Nu lanseras världens första babylift med inbyggd luftrenare


2020-09-24

Dymla ONE är den första babyliften i världen som har ett inbyggt HEPA-filter.
Bild: Dymla
Dymla ONE är den första babyliften i världen som har ett inbyggt HEPA-filter.

<span><span><span>Den mekaniska ventilationen drivs av en powerbank som räcker i cirka tio timmar. </span></span></span>
Bild: Dymla
Den mekaniska ventilationen drivs av en powerbank som räcker i cirka tio timmar.

Upp till 98,98 procent av partiklar som virus, bakterier och luftföroreningar filtreras bort från luften innan den når barnet.
Bild: Dymla
Upp till 98,98 procent av partiklar som virus, bakterier och luftföroreningar filtreras bort från luften innan den når barnet.

Babyliften kan placeras i en liggvagn, den passar de flesta barnvagnsmodeller på marknaden samt i babykorgen som finns i flygplan.
Bild: Dymla
Babyliften kan placeras i en liggvagn, den passar de flesta barnvagnsmodeller på marknaden samt i babykorgen som finns i flygplan.

David och Karin Dymmel.
Bild: Dymla
David och Karin Dymmel.

Narkosläkaren och blivande trebarnsmamman Karin Dymmel har tillsammans med experter och forskare från KTH utvecklat världens första babylift med inbyggd luftrenare. Dymla ONE är en babylift som kan bäras självständigt och placeras i barnvagnens liggdel, där mer än 98 procent av partiklar som virus, bakterier och luftföroreningar filtreras bort från luften innan den når barnet.

Siffror från Världshälsoorganisationen, WHO visar att 93 procent av världens barn under 15 år andas in förorenad luft som överskrider WHO:s riktlinjer för luftkvalitet. Studier har visat på kopplingar mellan luftföroreningar och inlärningssvårigheter, astma och autismspektrumstörningar (ASD).

Spädbarn är särskilt utsatta för luftföroreningar eftersom deras lungor fortfarande växer och utvecklas. Dessutom tillbringar spädbarn mycket mer tid i barnvagnar närmare marken, där fler partiklar finns och luftkvaliteten är sämre. Bakterier och virus är en risk för både vuxnas och barns hälsa. RS-virus (respiratory syncytial virus) är en vanlig orsak till luftvägsinfektioner hos barn yngre än ett år, och viruset kan leda till allvarliga problem som bronkiolit, inflammation i lungornas små luftvägar eller lunginflammation. Det finns också en ökad risk för att utveckla efterföljande astma och kvarstående luftvägsproblem.
 

Dymla ONE framtagen tillsammans med experter
Idén till Dymla ONE föddes redan 2014 i Demokratiska Republiken Kongo när Karin Dymmel tjänstgjorde som läkare på det lokala sjukhuset och hennes man David arbetade som FN-tjänsteman. De kunde båda se att luftföroreningar, virus och bakterier hade förödande konsekvenser för de yngsta och mest utsatta i befolkningen. Två år senare, när Karin och David var tillbaka i Sverige, fick parets tre månaders bebis Henry RS-virus som krävde sjukhusvård. Det ledde till att Karin och David Dymmel, med hjälp av Karolinska Institutet Innovations och ingenjörer från KTH, utvecklade världens första babylift med inbyggd luftrenare för små barn.

–  Pandemier, luftföroreningar och livshotande myggbett blir allt vanligare i vår värld på grund av globalisering och klimatförändringar, även i välutvecklade länder som Sverige. Därför är vi stolta över att nu kunna lansera en så pass viktig produkt, som inte bara innebär hälsofördelar för små barn utan även bidrar till hela familjers ökade rörelsefrihet, säger Karin Dymmel, narkosläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm och medgrundare av Dymla.

Dymla ONE är en babylift med en sufflett som har en integrerad avancerad filterteknologi. Upp till 98,98 procent av partiklar som virus, bakterier och luftföroreningar filtreras bort från luften innan den når barnet. Dymla ONE skyddar även mot insekter och solljus då det i fronten sitter ett tonat fönster. Babyliften har ett praktiskt handtag som gör att den lätt kan bäras och placeras i en liggvagn, den passar de flesta barnvagnsmodeller på marknaden samt i babykorgen som finns i flygplan.

– Dymla ONE har utvecklats under flera år och behovet är stort, inte minst i länder där den dåliga luftkvaliteten är livshotande och familjer isoleras i sina hem. Men svenska barn behöver också skydd från exempelvis RS- och coronavirus, vanliga förkylningar och influensor samt bakterier och luftföroreningar. Barn mellan 0–6 månader löper störst risk att drabbas och få allvarliga komplikationer, säger Karin Dymmel.

Renar luften via HEPA-filter
 Filterteknologin fungerar genom mekanisk ventilation som via ett HEPA-filter renar luften innan den når barnet. HEPA-filtret är tillverkat av Camfil, ett svenskt företag som är världsledande inom filtertillverkning och som levererar till bland annat hälso- och sjukvården och till NASA.

Dymla ONE är godkänd enligt säkerhetsstandarden EN1466:2014. Tyget, som är gjort av polyester, är både vatten- och vindtätt och är certifierat enligt The Global Recycle Standard (GRS). 

Den mekaniska ventilationen drivs av en powerbank som är enkel att koppla ur och ladda. Laddningen tar cirka fem timmar och räcker i cirka tio timmar.

Dymla ONE är framtagen av Karin och David Dymmel i samarbete med experter från Karolinska sjukhuset och KTH. Dymla stöttas av finansiärer som KI Innovations, Startup Sthlm, ALMI och SSES.



Källa: Dymla