IF Metall: Kraftigt försämrad trygghet i las-utredningen


2020-06-02

Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande, och Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.
Bild: IF Metall
Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande, och Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

Regeringens utredare presenterade under gårdagen utredningen ”En moderniserad arbetsrätt”, om förändringar i Lagen om anställningsskydd. För IF Metalls medlemmar skulle utredningens förslag innebära en kraftigt försämrad anställningstrygghet.

– Vi förutsätter att förslagen på försämringar aldrig blir verklighet. Den här utredningen hör hemma i ett arkiv där den kan få samla damm. Det är arbetsmarknadens parter som ska göra upp om arbetsrätten utan inblandning från politiker, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Utredningen innehåller flera förslag som skulle försämra tryggheten för löntagarna. Det blir lättare för arbetsgivarna att välja och vraka mellan de anställda vid uppsägningar, och det blir svårare för anställda att få sin uppsägning ogiltigförklarad.

IF Metalls målsättning är fortfarande att förhandla fram ett partsgemensamt avtal om trygghet och omställning.

– Nu är vi i ett nytt läge, med en dålig utredning på bordet. Vi i facket är skyldiga våra medlemmar att förhandla fram en lösning som är betydligt bättre än den här. Vi i IF Metall kommer att göra allt vi kan för att få fram en konstruktiv och bra lösning, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.



Källa: IF Metall