Svenskproducerade andningsskydd i unikt material tillverkas i Knivsta


2020-06-30

MaskMakers Sweden AB släpper under skiftet juni/juli lokalt producerade ansiktsskydd av klassen FFP2. I den nystartade fabriken, specialiserad och utvecklad för att tillverka andningsskydd av olika klasser, har MaskMakers Sweden AB en kapacitet om 2,4 miljoner skyddsmasker per månad. Fabriken är designad för att ha möjligheten att expandera mera vid behov.

Före Coronakrisen kom merparten masker från Asien och Kina men krisen gjorde snart gällande att en inhemsk produktion saknades. Coronakrisen har visat på en stor efterfrågan på kvalitativa andningsskydd. Med stöd från Almi, Danske Bank och Svevia har produktionen i Knivsta snabbt kunnat sjösättas och möjliggör en inhemsk säker produktion av högkvalitativa andningsskydd.

Det unika materialet är utvecklat i Tyskland och designat för att klara den europeiska standarden EN149 och lagerhålls av den svenska samarbetspartnern Mondial Filter AB. På mindre än tre månader har företaget gått från idé till fullfjädrad fabrik och de masker som nu testas på FORCE technology i Danmark är de första av sitt slag på marknaden med 5 lager och 2-Wayprotection som skyddar omvärlden lika mycket som bäraren.

"Vi har valt att arbeta med FORCE Technology i Danmark. De är Europas största ackrediterade testinstitut som både kan och får testa alla nivåer på ansiktsskydden. FORCE Technologys status som notified body gör certifieringsprocessen, som gäller över hela EU, smidig och säker" skriver MaskMakers Sweden i ett pressmeddelande.



Källa: MaskMakers Sweden