Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt


2020-05-15

Kasper Siintola, försäljningschef Areco Profiles Finland.
Bild: Areco
Kasper Siintola, försäljningschef Areco Profiles Finland.

Sedan 2018 tillverkar Areco Profiles sandwichpaneler i finska Somero. Varje år genererar produktionen hundratusentals ton miljöfarligt avfall som hittills har transporteras till soptippar, men genom nytänkande lösningar kommer nu allt restmaterial att återanvändas.
– Vi kommer att ta tillvara på allt. Det är inte bara ett sätt att göra vår verksamhet mer hållbar, utan även en service åt våra kunder, säger Kasper Siintola, försäljningschef Areco Profiles Finland.

För två år sedan etablerade sig Areco i Finland genom förvärvet av en av landets största sandwichpaneltillverkare – TPE Spirit Oy. I dag är fabriken i Somero utanför Åbo en del av Areco Profiles och antalet anställda har vuxit från 13 till 30 personer. Även produktionen har ökat, och med den avfallet – i dag genererar tillverkningen av sandwichpaneler ungefär 600 ton mineralull-damm om året. Hittills har dammet transporterats till soptippar för att hanteras som miljöfarligt avfall, men som ett led i Areco Profiles hållbarhetsstrategi har företaget letat efter mer klimatsmarta alternativ och har nu ingått i samarbete med isoleringsföretaget Eko-Expert Oy. Sedan några veckor sugs allt mineralull-damm in i sju containrar som står utanför fabriken i Somero.

– När containrarna blir fulla transporteras de bort och dammet används för att tillverka ny isolering. På det här sättet blir vi av med allt avfall från fabriken samtidigt som det kommer till användning. Eftersom vi växer hela tiden, och producerar mer avfall för varje år, känns det fantastiskt att få till det här samarbetet, säger Kasper Siintola.

Efterfrågad lösning på ett långvarigt problem
Utöver samarbetet med Eko-Expert Oy har Areco Profiles tagit ytterligare initiativ för att reducera sin miljöpåverkan. Sandwichpanelerna som tillverkas i fabriken i Somero används för att bygga olika typer av större industriella och kommersiella byggnader och vid installationerna måste en del av panelerna kapas för att anpassas till byggnadskonstruktionerna. Restprodukterna som uppstår klassas som miljöfarliga och har fram till årsskiftet transporterats till soptippar för deponering. Sedan dess erbjuder Areco Profiles sig att ta tillvara på avfallet. Istället för att slänga de itusågade panelerna återvinns allt material.

– Idag är många byggarbetsplatserna mindre i storlek jämfört med vad de var för ett par decennier sedan och avfallshanteringen i samband med en byggnation upplevs allt oftare som bekymmersam. Många av våra kunder har länge efterfrågat en bättre metod än att transportera skräpet till en soptipp, vilket både är omständligt och dyrt, så vi är väldigt glada över att kunna erbjuda en lösning som både är smidig och klimatsmart, avslutar Kasper Siintola.



Källa: Areco