SSAB Multisteel SN möter kraven på fyra stålsorter och sparar tid i verkstaden


2021-02-16

Ulf Persson, platschef på Lönneberga Mekaniska AB vid en av de leveransfärdiga timmerbanorna som ska till Sundsvall.
Bild: SSAB
Ulf Persson, platschef på Lönneberga Mekaniska AB vid en av de leveransfärdiga timmerbanorna som ska till Sundsvall.

SSAB Multisteel SN är en plåt med många ansikten. Som en av få produkter klarar den att möta fyra olika stålsorter vilket kraftigt reducerar behovet av olika material i lagret. Dessutom är den väldigt plan – även efter skärning.

Lönneberga Mekaniska Verkstads AB (LMV) är ett svenskt, familjeägt verkstadsföretag som arbetar med stålkonstruktioner, svetsning, legotillverkning, byggnadssmide, flervåningsstommar, broar, bockning, svarvning och fräsning. Efter många propåer och förhandlingar testade de för en tid sedan SSAB Multisteel SN.

– Min verkstadschef kom in till mig och berättade att de inte längre behövde rikta de skurna delarna till en konstruktion. Vi kunde gå direkt från skärning till svetsning och montering, berättar Ulf Persson, platschef på Lönneberga mekaniska AB. Det sparade oss en hel del tid.

Att det just blev SSAB Multisteel förklaras också av att det vid tillfället fanns tillgänglig kapacitet i SSABs stålverk i Tavastehus i Finland. Produkten passade bra in som alternativ till den ordinarie stålkvalitén. Multisteel kännetecknas av fin planhet och lagras alltid inomhus.

– Vi såg en möjlighet att tillfredsställa ett behov så det var spännande att se vad kunden tyckte. Vi visste ju att produkten var bra och att kunden sedan själv insåg fördelen gjorde ju inte saken sämre, säger Niklas Karlsson, ansvarig säljare på SSAB.


Leveranser via Tibnor
Tibnor är SSABs dotterbolag och jobbar nära de stålförbrukande kunderna. Tack vare den nära kontakten så flyter affärerna smidigt.

– Vi har levererat olika material till Lönneberga Mekaniska under en rad år och med Multisteel kan vi enklare möta flera standarder med ett material. Bra för vår affär och enkelt för kunden att beställa, säger Henrik Nické Gustavsson, ansvarig säljare på Tibnor.


Truckar, timmerbanor och hissar till en lyxkryssare

Som tillverkare kan man stöta på en del olika önskemål. Grunden för LMV har över tid varit truckar och komponenter till truckar. Andra återkommande kunder är sågverk som beställer rullbanor och utrustning för att hantera timmer. Inom tillverkningsindustrins komplexa värld krävs alltmer intyg och certifikat. Som ett av de första företagen blev LMV certifierade för ISO 1090-2 vilket ledde till en väldigt udda förfrågan - att leverera stommar till hissar på två stycken lyxkryssare, bland annat ”Freedom of the Sea”.

– Tack vare ISO-certifikat så hittade en konsultfirma oss och vi  fick leverera kompletta stålstommar till hissarna på båtarna. Det är nog den mest speciella leveransen jag har varit med om. Tänk att vår konstruktion fraktat människor och gods upp och ner ute på de sju haven, säger Ulf.Källa: SSAB