Satelliter till rymden från Esrange


2020-10-15

Esrange Space Center, sett från ovan.
Bild: SSC
Esrange Space Center, sett från ovan.

Esrange Space Center
Bild: SSC
Esrange Space Center

Sverige blir ett av få länder som kan sända satelliter till omloppsbana i rymden. Det blev klart under onsdagen i samband med invigningen av en ny testanläggning för modern hållbar raketteknologi på rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

Beskedet gavs av rymdminister Matilda Ernkrans som presenterade en ytterligare satsning för att vidareutveckla rymdbasen Esrange för att kunna sända upp satelliter i omloppsbana i rymden. Detta är ett viktigt steg framåt för svensk och europeisk rymdutveckling och förstärker Sveriges roll som en framstående rymdnation. 

– En verksamhet med satellituppsändningar kommer utgöra ett viktigt bidrag till forskning och ökad kunskap om jorden och rymden. Det är centralt för flera verksamhetsområden, inte minst för viktiga insatser för klimat och miljö, sade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (S), i samband med sitt besök på rymdbasen Esrange idag.

Idag råder en global brist på uppsändningsmöjligheter. Beslutet innebär att Sverige kan bli det första landet att sända upp satelliter från europeisk mark. 

Detta är det tredje steget i en omfattande modernisering av Esrange som pågått sedan 2015. Regeringens besked idag avser ytterligare statlig delfinansiering för att påbörja etableringen av en grundläggande infrastruktur för att sända upp satelliter från Esrange. Den totala satsningen uppgår hittills till cirka 300 miljoner, dagens besked inräknat, och har finansierats gemensamt mellan regeringen och SSC. 

Den nya testanläggningen, som invigdes idag, är ett led i utvecklingen av Esrange och avser testning av ny raketteknologi. Nästa steg är förmåga att sända upp satelliter - ett mål som också formuleras tydligt i regeringens rymdstrategi. De första rakettesterna kommer att ske redan i höst och SSC har ambitionen att göra den första satellituppskjutningen under 2022.

– Vi är glada över att regeringen nu fattat beslut om att etablera förmåga att sända upp satelliter från Esrange. Beslutet innebär att Sverige ges en förmåga som få länder har, av stor betydelse för forskning, teknologiutveckling och utökat internationellt samarbete. Vi uppskattar även att regeringen redan i år skjuter till pengar och att vi nu kan gå vidare med att förverkliga planerna och vara klara till 2022, säger Stefan Gardefjord, vd för SSC. 

– Rymdverksamheten har redan idag stor betydelse för Kiruna och regionen Norrbotten. Här finns både Esrange, Institutet för Rymdfysik, Luleå Tekniska Universitets rymdprogram, ett Rymdgymnasium och den internationella forskningsanläggningen EISCAT. Rymden är en spännande bransch i stark tillväxt och satsningen kommer att ytterligare stärka Kirunas och Norrbottens position men sätter också Esrange på den internationella rymdkartan med besked, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange.



Källa: SSC