är mer en industriell evolution än en revolution. Är man underleverantör inom industrin kan det vara en bra idé att ta sig an den steg för steg och att satsa på ett nära samarbete med kunder, branschkollegor eller över gränserna, till exempel via den nystartade svensk-tyska testbädden. Det menade paneldeltagarna på German Swedish Tech Forum-seminariet på Tysk-Svenska Handelskammaren i tisdags.

Att digitalisera och därmed framtidssäkra den egna verksamheten är en av de största utmaningarna för varje tillverkande företag idag. För ett litet eller mellanstort bolag som levererar komponenter till andra är det dock svårt att veta hur man ska gå tillväga: Hur möter man kundernas krav, särskilt när olika kunder har olika behov och system? Vilka system och processer krävs i den egna verksamheten? Var får man stöd att kunna genomföra förändringarna?

För att hjälpa företagen att få några svar på frågorna hade Tysk-Svenska Handelskammaren och IVA i samarbete med Teknikföretagen bjudit in till ett seminarium inom ramen för den tysk-svenska innovationsplattformen German Swedish Tech Forum. Under seminariet beskrev Florian Lindner, gruppchef för divisionen produktionskvalitet på Fraunhofer-institutet för produktionsteknologi (IPT) i tyska Aachen, vart man kan komma om man nyttjar den fulla potentialen i de data som digitaliserade maskiner och produkter genererar.

– Av all data som genereras inom tillverkningsindustrin idag är 90 procent ostrukturerad och utspridd över flera olika system. 70 procent av data används inte alls och för 96 procent finns outnyttjad potential. Men genom användandet av Big Data kan man förbättra och effektivisera sina processer betydligt – det har flera stora koncerner redan visat. Det finns fyra steg när man analyserar data: Först kan man generera information om vad som händer inom produktionen, sedan urskilja mönster om varför vissa saker händer, därefter göra prognoser om vad som kommer att hända framöver och till slut blir det möjligt att aktivt kontrollera systemen med hjälp av data och ingripa innan det uppstår fel eller störningar. Man rör sig från att bara samla in information till att optimera processer.

Ny affärsmodell tack vare integrerade system

Att införa Big Data-lösningar som kan ge sådana resultat är en stor utmaning för underleverantörer för att det kräver stora resurser och teknisk expertis. Men det handlar inte bara om det, menade Tomas Berg, vd på Schunk Intec AB som är ett dotterbolag till Schunk GmbH & Co. KG, världens största tillverkare av hydrauliskt expanderande chuckar och svarvchucksbackar:

– Den största utmaningen ligger inte i tekniken utan i tankesättet och inställningen. I framtiden kommer alla system att vara ihopkopplade med varandra, inte bara inom det egna företaget utan även med kundernas och leverantörernas system. Resultatet blir en helt ny affärsmodell. Kunden kommer att ha stort inflytande över hur produkterna kommer att se ut, vilka funktioner de har och hur de kan beställas. Detta kommer bara fortsätta att öka, sade han.

Utvecklingen går dock inte lika snabbt överallt. Panelen på seminariet var överens om att alla branscher kommer att digitaliseras så småningom men att hastigheten skiljer sig åt mycket.

– Företagen befinner sig på olika nivåer idag. Även bland de stora globala koncernerna finns det fortfarande en hel del som inte har kommit så långt i digitaliseringen. Till exempel har många stora bolag ännu inte infört EDI [Electronic Data Interchange, överföring av strukturerad information enligt ett överenskommet format, reds anm] vilket skulle underlätta informationsutbytet med leverantörerna avsevärt. I princip använder sig bara fordonsindustrin av EDI idag. De ligger före alla andra, både i Sverige och i Tyskland, sade Jonas Wallberg, ansvarig för digitaliseringsfrågor på Teknikföretagen.

Samarbete mellan forskningsinstitut och företag

Ett konkret initiativ för att främja digitaliseringen hos små och medelstora leverantörsföretag är den svensk-tyska testbädden för smart produktion (Swedish-German Testbed for Smart Production) som kom till stånd i samband med lanseringen av German Swedish Tech Forum och den politiska samarbetsförklaringen mellan de svenska och tyska regeringarna i början av året. Flera tyska och svenska forskningsinstitut och företag samarbetar kring testbädden som ska föra ihop expertisen i båda länder och driva på utbytet kring tekniska lösningar och erfarenheter inom digitaliserad tillverkning av avancerade komponenter för fordonsindustrin.

– Genom testbädden får tyska och svenska bolag en mycket bra plattform för att titta på riktiga praktiska utmaningar och vad som kan bli deras digitala lösningar, sade Florian Lindner.

– Vi planerar att jobba på både horisontell och vertikal integration av digitala lösningar samt på den digitala infrastrukturen inom testbädden. Vi vill till exempel skapa digitala tvillingar av en viss komponent och integrera data från tillverkningen för att simulera egenskaper och förändringar över tid. För att kunna göra det behöver vi både data och ingenjörer med specialkunskaper om produktion, sade Jannik Henser, vd för Powertrain Manufacturing for Heavy Vehicles Application Lab (PMH), ett samarbete mellan KTH, Fraunhofer och RISE.

Rent fysiskt kommer testbädden i ett första skede att placeras i anslutning till PMH på KTH i Stockholm, på IPT i Aachen samt på Fraunhofer-institutet för verktygsmaskiner och formteknik (IWU) i tyska Chemnitz. Fler placeringsorter ska tillkomma längre fram. Nu håller man på att sätta upp de första testerna och bjuder in branschen att delta i arbetet:

– Företag som är intresserade, speciellt små och medelstora underleverantörer, är hjärtligt välkomna att ansluta sig och bidra till initiativet med sina idéer och lösningar. Tillsammans kan vi nå en kritisk massa och sätta framtidens standarder, sade Jannik Henser.

http://www.handelskammer.se/nyheter/svensk-tysk-testbadd-ska-hjalpa-underleverantorer-digitalisera-tillverkningen

Källa: Tysk-Svenska Handelskammaren


Skriv ut

Hifab leder utredning när Boliden bygger unikt djupförvar

I Skelleftehamn ska gruv- och metallföretaget Boliden bygga ett djupförvar under sitt eget smältverk, Rönnskär. 300 meter ner i berggrunden ska en slutdeponi för farligt processavfall anläggas. Hifab har...

Läs mer
JM Indutech


Stålproduktionen ökade i november jämfört med 2016

Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 417 tusen ton under oktober 2017. Det är en ökning med 12,7 procent jämfört med samma månad 2016, visar statistik...

Läs mer


Ledtiderna för miljöprövning kan kortas

Långsamma miljöprövningar för bergtäkter kan vara negativa för den regionala utvecklingen, men också för miljön. En tidsgräns och central...

Läs mer
bilfinger

Äkta julgran årets bästa klimatinsats

I jul kommer runt tre miljoner julgranar att bäras in i svenska hem. Och vem vet om det inte är de svenska hushållens mest klimatvänliga insats under hela året.

Läs mer
Dagmar Egelkraut disputerar den 15 december.

Spår av en historisk renskötsel är fortfarande synliga efter 100 år

Nu när julen närmar sig förknippar många renar med de hjälpsamma djuren som drar tomtens släde. Men renar är även djur som har påverkat ekosystemen i...

Läs mer
Stabtech
Professor Karl-Josef Albers, chef för laboratoriet för ventilation och luftkonditionering vid Esslingen University of Applied Sciences, är mycket nöjd med den nya \

ebm-papst skänker luftbehandlingsaggregat till yrkeshögskola i Tyskland

Den tyska yrkeshögskolan Esslingen University of Applied Sciences har i 65 år utbildat ingenjörer inom byggnads-, energi- och miljöteknik. Mer än 6 000 elever är...

Läs mer
Fr h Anton Kullh, kommersiell chef för träprodukter på Stora Enso och värd för Rudbecksgymnasiets besök, Erland Skommevik, lärare i ekonomiska ämnen, Rudbecksgymansiet i Örebro och elever från Rudbecksgymansiets ekonomiprogram med internationell profil.

Rudbecksgymnasiet besökte Stora Enso

Förra veckan var ett trettiotal elever från Rudbecksgymnasiet i Örebro på studiebesök på Stora Ensos kontor i Stockholm.

Läs mer
Idcon550

Sandvik har tecknat avtal om att avyttra Hyperion

Sandvik har tecknat avtal om att avyttra Hyperion till USA-noterade investmentbolaget KKR till ett pris om 4 miljarder kronor.


Hyperion levererar avancerade slitstarka verktyg,...

Läs mer


Nya massakomparatorer från METTLER TOLEDO möjliggör effektiv, felfri och spårbar kalibrering för vikter upp till 64 g

METTLER TOLEDOs nya XPR-komparatorserie möjliggör massabestämning med enastående precision, snabbhet och spårbarhet för kalibreringslaboratorier och kunder inom...

Läs mer
Catnordic550

Svenska Aerogel får order på specialfärg – Färgtillverkaren nC Surface inleder lansering mot kund

Nasdaq First North-listade Svenska Aerogel har fått en första mindre order från den globala färgtillverkaren nC Surface Technology. Bolaget har beslutat att Svenska Aerogels...

Läs mer
Eva Magnusson, Skogens Sköna Gröna från Ånge, tackas av för sin medverkan i Forest Business Accelerator. Magnus Viström på SCA gratulerar.

Fortsatt satsning på skoglig accelerator i Västernorrland

Forest Business Accelerator är ett samarbete mellan SCA, IBM och BizMaker för utveckling av startups med skogliga affärsidéer. Våren 2017...

Läs mer
Stokvis
<span class=\

Tillsammans bidrar Rototilt till Musikhjälpen

Rototilt startar en insamlingsbössa till Musikhjälpen. Hela företaget hjälps åt med att skänka pengar eller arbetstimmar.

Läs mer


ABB gör genombrott med världens kraftfullaste HVDC-transformator

ABB skriver nästa kapitel i elektricitetens historia i och med att transformatorer och nyckelkomponenter för världens första 1 100 kV-projekt i Kina klarat kritiska prov.

Läs mer
Cranemech

Sveaskog: Rätt att avverka på Brännvinsberget

Sveaskogs skogsbruk på Brännvinsberget, Rättviks kommun, har kritiserats av ideell naturvård som även lämnat in officiella klagomål till bolagets FSC-revisor. Nu...

Läs mer
Awitar är RISE nya testanläggning för att störningsprova elektronik i fordon.

Invigning av RISE nya testanläggning för framtidens fordon

Den 10 januari 2018 inviger RISE sin nya testanläggning för framtidens fordon, Awitar, i Borås. Den nya testanläggningen blir genom sin kapacitet och flexibilitet världsunik...

Läs mer
Cronatech550
Utrustning värd 150 miljoner kronor klubbas i Sveriges största industriauktion.

PS Auction genomför Sveriges största industriauktion

Maskiner för 150 miljoner kronor går under klubban när PS Auction genomför Sveriges största industriauktion på många år. Det är konkursboet från...

Läs mer

Ford spår framtiden i årlig trendrapport: 61 procent positiva till självkörande

Fords årliga trendspaning "Looking Further" har släppts för sjätte året. Den visar bland annat att 61 procent globalt är hoppfulla inför framtiden för...

Läs mer
Swede wheel
Lars Martinson, koncernchef

Martinsons ökar kapaciteten och koncentrerar produktionen till två sågverk

Martinsons kommer under nästa år att öka sin produktion av sågade trävaror från 500 000 kubikmeter till 535 000 kubikmeter. Det ska ske genom investeringar för...

Läs mer

APak AB vinner Worldstar, VM i förpackning

Det Göteborgsbaserade förpackningsföretaget aPak AB som tog hem Scanstar tidigare i år har nu även vunnit Worldstar med den skräddarsydda förpackningslö...

Läs mer
Carl Hag

Garageportexperten köper Värmlands Portservice

Garageportexperten har genom sin franchisetagare i Karlstad köpt det lokala industriportsföretaget Värmlands Portservice. Övertagandet skedde den första december i år.

Läs mer
Sweco utreder hur Göteborg kan förbereda för autonoma fordon.

Sweco utreder hur Göteborg kan förbereda för autonoma fordon

Hur skulle centrala Göteborg se ut om stadskärnan anpassades för fordon som körs helt eller delvis automatiskt? Detta utreder Sweco på uppdrag av stadsbyggnadskontoret i...

Läs mer
Beneli
A8 traffic jam pilot förare.

Audi deltar i NIPS – Visar ny metod för articifiell intelligens vid autonom körning

Audi satsar med full styrka på utvecklingen av autonom körning. På NIPS, som är världens viktigaste symposium om artificiell intelligens, visar Audi upp ett innovativt...

Läs mer

SGU satsar på utbildning om gruvor och miljö i låginkomstländer

SGU storsatsar på utbildning om gruvor och miljöpåverkan i låginkomstländer via ett nytt femårigt utbildningsprogram finansierat av Sida. Parallellt samverkar SGU...

Läs mer
Unicarriers


Vanligaste arbetssjukdomen minskas med lågvibrerande maskiner

Vibrationsskador är den vanligaste orsaken till arbetssjukdom i Sverige i dag. Men maskiner behöver inte vibrera och skada människor. I ett forskningsprojekt som nyligen beviljats av...

Läs mer

Miljonanslag till Wallenberg Wood Science Center

Nu står det klart att Wallenberg Wood Science Center, WWSC, får fortsatta anslag för sin forskning om nya biobaserade material från skogen. Forskningscentret, ett samarbete...

Läs mer
Datarespons
Komatsus bandgrävare PC700LC-11 är speciellt framtagen för hårda och krävande arbeten, inom stenbrotts- och gruvindustrin samt där stora massor skall hanteras.

Komatsu PC700LC-11 - med reducerad bränsleförbrukning för arbeten i storskalig produktion

Komatsus bandgrävare PC700LC-11 är speciellt framtagen för hårda och krävande arbeten, inom stenbrotts- och gruvindustrin samt där stora massor skall hanteras. Trots...

Läs mer
En bergborr utvecklad av Rockdrill Services Australia.

Atlas Copco förvärvar bergborrverksamhet i Australien

Atlas Copco, en ledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar, har tecknat avtal om att förvärva Rockdrill Services Australia Pty. Ltd., en bergborrspecialist som...

Läs mer
ob wiik
Micropos Team tillsammans med Edinburgh Cancer Center Team under installationen a RayPilot®.

Första RayPilot® installerat i Storbritannien

Under förra veckan installerades det första RayPilot® systemet i Storbritannien på Edinburgh Cancer Centre vid Western General Hospital i Edinburgh som är ett...

Läs mer
Servo press med rullskruvar

Det pyser och läcker i svensk industri

Inom industrin finns idag stora energiförluster i form av läckande tryckluftssystem och ineffektiva hydraulsystem. Det är inte ovanligt med läckageförluster på 20-50...

Läs mer
Fagerberg
Lasermätning av virke vid Södras mätstation i Värö.

Södra inför ny mätteknik av virkestravar i Värö

Mätstationen i Värö blir Södras första med ny teknik för volymmätning av virkestravar på lastbil. Den nya tekniken innebär en automatiserad volymmä...

Läs mer

37 nya åtgärder för en svensk industri som vänder hem

Regeringen har genom nyindustrialiseringsstrategin Smart industri tagit ett helhetsgrepp för att främja industrins utveckling i Sverige. Nu lanserar regeringen en andra handlingsplan med...

Läs mer
Flexmac
Nya EcoFlex eHouse är en modulär lösning med förkonfigurerad design.

ABB lanserar innovativt EcoFlex eHouse

EcoFlex eHouse är en ny produktfamilj med standardiserade modulära eHouse anpassad för de vanligaste industriapplikationerna.


Ett traditionellt eHouse (containerställverk) tas...

Läs mer


Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering möjliggör nu bredare samarbete på holländskt sjukhus

Sectras helhetslösning för hantering av medicinska bilder har nu implementerats på det holländska sjukhuset St. Antonius Hospital. Lösningen kommer att användas på...

Läs mer
Mvg550


Cirkulär ekonomi blir verklighet - Gasum tilldelas investeringsbidrag för biogasproduktion från industriellt avloppsvatten

Energiproducenten Gasum utvärderar möjligheterna att producera biogas i stor skala från industriellt avloppsvatten hos massa- och papperstillverkaren Stora Enso Nymölla i sö...

Läs mer
Celab


Entreprenörer upplever brister i traktdirektiven

Utebliven förröjning och dåligt planerade avlägg utgör de största bristerna inför en avverkning, enligt ett åttiotal intervjuade entreprenörer.

Läs mer
Kmv 540


Spelar panflöjt med joystick och en fläkt från ebm-papst

Fritz-Felsensteinhuset i Augsburg erbjuder olika slags hjälp till cirka 300 barn och vuxna med skiftande fysiska handikapp. Syftet med det tvärvetenskapliga begrepp som utvecklats här...

Läs mer
Dematek
Den flygande bilen - en av framtidens persontransporter enligt KTH-studenterna.

KTH-ingenjörernas fantasifulla framtidsvisioner

När mekatronikstudenter vid KTH lägger pannan i djupa veck händer det grejer. Vid slutredovisningen av sju studentprojekt den 11 december kommer åskådarna bland annat att...

Läs mer
Axxos


Gjutningssimulering viktigt verktyg för ebm-papst utvecklingsingenjörer

Vid formgjutning pressas den smälta metallen in i en form med hög hastighet och under stort tryck. Hastigheten hos den smälta metallen är vanligtvis mellan 30 och 60 m/s....

Läs mer
SK Licenssvets
Barkgnag ställer till problem för skogsägare i Skåne.

Kronhjort allt större problem för skogsägare i Skåne

Kronhjorten ställer till allt större problem för skogsägarna i Skåne. Främst drabbar det granbestånd men det börjar nu också bli svårt att...

Läs mer
Rubber co
Det utökade utbudet av litiumjontruckar består av staplare med lastkapacitet mellan 1,2–1,6 ton.

Litiumjonteknologi i hela lagret

När det ska investeras i nya truckar överväger många att byta från blysyrabatterier till litiumjonteknologi. Med över 30 litiumjondrivna lagertruckar i Linde Material...

Läs mer
Golvlyftarna


Nära samverkan gav fjäderlösning för lösa lastbilshjul

Fjädertillverkaren Lesjöfors har medverkat i ett innovationsprojekt där ett lås för hjulmuttrar på lastbilar tagits fram. Den nyskapande tråddetaljen hindrar...

Läs mer
industriunderhåll 540


Nya bilar ökade med 2,5 procent i november

Under november månad 2017 nyregistrerades 33 193 personbilar, en ökning med 2,5 procent jämfört med november månad föregående år. Detta enligt...

Läs mer


Mest lästa

Units

Weland

teijo

skoogsmaskin360

Drivsystem

Gnosjö Maskin & Verktyg

PNR

ARHO

Lindevalls

PBH Teknik

Wipab

Robotcenter i laxå

SPM

Kuntze

Stendörren

Gabs

EBM

Powertools

Dalby360


hydro pascal

Erico

PLM360

SL-Lyftok360

Safecontrol

dustcontrol

WTAB

iberobot

nordisk industri

Cobots360

fkv-vast360

inter-don

alingsås plåtmaskiner


MAFA

BK Services

Tele radio

Linak

Edmolift

Interlift

Arlövs plastgjuteri

Ell Pe

Accu

Rubb

Förarmiljö

Vibrationsteknik

Chuck Center

Bardexa

Beckhoff

Carlander

Verktygs stallet

Orderinvest

EMS Vacparts

steuler kch

NOW

CWS BOCO

Kaagaard

Fixturlaser
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se