Saab startar produktion av Gripen i Brasilien


2020-08-11

<span><span><span>Nu startar tillverkning av Gripen E/F utanför Sverige.</span></span></span>
Bild: Saab

Nu startar tillverkning av Gripen E/F utanför Sverige.



<span><span><span>Nu startar tillverkning av Gripen E/F utanför Sverige.</span></span></span>
Bild: Saab

Nu startar tillverkning av Gripen E/F utanför Sverige.



Saabs första anläggning för tillverkning av Gripen E/F utanför Sverige, i São Bernardo do Campo, Brasilien startar nu produktionen. Anläggningen tillverkar delar till Gripen, som sedan kommer att levereras för slutmontering till Embraers fabrik i Gavião Peixoto, Brasilien samt till Saab i Linköping.

2014 tecknade Saab ett avtal med den brasilianska regeringen om utveckling och produktion av 36 Gripen E/F-flygplan. I september förra året levererades det första brasilianska Gripen E-flygplanet in i flygtestprogrammet. Nu uppnås ytterligare en milstolpe när Gripen-produktionen startar i São Bernardo do Campo, i São Paulo i Brasilien.

Stjärtkonen och  framkroppen till den ensitsiga versionen av Gripen är de första delarna som börjar produceras vid Saabs anläggning i São Bernardo do Campo. Därefter kommer luftbromsarna, bakkroppen, vingboxen och framkroppen till den tvåsitsiga versionen också att tillverkas där.

– Det här är en del av tekniköverföringsprogrammet inom Gripen-projektet. Vi har genomfört en teoretisk och praktisk utbildning på arbetsplatsen av brasilianska ingenjörer och montörer i Linköping och därmed kan vi nu etablera en avancerad produktionslinje i São Bernardo do Campo, enligt samma höga standarder som vi har i vår anläggning i Linköping, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

För närvarande har Saab mer än 70 medarbetare vid anläggningen i São Bernardo do Campo, varav hälften deltar eller har deltagit i tekniköverföringsprogrammet i Sverige. En del av dessa medarbetare har redan avslutat utbildningen och har återvänt till Brasilien för att inleda produktionen.


Källa: Saab