Facebook

Instagram

Svensk julgran årets klimatjulklapp


2018-12-14

Julgran gör klimatnytta.
Bild: LRF
Julgran gör klimatnytta.

En nyhuggen svensk julgran kan vara julens bästa klimatinsats.  Granen har tagit upp och lagrat cirka 11 kilo koldioxid från atmosfären. Dessutom gör granen ytterligare en klimatinsats när den kastats ut.

En svenskodlad julgran på cirka 2,2 meter med en vikt på tolv kilo har under sin tioåriga uppväxt fångat koldioxid ur atmosfären och förvandlat den till bark, grenar och barr. Koldioxid är nödvändig för tillväxten. Det är fascinerande att julgranen främst lever av atmosfären och inte av jorden.

Totalt köper Sveriges konsumenter i år tre miljoner julgranar som bundit 9 miljoner kilo kol. Omräknat till växthusgasen koldioxid, CO2, motsvarar det 33 miljoner kilo. 

Den klassiska rödgranen är fortfarande den vanligaste granen i svenska hem. Det är även den vanligaste trädsorten i Sveriges skogar och samma gran som används inom skogsbruket.

De unga granarna drivs upp från frön i plantskolor. I skyddad miljö får de växa i tre till fyra år upp till cirka 30 centimeters höjd innan de säljs vidare till julgransodlare runt om i landet. Där planteras granarna oftast ut på åkermark och får växa i ytterligare fem till åtta år innan de huggs.

Granarnas klimatinsats är dubbel. När julfirandet är över samlas de flesta granar in och flisas för att återvinnas som energi i värmeverk. På så sätt används den uttjänta julgranen i ny klimattjänst som ersättning till olja, kol och andra miljöovänliga energislag.

– Granarna blir utmärkt bioenergi. Det är en viktig klimatinsats att köpa en riktig gran istället för en plastgran, säger Hilda Runsten, expert på klimat och energi på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

I år finns cirka 280 organiserade julgransodlare i Sverige, de flesta är enmansföretagare. Det stora nordiska julgransodlarlandet är Danmark med 3 500 odlare. Totalt odlas julgran på cirka 450 hektar mark i Sverige.Källa: LRF


Skriv utMSB skapar helt ny förmåga att bekämpa skogsbränder med helikoptrar

Till sommaren skapar MSB en helt ny förmåga att bekämpa skogsbränder frå...

Läs mer
Industriserviceab

Södra vinner årets bästa marknadsföringskampanj på PPI Awards

Angeline Elfström, Customer Relations Manager på Södra, och Linda Ottosson, ansvarig för Södra Cells marknadskommunikation, som ledde kampanjen tillsammans med försäljningschef Marcus Hellberg.

Södras banbrytande act of a hero-kampanj tilldelades pris för årets marknadsfö...

Läs mer
Uniteam
Vitryssland nästa! De första maskinerna har lämnat Vindeln och Vimek.

Vimek får ny vitrysk order på
22 skogsmaskiner

I höstas levererades den sista maskinen i Vimeks jätteorder på 126 maskiner till...

Läs mer

Höga betyg för Södras naturvård

Stora Enso bästa företag i ny mångfaldsjämförelse i FinlandMest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se