DAF får en viktig utmärkelse för fabrikssäkerhet


2020-10-20

DAF Trucks har fått en viktig utmärkelse av LAN och RPS Nederland för säkerheten på sina fabriker.
Bild: Nordic Truckcenter
DAF Trucks har fått en viktig utmärkelse av LAN och RPS Nederland för säkerheten på sina fabriker.

DAF Trucks har fått utmärkelsen ”Incentive Trophy” för det förebyggande sätt de skyddar sina anställda mot svetsrök och andra faror i arbetet på. Priset delas ut av LAN (Long Alliantie Nederland) och RPS i Nederländerna till företag som har haft en ledande roll i arbetet med att förebygga olyckor och arbetsskador på arbetsplatser.


Varje år dör över 3 000 personer i Nederländerna till följd av exponering för skadliga ämnen i arbetet. LAN och teknikkonsultföretaget RPS Nederland har som mål att minska det antalet – som är fem gånger högre än antal döda i trafiken – genom att öka säkerhetsmedvetenheten bland anställda och arbetsgivare. För att göra det kommer de att använda sin gemensamma informationsplattform Opgelucht till att dela ut en årlig utmärkelse från och med 2020.


Skydd mot svetsrök
I år har ”Incentive Trophy” tilldelats till DAF för sättet på vilket de skyddar sina anställda mot svetsrök. ”Svetsrök” är en samlingsterm för gaser, ångor och partiklar som frigörs under svetsning och lödning. Inandning av den typen av ångor kan leda till kroniska sjukdomar, till exempel lungsjukdomar. Det är skäl nog för DAF att kontinuerligt investera i de senaste verktygen, optimal ventilation, säker arbetsmiljö och personalutbildning.

LAN och RPS lovordade också metoden för övervakning av svetsrök hos DAF. Det uppnås inte bara genom regelbundna mätningar utan även genom att de anställda deltar i övervakningen, bland annat med hjälp av en särskild kontrollpanel som de använder till att kontrollera att ventilationssystemen fungerar på rätt sätt.


”Kom hem säkert”
Även om DAF har tilldelats utmärkelsen främst för hur de hanterar svetsröken förtjänar det exempel som DAF utgör när det gäller säkerhet i allmänhet att följas, enligt informationsplattformen Opgelucht. Alla avdelningar på fabriken har egna säkerhetsansvariga som hjälper sina kolleger med säkert beteende och med att testa ny skyddsutrustning och nya arbetsrutiner. Dessutom får produktionsanställda bara börja jobba efter att de har svarat rätt på ett antal säkerhetsfrågor. Anställda uppmuntras aktivt att bidra till sin och sina kollegers säkerhet och att rapportera farliga situationer och olyckstillbud med hjälp av en automatiserad procedur.

– Utmärkelsen är ett erkännande av den enorma ansträngning som görs av alla på DAF för att se till att vår arbetsplats så säker som möjligt. Det finns en anledning till att vi kontinuerligt investerar i ny utrustning, nya verktyg och nya processer: För DAF finns det inget viktigare än att våra anställda kommer hem säkert efter arbetsdagen, säger Jos Haspel, Director Operations och styrelsemedlem på DAF Trucks.



Källa: Nordic Truckcenter