Unikt samarbete med ABB säkrar leverans av Tiki-masker


2020-06-26

Tack vare ABB-roboten har Tiki Safety nu en cykeltid som är tio gånger så snabb som tidigare.
Bild: Tiki Safety
Tack vare ABB-roboten har Tiki Safety nu en cykeltid som är tio gånger så snabb som tidigare.

Produktionen går tio gånger snabbare – samtidigt som kvaliteten har ökat. Med en ny ABB-robot är företaget Tiki Safety rustat att möta en rekordstor efterfrågan på andningsskydd från sjukvården.

Det är bråda dagar på Tiki Safety i Bro utanför Stockholm. Efterfrågan på företagets andningsskydd har vuxit lavinartat både i Sverige och globalt. För att möta den stora efterfrågan behövde produktionen effektiviseras, och lösningen blev en ABB-robot.

– ABB förstod vilken sits vi hamnat i när pandemin slog till. De ställde upp med sin expertis och inom ett par veckor stod den nya roboten på plats. All programvara var installerad och testkörd med ABBs RobotStudio, en programvara för programmering och robotsimulering. Tack vare ABB-roboten har vi nu en cykeltid som är tio gånger så snabb. Det gör att vi kan möta våra beställningar och hjälpa sjukhus i Sverige och runt om i världen att få produkter så snabbt som möjligt, säger Mikael Klockseth, vd för Tiki Safety.

Tiki är ett av de mest avancerade och samtidigt mest lättanvända andningsskydden på marknaden och består av en unik övertrycksmask med en liten fläkt upptill. För att Tiki Safety skulle kunna öka produktionstakten tog företaget 3Button Group tillsammans med ABB fram en skräddarsydd lösning: en ny produktionscell där en ABB-robot, modell IRB 2600, plockar masker in och ur en maskin som gjuter den tätande gummilist som sitter runt andningsskyddet.

Den fas av tillverkningen som moderniserats tog tidigare sex minuter. Nu tar den inte mer än 40 sekunder. Och snabbare kommer det att bli.

– Om någon vecka hoppas vi att vara nere på 20 sekunder. Dessutom krävs inte någon specialkompetens för att jobba med nya linan, och mindre handarbete än tidigare ger bättre kvalitet på produkten”, säger Mikael Klockseth.

 

Fakta Tiki andningsskydd
Tiki har utvecklats i Sverige för användning i krävande miljöer med högsta krav på skydd mot luftburna partiklar och bakterier.Andningsskyddet är återanvändningsbart, har en självjusterande fläkt och drivs med batteri. Masken mäter i realtid kraften i varje andetag och levererar den luft och det tryck som användaren behöver. En stor vinst med skyddet, vilket Tiki är ensamma om, är att det ger god sikt och bra rörlighet eftersom motorn och filtret sitter på toppen av masken i stället för i ett bälte runt midjan. Tillverkningen sker i Tiki Safetys fabrik i Bro, norr om Stockholm.


TM3P-klassat
Tiki andningsskydd är TM3P-klassat och klarar med råge WHO:s (Världshälsoorganisationens) krav på säkerhetsklass FFP3 eller högre. För att klassas som TM3P måste andningsskyddet filtrera bort minst 99,95 procent av 0,3 mm-partiklar. Tiki-masken är utvecklad som skydd mot corona, men skyddar även mot andra virus, mögel, bakterier, damm, rökpartiklar, asbest med mera.



Källa: Tiki Safety