Uppgraderade luftkompressorer optimerar bränsleeffektiviteten och ökar prestandan


2021-04-06

Bild: Atlas Copco

Atlas Copco har länge kunnat erbjuda sina kunder dieseldrivna kompressorer med motorer certifierade för Europas just nu hårdaste emissionsnivåer, Steg V. I början av 2021 uppgraderade de även den populära 8-serien för luftkompressorer till Steg V, i och med det är samtliga kompressorer anpassade. Omställningen av 8-serien gör dem till det renaste sortimentet på marknaden. Förutom grönare drift har kompressorerna nu innovativ ny teknik som hjälper till att minska driftskostnaderna och förbättra produktiviteten, med 25 procent mindre bränsleförbrukning.

Den uppdaterade 8-serien innehåller total elva olika modeller, vissa med inbyggda generatorer, allt från XAS 38-7 med fri lufttillförsel på 2m³/min till XAS 88-7 med lufttillförsel på 5 m³/min. Tack vare den banbrytande Air Element-designen från Atlas Copco, väger de flesta kompressorerna under 750 kg och har cirka 10 procent mindre fotavtryck än andra liknande modeller. För många operatörer är det avgörande att maskinen enkelt kan bogseras med en vanlig personbil utan något särskilt körkort, eftersom det förenklar driften och minskar kostnaderna.

Trots sin lätta och kompakta design är luftkompressorerna utformade för att fungera tillförlitligt i de tuffaste miljöer. Atlas Copcos patenterade hållbara HardHat®-kåpan skyddar kompressorn, är tillverkad i det lätta materialet polyeten vilket gör den motståndskraftig mot korrosion och sprickor. Det gör 8-serien slitstark och att den klarar den tuffa dagliga användning på arbetsplatsen.

Steg V motorerna skapar bättre miljö – mindre kväveoxider och partiklar samt lägre bränsleförbrukning
8-serien är ett sortiment av kompressorer med luftflöden mellan 2-5 m³/min. Kompressorerna hade tidigare motorer enligt Steg 3a utsläppsnorm, i och med en förändring till Steg V minskas utsläppen av framförallt kväveoxider och partiklar. Dessa utsläpp kan skapa stora problem och allvarliga sjukdomar hos människor och det är därför extremt viktigt att minska utsläppen, specellt när maskiner nyttjas i stadsmiljö där många männsikor påverkas.

Det är inte enbart motorerna som är nya, i utvecklingsarbetet har Atlas Copco passat på att inkludera en rad olika funktioner till 8-seriens produktfamilj. Nu finns det möjlighet att få Atlas Copcos system PACE, ett elektroniskt styrt system för justering av tryck och flöde. Med denna teknologi kan en och samma kompressor enkelt justera trycket eller flödet och därmed kunna användas i en rad olika typer av applikationer.

De mer sofistikerade Steg V motorerna har även genererat i upp till 25 % lägre bränsleförbrukning vilket är bra både för kundens ekonomi och för miljön. De elektroniskt styrda motorerna gör det möjligt att använda den bränsle-besparande funktionen ECO-mode och få full användning för Atlas Copcos system för att läsa ut och analysera data på distans, genom Fleetlink.

– Vi har behållit allt som varit bra med den tidigare modellen, enkelheten för användaren, den robusta PE-kåpan, lättåtkomliga servicepunkter, integrerade generatorer, vikt under 750 kg för de flesta versionerna men samtidigt förbättrat med lägre bränsleförbrukning, lägre utsläpp, PACE, Fleetlink och ECO mode, säger Produktchef Viktor Pihl.



Källa: Atlas Copco