Emballator Innovation Center testar nytt biobaserat material


2021-03-19

Bild: Herenco

Ett biobaserat material för plastförpackningar tillverkat av lignin, en restprodukt från skandinaviska skogar, testas hos Emballator Innovation Center.

Tillsammans med RenCom, tillverkaren av det här specifika materialet, har Emballator Innovation Center skapat en unik mix av det biobaserade materialet. Emballator vill minska volymen av fossil plast och med det här samarbetet tas ett steg i den riktningen.

– Vi skapar ett speciellt kompound som är anpassat för våra produkter. Vi vill ha den högsta möjliga mängd lignin för att minska vårt koldioxidavtryck, säger Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center.

Att skapa ett material som är återvinningsbart och cirkulärt är viktigt för Emballator. Koldioxidutsläppen kommer att bli lägre för det här nya materialet jämfört med fossilbaserad råvara, men exakt minskning bero på mängden lignin i slutresultatet.

– Det här är en stor möjlighet för oss att minska mängden av fossilbaserad plast i våra produkter. Det här kommer också bli ett komplement till våra andra miljövänliga produkter. I det här första steget ser vi att materialet är främst för våra produkter inom färg- och kemikaliesegmenten, säger Mats Jeppsson.

Lignin-materialet från RenCom är producerat av en biprodukt från pappersproduktion och är en kombination av lignin och naturlig olja.

– Vi har valt olika nyckelapplikationer och letar efter företag inom de olika områdena, Emballator är ett bra företag i Sverige som visar intresse i att testa hållbara material. Vårt material, Renol, är en biokälla med bra prestanda som man kan användas i hög mängd i olika produkter, säger Thomas Roulin, Product Manager på RenCom.

Under 2021 kommer Emballator Innovation Center att fortsätta att testa och utveckla nya material till företagets produkter.


Källa: Herenco