Lesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procent


2021-03-26

Bild: Lesjöfors

Lesjöfors Fjädrar i värmländska Lesjöfors går den 1 april över till biogasol som är en fossilfri energikälla. Med den gröna omställningen sänks därmed utsläppen av koldioxid med 70-90 procent.

Lesjöfors Fjädrar använder idag propan 95 som energislag vilket är ett fossilt bränsle. Anläggningen i Lesjöfors är en av koncernens absolut största förbrukare av gas. Den nya biogasolsatsningen beräknas på årsbasis sänka företagets koldioxidutsläpp med 70-90 procent (1 600-2 000 ton), beräknat ”well to wheel”.


Ursprung i biologisk källa
Biogasol har sitt ursprung i en biologisk källa i stället för en fossil. Den biogasol som Lesjöfors börjar använda den 1 april utvinns uteslutande från biobaserade restprodukter eller biobaserat avfall. Som råvara till biogasolproduktionen används ett flertal olika restråvaror, till exempel slaktavfall, använd frityrolja och processavfall som skal av sockerbetor. Det gör att utsläppsminskningen av CO2 alltid är minst 70 procent (transport inräknad) från producenten till kundens gasoltank.

– Övergången till biogasol kommer att vara väldigt enkel och smidig. Inga nya investeringar eller anpassningar har krävts då biogasolen har samma energivärde och egenskaper som propangasen. Biogasol berättigar till återbetalning av energi- och koldioxidskatt så prisskillnaden blir inte heller så stor i slutänden, säger Jan Carlson, vd för Lesjöfors Fjädrar.


I linje med hållbarhetsmålen
Den nya anläggningen är ett viktigt bidrag för att nå de uppsatta klimatmålen för Beijer Alma-koncernen. Ett av koncernens fyra fokusområden handlar om minskad klimatpåverkan genom minskade utsläpp av CO2-ekvivalenter från bland annat energianvändning.

– Övergången till biogasol är ett av många hållbarhetsprojekt inom koncernen som verkligen visar vårt engagemang i den gröna omställningen. På koncernnivå följer vi övergången med stort intresse och utvärderar biogasolprojektet systematiskt gentemot våra mål och faller allt väl ut är sannolikheten stor att fler koncernbolag följer efter, säger Ola Tengroth, vd för Lesjöforsgruppen.


Källa: Lesjöforsgruppen