Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar


2021-06-23

Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning.
Bild: Svensk Plaståtervinning
Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala
Bild: Svensk Plaståtervinning
Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala

Tre år efter att Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala invigdes har man låtit göra klimatberäkningar på hela återvinningssystemet. Beräkningarna visar att klimatutsläppen minskar dramatiskt när plastförpackningar återvinns istället för att gå till förbränning. Återvinningskedjan står endast för fyra procent av de totala utsläppen i systemet, medan förbränningen står för 96 procent.

– Resultatet visar svart på vitt att vi måste förändra och styra bort plastförpackningar från förbränning, eller energiutvinning som det ofta kallas. Att återvinna gör verklig skillnad för klimatet, det bör vara ett bra incitament för producenter att designa plastförpackningar som går att återvinna, och för konsumenter att bli ännu bättre på att källsortera, säger Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning.

För att nå cirkulära plastflöden i Sverige behöver en hel kedja samarbeta. Producenter som omfattas av producentansvaret* och som sätter en plastförpackning på marknaden måste designa dem för återvinningssystemet. Därefter behöver konsumenten källsortera förbrukade plastförpackningar, vilket det är lag på att göra i Sverige. Genom att sortera en plastförpackning halveras klimatavtrycket för den förpackningen. Det sista steget är en modern sorterings- och återvinningsanläggning som med spjutspetsteknik kan sortera ut alla plastsorter och se till att de återvinns och blir nya plastprodukter. Här är svensk Plaståtervinning på god väg, med en anläggning som är dubbelt så effektiv på att sortera ut olika plastsorter som liknande anläggningar i Europa. Det gör att mer plast kan återvinnas och mindre skickas till förbränning.

– Även om de utsläpp som uppstår genom återvinningskedjan – från insamling, balning och sortering till frakt, tvätt och granulering – endast står för fyra procent av utsläppen så gör vi allt vi kan för att minska klimatavtrycket ytterligare. Vi har ett ansvar att hjälpa producenterna att återvinna sina förpackningar och nå sina hållbarhetsmål och kan exakt visa hur mycket utsläpp deras plastförpackningar genererar och hur stor andel som blir återvunnet, berättar Mattias Philipsson.


Källa: Svensk Plaståtervinning