Facebook

Instagram

Svenska skogen kan ersätta fossila däckdelar


2019-02-14

Biobaserad kimrök framställd av RISE ETC.
Bild: RISE
Biobaserad kimrök framställd av RISE ETC.

Forskare vid RISE ETC i Piteå har lyckats framställa biobaserad kimrök från sågspån av tall och gran via pyrolys. Resultaten antyder också att framställningen blir billigare än konventionell framställning med tunga fossilbaserade bränslen.

Kimrök är en av världens mest använda kolbaserade kemikalier. Ofta används dess engelska namn ’carbon black’. Kimrök kan enklast beskrivas som ett fint pulver av kol som bildats vid ofullständig förbränning av organiska material. Kimröken används bland annat till målarfärg och tryckfärger, men framför allt som tillsats i bildäck och andra industriprodukter.

Idag tillverkas kimröken av tunga, fossilbaserade bränslen så som stenkolstjära, vilket leder till stora utsläpp av fossila växthusgaser.

Varje år tillverkas cirka 11 miljoner ton kimrök i världen, varav ungefär 90 procent av dessa används som fyllnadsmaterial och förstärkare i däck och andra gummiprodukter. Det är kimröken som gör däcken svarta.

Nu har alltså RISE ETC lyckats framställa biobaserad kimrök. Detta gjordes genom att först utvinna pyrolysolja av sågspån, med en blandning av 80 procent tall och 20 procent gran, för att sedan framställa kimrök från pyrolysoljan. Upptäckten möjliggör att den fossila kimröken kan ersättas med biobaserad kimrök eftersom processen är flexibel och skalbar. Upptäckten gjordes under 2018 av Dr. Pál Toth, Therese Vikström, Roger Molinder och Professor Henrik Wiinikka vid RISE ETC.

– Processen har stor potential eftersom utbytet från pyrolysolja till kimrök visats vara relativt stor redan i liten skala, och förväntas öka i större skala. Vi har även gjort enklare teknoekonomiska studier som antyder att det till och med kan vara billigare att tillverka kimröken fossilfritt jämfört med det gamla konventionella sättet, säger forskaren Pál Toth.

Nu pågår forskning för att säkerställa att processen går att skala upp till pilotskala samt att kvaliteten på slutprodukter uppfyller gällande standarder och krav.

Pyrolysolja framställs genom snabb upphettning av ett organiskt material (tex sågspån) till cirka 500 grader utan tillgång till syre. Efter cirka 2 sekunder kyls avgåenen ånga och bildar en trögflytande mörkbrun vätska som kallas pyrolysolja, fast koks samt ej kondenserbar gas
Källa: RISE


Skriv utMörka moln tornar upp sig i den svenska skogen


Den svenska skogssektorn har drabbats av kraftiga prisfall efter sommaren. Priset på så...

Läs mer
Hexagon

Kvitto på Södras samhällsansvar

Maria Baldin, hållbarhets- och kommunikationsdirektör i Södra.

Södra ligger i toppen bland företag som tar störst ansvar för samhället....

Läs mer
ARmaskinservice 550

Åtgärder i skogen kan förhindra att sjöar blir brunare

Sveaskog tecknar avtal med Preem och Skoogs Bränsle om förnybart drivmedelMest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se