Facebook

Instagram

Stora Enso levererar biokomposit till Orthex Groups hållbara köksredskap med upp till 80 procent lägre koldioxidavtryck


2018-09-25

Produkter i köksredskapsserien GastroMax BIO.
Bild: Stora Enso
Produkter i köksredskapsserien GastroMax BIO.

Hållbara köksredskap tillverkade av biokomposit lanseras nu på den svenska marknaden. Biokompositen är tillverkad vid Stora Ensos fabrik i halländska Hyltebruk och består av en mix av träfibrer och sockerrörsbaserad bioplast. Hushållsföretaget Orthex Group har designat och tillverkat de hållbara köksredskapen i sina fabriker i småländska Gnosjö och i Lojo i Finland.

Köksredskapens plast har ersatts med material som till 98 procent är biobaserat. Beroende på produkt minskas koldioxidavtrycket med upp till 80 procent jämfört med nytillverkad plast.

– Att minska mängden plast i samhället och ersätta den med förnybara och biobaserade material är något som sker gradvis. Stora Ensos biokomposit DuraSense™ är ett nytt och innovativt material. Träfibrerna som används i biokompositen är biprodukter från tillverkning av träprodukter och cellulosa, vilket innebär att användningen av virket optimeras, säger Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten på Stora Enso.

– Med GastroMax BIO visar vi att vi är en av föregångarna inom hållbara köksprodukter. De nya produkterna i biokomposit har samma egenskaper som köksredskap i plast: de är hårda, slitstarka, hygieniska samt tål maskindisk. Träfibrerna i biokompositen bidrar till att göra materialet starkare och hårdare, säger Alexander Rosenlew, vd Orthex Group.

Produkterna, som ingår i köksredskapsserien GastroMax BIO, är skärbrädor i tre olika storlekar, stekspade, smörkniv, osthyvel, skalare, potatisstöt och burköppnare. De finns nu att köpa på ICA Maxi, Citygross och Kökets Favoriter. Fler svenska butiker kommer inom kort att ha produkterna i sitt sortiment.Källa: Stora Enso


Skriv utStora Enso planerar att konsolidera produktionen av granvirke till ett sågverk i Finland

Stora Enso planerar att konsolidera den finska produktionen av granvirke till sågverket i...

Läs mer
Hexagon
Rapporten presenteras på Dagens industris scen i Almedalen den 3 juli kl 15.00 under seminariet \

Skogsnäringen spelar en avgörande roll i klimatarbetet – nya beräkningar visar betydligt högre bidrag än officiell statistik

Den svenska skogsnäringen har en positiv effekt på det globala klimatet motsvarande 93...

Läs mer
ARmaskinservice 550

Artificiell intelligens tar plats på Borgeby fältdagar

PlantVation digitaliserar odling av skogsplantMest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se