Facebook

Instagram

Metsä Group börjar göra skogsbruksplaner med drönare


2018-05-16

Bild: Metsä Group

Under sommaren kommer drönare att användas för att göra skogsbruksplanen för cirka 5 000 hektar skog i södra och västra Finland. Skogsbruksplanen som har gjorts med drönare och den kompletterande virtuella skogen visar varje träd på sin egen plats. Drönarplanen görs åt cirka hundra skogsägare.

– Den information som vi får med drönare är av så god kvalitet, att vi utgående från den kan göra en noggrann digital skogsbruksplan och virtuell skog. Man kunde kalla drönarplanen för en elektronisk kopia av den egna skogen, säger direktör för medlemstjänster Juha Jumppanen från Metsä Group.

– Vårt mål är att inkommande sommar göra skogsbruksplan på sammanlagt cirka 5 000 hektar med drönare. Vi söker cirka hundra Metsä Groups ägarmedlemmar som är intresserade av att låta göra en sådan plan. Dessutom gör vi en virtuell skogsbruksplan åt alla som går med i pilotprojektet. Skogsfastigheten borde vara belägen i södra eller västra Finland och storleken borde vara minst 40 hektar, berättar Jumppanen.

Skogsbruksplanen som görs med drönar kostar ungefär lika mycket som en traditionell plan. Drönarkartläggningen resulterar dock i en mycket noggrannare plan än nuvarande planer. Varje träd finn exakt på sin plats på en digital karta. Detta möjliggör en mycket noggrannare planering är för närvarande.

På två år till kommersiell produkt

Metsä Group har utvecklat olika kamerakoptermetoder, dvs. drönarmetoder sedan vintern 2016. I testerna har man kartlagt cirka tvåtusen hektar skog.

– Vi har gjort piloter på skogsbruksplanering med drönare under cirka ett års tid och erfarenheterna har varit mycket lovande. Därför tar vi steget ut från pilotskedet till produktion i stor skala med MosaicMill, säger Jumppanen.

Den virtuella skogen nyttig för distansskogsägare
Den virtuella skogen som har utvecklats i samarbete mellan Metsä Group, Tieto och CTRL Reality är en äkta virtuell upplevelse, som fungerar med alla VR-glasögon och även mobilt och i webbläsare. I tjänsten kan man förflytta sig från en figur till en annan och men kan visa vilka avverkningar och skogsvårdsarbeten som är aktuella samt se på uppskattade inkomster och utgifter från åtgärderna.

Den virtuella skogen kan ersätta fältbesök. Detta är särskilt nyttigt för distansskogsägare och för dem som har svårt att röra sig i skogen. Nästan 2 000 skogsägare har redan testat den virtuella skogsbruksplanen.
Källa: Metsä Wood


Skriv ut<span>Mona Forsman med kamerarigg. Foto: Ann-Helen Granholm</span>

Markbaserade sensorer för inventering av virkesförråd har utvärderats

Att uppskatta skogars virkesförråd genom manuell mätning av träddiametrar i...

Läs mer
myreback550
Det är bra att många villaägare valt att värma sitt hus med restprodukter från skogen, tycker Scandbios vd Peter Granborn.

Mer än 30 000 villor värms fortfarande med olja

– Förnybar energi är nyckeln i klimatomställningen. Därför är...

Läs mer
HSX
Utbrottet av granbarkborre ökade mängden död ved och öppnade luckor i skogen, vilket är till nytta för till exempel hackspettar och vedinsekter.

Avverkningarna i Bialowieza-skogen påverkade skyddade områden

Białowieżaskogen i Polen och Vitryssland är den bäst bevarade resten av den...

Läs mer
Industriserviceab
Små granplantor.

Södras plantskolor 100 procent fossilfria

Södras plantskolor är nu helt omställda till fossilfri drift. Såväl...

Läs mer
Beneli

Marlene Bergström är ny platschef vid Setra Malå

Marlene Bergström.

Marlene Bergström är ny platschef vid Setra Malå från och med den 1 oktober.

Läs mer

Svenska Skogsplantor koncentrerar skogsplantproduktionen

Svenska Skogsplantor har för avsikt att koncentrera skogsplantproduktionen från dagens...

Läs mer

Mässa lyfter petrokemins och skogsindustrins utmaningar

Stora Enso levererar biokomposit till Orthex Groups hållbara köksredskap med upp till 80 procent lägre koldioxidavtryckMest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se