Triangulärt samarbete för att utveckla brytning av grafit i Vittangi och produktion av batterianoder


2020-11-02

Talga, Mitsui och LKAB har tecknat en icke-bindande avsiktsförklaring (Letter of Intent) med ambitionen att tillsammans realisera grafitbrytning i Vittangi och produktion av batterianoder, efter att genomförbarhetsstudien färdigställts 2021.

Talga är ensam ägare av projektet för grafitbrytning i Vittangi och den egenutvecklade tekniken för produktion av batterianoder. Tillståndsansökningar för grafitbrytningen inlämnades i maj 2020 (tillståndsansökan enligt Miljöbalken, en natura 2000-bedömning till Mark- och Miljödomstolen samt en bearbetningskoncession till Bergsstaten). Mitsui är ett handels- och investeringsföretag med huvudkontor i Japan, och dotterbolag globalt, däribland Mitusi Europe.


Talga – grafitbrytning och produktion av batterianoder

Talga planerar att etablera en hållbar produktion med låga koldioxidutsläpp för produktion av batterianoder till litiumjonbatterier till elbilar och elektronikkomponenter. Företaget har en vertikalt integrerad affärsmodell som inkluderar en batterifabrik i Luleå och grafitbrytning i Vittangi. Batterifabriken kommer ha en initial kapacitet om 19 000 ton anodmaterial per år.


Avsiktsförklaringen och möjligt samägt bolag

Avsiktsförklaringen är en icke-bindande överenskommelse mellan parterna. Efter färdigställandet av den detaljerade genomförbarhetsstudien, förväntat mars 2021, och en företagsbesiktning avser LKAB, Talga och Mitsui förhandla om ägarandelar och investeringar i ett möjligt samägt bolag för att realisera projektplanerna.


LKAB:s intresse för Talga

Tillväxt inom industrimineralmarknaden är av strategisk vikt för att minska beroendet av järnmalmsmarknaden som idag står för ca 90 procent av externförsäljningen. Det finns också en tydlig hållbarhetsrelaterad ambition att denna tillväxt ska drivas av återvinning av bi-produkter och avfallsprodukter. I tillägg till detta ska tillväxten accelereras av utvalda förvärv och investeringar där synergier kan skapas eller nyttjas med LKAB:s marknader, produktion och hållbarhetsambitioner. Talga, med sin närhet till LKAB:s befintliga produktion i norra Sverige, skapar möjliga synergier med resurser, kompetens och infrastruktur inom produktionen. Dessutom finns möjliga kommersiella synergier, vilket inkluderar ReeMAP-projektet som kommer producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller från gruvavfall.



Källa: LKAB