Facebook

Instagram

Stora Enso undersöker expansionsmöjligheter inom Wood Products


2019-08-08

Stora Enso har inlett förstudier för eventuella investeringar, dels i en ny enhet för korslimmat trä (CLT) i anslutning till bruket i tjeckiska Ždírec, dels en ny enhet för byggbalkar vid Ybbs bruk i Österrike. Stora Enso planerar även att konsolidera produktionen för ökad effektivisering av verksamhet och tillgångar.

Stora Enso fortsätter sin transformation till att bli en ledande leverantör av innovativa träbaserade produkter. Transformationsprogrammet inom Wood Products omfattar såväl tillväxt inom värdeökande verksamheter som konsolidering av produktionen för ökat fokus på effektiv integrerad produktion.

Den föreslagna utbyggnaden i Ždírec skulle innebära en produktionsökning med cirka 120 000 m3CLT per år. Detta skulle bli Stora Ensos fjärde CLT-enhet efter invigningen av Gruvöns CLT-anläggning tidigare i år. Förstudien beräknas vara genomförd i slutet av 2019.

I Ybbs skulle den planerade utbyggnaden ge en ökning av den totala årskapaciteten för byggbalkar på 60 000 m3. Den nya balkproduktionen skulle erbjudas till kunder inom Building Solutions och säljas som en lösning tillsammans med CLT och LVL (laminerat fanérvirke). Förstudien beräknas vara genomförd i slutet av det första kvartalet 2020.

Om investeringarna godkänns när förstudierna har slutförts beräknas de uppgå till cirka 90 MEUR. Transformationsprogrammet inom Wood Products omfattar även de tidigare aviserade planerna att stänga ned Kitee sågverk i Finland med en möjlig konsolidering av granproduktionen till Varkaus i Finland, samt avyttring av tillgångar kopplade till produktionen av Thermowood vid Uimaharju sågverk i Finland. Stora Enso kommer att konsolidera produktionen av Thermowood till Launkalne bruk i Lettland.

– Vi ser stor potential för våra tekniskt avancerade trämaterial på marknaden och möjligheter till fortsatt tillväxt i byggsegmentet för flervåningshus, säger Jari Suominen, Executive Vice President inom Stora Ensos division Wood Products.
– Våra produkter ersätter fossilbaserade material, och efterfrågan på våra högkvalitativa, förnybara produkter, våra beprövade komponenter i massivt trä och våra byggkoncept ökar ständigt. En konsolidering skulle ge ökad kostnadseffektivitet, optimerad råmaterialanvändning, effektiv automatiserad produktion, synergieffekter mellan bruken och en stark marknadsdriven portfölj med produkter och tjänster.Källa: Stora Enso


Skriv ut

Holmen inför digital virkesmätning

Holmen tar nu ytterligare ett steg mot ett mer resurssmart och digitalt skogsbruk. Genom att...

Läs mer
Hexagon
<span><span><span>All träråvara som Metsä Wood använder kommer från hållbart skötta skogar, som Jukka Heikkonens familjeägda skog.</span></span></span>

Träets resa – hållbarhet från de finska skogarna till Tokyo

Granarna som växer i Jukka Heikkonens skog kommer snart att användas för att bygga...

Läs mer
ARmaskinservice 550

Stora Enso utser Annica Bresky till vd och koncernchef

Mörka moln tornar upp sig i den svenska skogenMest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se