Mikas innovationsresa från bilbranschen till oljeindustrin


2020-08-08

Finlandsfödde Mika Tienhaara växte upp och studerade till ingenjör i Trollhättan, bor numera i Oslo och leder ett av Finlands hetaste startupbolag.
Bild: Högskolan Väst
Finlandsfödde Mika Tienhaara växte upp och studerade till ingenjör i Trollhättan, bor numera i Oslo och leder ett av Finlands hetaste startupbolag.

Efter ingenjörsstudierna startade en spännande och framgångsrik karriärsresa för alumnen Mika Tienhaara. Han började i bilindustrin, gick över till oljeindustrin och har däremellan drivit ett antal utvecklingsprojekt och startups. Nu är han tillbaka i oljebranschen på ett nybildat finskt företag.
– Jag är nyfiken och kastar mig gärna in i helt nya saker. Vem vet, längre fram kanske det blir bilbranschen igen, säger Mika och ler.

Mika är på kort besök i Trollhättan – staden där han vuxit upp och utbildat sig. Sedan dess har han levt och arbetat i flera delar av världen. Numera bor han i Oslo med sin familj. Och som många andra norrmän kör han elbil.

– Bilar ligger mig varmt om hjärtat. Pappa jobbade på Saab och där fick jag mitt första sommarjobb. Det var så mitt intresse för teknik väcktes. Efter gymnasiet blev det naturligt att studera till maskiningenjör på Högskolan Väst, säger Mika.

Mika berättar att då, i början av 90-talet när högskolans ingenjörsutbildningar låg i sin linda, var labbet inrymt i Nils Ericsongymnasiets lokaler och utrustningen var betydligt enklare än den som finns i dagens labb på Produktionstekniskt centrum.

– Redan då var co-op kopplad till utbildningen och det gav mig en värdefull praktisk grund att stå på när jag sedan valde att läsa vidare till civilingenjör på Chalmers. Mixen av de praktiska och teoretiska kunskaperna har jag haft stor nytta av i hela arbetslivet.


”Innovation är ett mindset”
Co-op-perioden på Saab ledde till att Mika efter studierna började jobba med utveckling av turbomotorer på Opel i Tyskland. Där upplevde han stora kulturskillnader mellan svensk och tysk industrimiljö.

– På Saab var arbetsmiljön kreativ, det fanns en frihet att tänka innovativt. På Opel satte den hierarkiska strukturen en stark prägel på arbetet.

– Jag insåg att innovation är ett mindset; det är viktigt att få med människor på det som ska göras. Den insikten har jag haft nytta av och levt efter under hela mitt arbetsliv.

Mika träffade sin norska fru i Tyskland och efter några år valde de att flytta till Oslo. Han jobbade ett tag med bildelsutveckling på Raufoss innan han sadlade om till oljebranschen som var starkt expansiv i Norge i början av 2000-talet.


Sadlade om till oljebranschen
– Det var spännande att gå in i en helt annan bransch och översätta min kompetens från bilbranschen till energiteknik för oljeutvinning. Oljebranschen har helt andra förutsättningar och utmaningar än bilindustrin. Men det finns också flera gemensamma nämnare.

– När man utvinner olja får man inte bara upp olja utan också vatten och sand i varierande mängd. Det gäller att anpassa produktionen efter de här variationerna och det är svårt. En stor del av mitt yrkesliv handlar om att utveckla separatorer som effektivt skiljer de här materialen åt vid oljeproduktion.

Efter sex intensiva år i det norska ingenjörsföretaget Aker Solutions och utvecklingsprojekt i olika delar av världen, valde Mika att gå över till en holländsk startup som utvecklade ny teknik för oljeseparation.

– Innovationen var en mekanisk kompaktseparator. Efterfrågan växte snabbt och på kort tid utvecklade vi produktionsenheter i sju länder, berättar Mika som hade vd-rollen i företaget.


Nya affärskoncept för nya marknader
Bolaget köptes upp av det schweiziska företaget Sulzer och Mika fick erbjudandet att leda uppbyggnaden av den USA-baserade verksamheten. Familjen flyttade till Texas och stannade där i två år.

Det visade sig vara under en period med tuffa år för oljeindustrin. Mika och hans kolleger filade på nya affärskoncept och sökte nya kunder. Oljeindustrin i Ryssland var en ny intressant marknad för företagets oljeseparatorer och styrprocesser.

– Efter en intensiv säljinsats fick vi ett utmanande uppdrag av ExxonMobil i Ryssland som skulle genomföras på extremt kort tid. Villkoret var att vi skulle leverera en komplett anläggning på 35 veckor – något som normalt sett tar ett år.

– Vi klarade uppdraget och kunden blev supernöjd. Det kändes som en stor seger. Jag gillar svåra utmaningar och drivs av min envishet i sådana lägen.


Byggde upp nytt innovationscentrum
Efter det längtade familjen hem till Oslo och för Mika blev det ett tillfälle att reflektera över vad han lärt sig och hur det kunde vara till nytta i andra sammanhang. Av SINTEF fick han uppdraget att bygga upp ett norskt innovationscentrum för tillverkningsindustrin, inspirerad av den engelska modellen UK Catapult. På så vis kom han tillbaka till industrin på Raufoss.

Under sin tid i Holland hade Mika fått kontakt med Rocsole – en finsk startup som utvecklat en ny typ av sensorer som visar vad som händer på insidan av rör med hjälp av avancerade beräkningsalgoritmer/AI för monitorering och prediktering. En intressant teknik för bland annat oljeindustrin.


Leder finsk startup i spännande fas
– För drygt ett år sedan blev jag tillfrågad att gå in i Rocsoles styrelse och idag är jag VD för företaget. Vi befinner oss nu i en spännande kommersialiseringsfas där vi bygger upp verksamheter i Texas, Oslo, Malaysia, Finland, Brasilien, Mexiko, Korea och andra länder. Det här är extra kul för mig eftersom jag får jobba tillsammans med mitt nätverk i olika delar av världen, och lär känna många nya spännande människor.

– Rocsole är det sjunde startup-bolaget jag är involverad i. Visst har det blivit många olika företag genom åren men för mig har det varit helt naturliga steg. Kombinationen teknologi och marknad är mitt gränssnitt och uppdragen handlar ofta om att testa nya affärskoncept.

Mellan uppdragen har Mika också hunnit forska inom oljeproduktion och separation. Hittills har det blivit 30 paper och han uppskattar att samverka med forskare i olika projekt.

– Det är en spännande tid nu med alla utmaningar och möjligheter som Industri 4.0 för med sig. Jag försöker följa utvecklingen på Produktionstekniskt centrum i Trollhättan. Här produceras mycket relevant forskning som ger industrin unika möjligheter att ligga i framkant inom produktionsteknik.



Källa: Högskolan Väst