Nya ABB Weight Virtual Measurement minskar återhämtningstiden efter banbrott och ökar lönsamheten


2020-11-13

Weight Virtual Measurement minskar återhämtningstiden efter banbrott och ökar lönsamheten.
Bild: ABB
Weight Virtual Measurement minskar återhämtningstiden efter banbrott och ökar lönsamheten.

Dashboardjämförelse som visar resultat av att använda eller inte använda Weight Virtual Measurement.
Bild: ABB
Dashboardjämförelse som visar resultat av att använda eller inte använda Weight Virtual Measurement.

Nya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.

ABB har lanserat Weight Virtual Measurement, en ABB Ability Performance-tjänst som gör det möjligt för pappers-, förpacknings- och mjukpapperstillverkare att starta upp snabbt efter banbrott. Genom att minska mängden papper som produceras utanför specifikation, vilket ofta sker direkt efter uppstart efter ett banbrott, finns potential att spara tiotusentals kronor varje år.

Den nya digitala lösningen använder data från det som påverkar slutproduktens vikt – som massaflöde, koncentration, retention och maskinhastighet - för att tillhandahålla en online-viktmätning under banbrott då kvalitetsstyrsystemet (QCS) inte kan ge en mätning eftersom det inte finns något papper på banan.

Genom att förse operatörerna med en kontinuerligt optimerad modell eller ”soft sensor” hjälper Weight Virtual Measurement till att reducera stilleståndstiden, förbättra kvalitetsbyten och uppnå kvalitet inom specifikation på kortare tid. Operatörsskärmar kombinerar olika data och markerar när den virtuella mätningen är tillgänglig och QCS-mätningen är frånvarande. Operatörer kan då se aktuell status och arbeta med ett urval av justeringar för att komma tillbaka till målvärdet.

– Vår nya virtuella viktmätning är olik alla andra genom att den kombinerar djupgående branschkompetens med avancerad analys, maskininlärning, patenterad modellering och automatisk kalibrering för att skapa en exakt och robust virtuell sensor, säger John Schroeder, Global Product Manager för ABB Ability inom applikationer för massa och papper.
– Detta kommer att göra det möjligt för våra kunder att fatta strategiska beslut för att optimera kostnader och att få igång produktionen så snabbt som möjligt utan att kompromissa med papperskvalitet.

Weight Virtual Measurement ingår i ABB Ability Performance Service Suite som även inkluderar andra virtuella mätfunktioner för massa- och pappersindustrin. Dessa kräver inte ABB DCS-system eller QCS för implementering.

I Sverige kommer denna distanstjänst att levereras av ABB:s QCS-experter i landet.



Källa: ABB