Innovatum blir Innovatum Science Park och ömsar skinn


2021-03-02

Martin Wänblom, vd för Innovatumkoncernen där Innovatum Science Park, Wargön Innovation, Energikontor Väst och Innovatum Science Center ingår.
Bild: Skuttmedia
Martin Wänblom, vd för Innovatumkoncernen där Innovatum Science Park, Wargön Innovation, Energikontor Väst och Innovatum Science Center ingår.

Omvärlden förändras och så även Innovatum, som nu lägger till Science Park i namnet och växlar upp sitt fokus på industriell teknik.

Placerat i hjärtat av Trollhättans industrihistoria, på platsen där ånglok och dieselmotorer en gång tillverkades, ligger Innovatum Science Park. Koncernen har idag närmare 25 års erfarenhet av att stötta utvecklingen av ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv. En uppgift som nu koncentreras ytterligare kring industriell teknik för att öka effektiviteten i en nödvändig omställning.

– Vi har ont om tid för att hinna med den omställning som måste ske innan 2030. Industrin utgör en betydande del av landets ekonomi och ligger till grund för mycket av vår välfärd – inte minst här i Västsverige – och den står nu inför stora utmaningar. Samtidigt är vi mitt i en klimatkris som gör att vi snabbt måste öka skala och tempo i införandet av effektiva och hållbara lösningar, säger Martin Wänblom, vd för Innovatumkoncernen.


Industriell teknik för snabbare omställning
Efter ångmaskinen, elektriciteten och elektroniken står vi nu i den fjärde industriella revolutionen, industri 4.0, med automation, digitalisering och resurseffektivare teknologier som kan tillämpas inom många olika områden.

– Genom en tydlig kraftsamling kring industriell teknik blir vi starkare, tillsammans med näringslivet, Högskolan Väst, och andra samverkansparter, att verkligen göra skillnad. Det oavsett var teknologierna tillämpas, om det så är inom flyg-, trä- eller sjömatsindustrin. Målsättningen är att bidra till utvecklingen i hela regionen och längre ändå.


Nytt namn och ny logga
I samband med uppväxlingen inom industriell teknik, kommer projekt-och startupverksamheten att samlas under varumärket Innovatum Science Park. Med det ansluter sig verksamheten till samma namnformat som regionens övriga fem science parks. Samtidigt görs ett omtag kring varumärke, grafiskt uttryck och webbplats.

– Förhoppningen är att människor med innovativa idéer fortsätter att söka sig till oss och att de vet att vi är starka inom industriell teknik. Vi ska ha ett Science Park-erbjudande som är tydligt och som knyter ihop utvecklingsprojekt och utmaningsområden med våra startupföretag. Då hjälper vi till att skapa förmåga, innovationskraft och effektivitet i omställningsarbetet.

Besöks- och skolverksamheten Innovatum Science Center, kommer parallellt att lansera en separat webbsajt för att effektivt nå ut med sina erbjudanden till barn, unga och deras familjer. Coronapandemin har påskyndat arbetet med att göra Science Centers erbjudanden digitalt tillgängliga för alla. Nu går det att boka tider, koppla upp hela klassen digitalt, låna VR-glasögon, testa programmering, med mera på distans.

– Kärnan kring industriell teknik och en hållbar utveckling är densamma i båda verksamheterna. Båda är en del av samma koncern, men med olika målgrupper och framöver också i lite olika kostymer. Allt för att nå ut så effektivt som möjligt.


Källa: Innovatum Science Park