Ny AI-lösning testas på anläggning i Umeå


2020-12-17

Ulf Hannelius, vd Diamyd Medical.
Bild: Umeå Biotech Incubator
Ulf Hannelius, vd Diamyd Medical.

Nu ska en ny AI-lösning för hållbar produktion testas på Diamyd Medicals anläggning i Umeå. När lösningen förfinats planeras den att användas i andra anläggningar Sverige över.
– Det här är en helt unik möjlighet som vi inte ser så ofta i Sverige. Vi är glada över att få arbeta med erkända experter inom både AI och hållbar produktion, säger Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medical.


Diamyd Medical utvecklar ett vaccin mot diabetes typ 1 och i våras öppnade det börsnoterade bolaget en tillverkningsanläggning i Umeå – i Sobis tidigare lokaler på Ersboda. På anläggningen ska prövningsläkemedlets aktiva substans – GAD – tillverkas.

Nu har Diamyd Medical, tillsammans med AI-teknikbolaget MainlyAI och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, tilldelats VINNOVA-finansiering på 13 miljoner kronor för ett projekt som ska utforma, testa och bygga en struktur för hållbar produktion med hjälp av artificiell intelligens, AI. Projektet genomförs på Diamyd Medicals anläggning i Umeå, som just nu håller på att byggas upp.

– Inom projektet ska vi undersöka hur AI-teknologier kan användas för att minska växthusgasutsläpp och hur vi kan stödja beslutsfattande och avväganden när det gäller produktionshastighet, de anställdas välbefinnande, hållbarhetsmål och avfallshantering, säger Ulf Hannelius, vd på Diamyd Medical.

Han fortsätter:

– Målet är att skräddarsy AI-lösningar för Diamyd Medicals läkemedelsproduktion, samtidigt är vi med och banar väg för klimatsmarta tekniker och strategier som kan skalas upp och tillämpas på produktionsanläggningar i olika branscher.

Diamyd Medicals lokal i Umeå är omkring 1 000 kvadratmeter stor och innehåller renrum, laboratorieutrymmen och kontor. Totalt satsar Diamyd Medical initialt runt 20 miljoner kronor i etableringen.


Källa: Umeå Biotech Incubator