ebm-papst EC-fläktar i kompakta högeffektugnar


2020-02-11

Bild: rocketclips, Adobe Stock

På bensinstationer, stormarknader och många andra platser blir det allt vanligare att det serveras varma rätter. Till skillnad mot restaurangbesök vill hungriga kunder ha sina varma mellanmål snabbt. Det ställer krav både på högeffektugnar och att ugnarna är kompakta eftersom utrymmet på exempelvis bensinstationer är begränsat. ebm-papst har utvecklat en fläktlösning anpassad för denna typ av ugnar.

”Världen äter ut”. Så kan man kanske sammanfatta trenden att fler och fler människor inte lagar mellanmål och enklare rätter hemma utan äter på språng och helst på alla tider på dygnet. När bilen ska tankas och när det är dags att åka till stormarknaden för att handla är det många som passar på att ta något att äta. Två krav som då ställs är att maten serveras snabbt samtidigt som det ska smaka bra. Livsmedelsindustrin har reagerat snabbt på denna trend och tagit fram ett brett sortiment med frysta produkter som gör det möjligt att erbjuda en bred och snabbserverad meny även utan kock.

En förutsättning är dock att man har tillgång till lättanvända och högeffektiva ugnar. Dessa högeffekt-ugnar måste vara kompakta eftersom utrymmet ofta är begränsat, och dessutom ska de vara så snabba att tillagningen kan ske på bara en minut eller två. En anledning är att köerna bakom de som är hungriga annars skulle bli för långa. Idag finns dessa kompakta och högpresterande ugnar och EC-fläktar från ebm-papst har en viktig funktion i flera av de ugnsmodeller som utvecklats de senaste åren.

15 gånger snabbare än traditionella ugnar
Tillverkarna av dessa högeffektugnar, som kan liknas vid varmluftsugnar, använder sig av en teknik som kombinerar konvektion, strålning och mikrovågsteknologi. Varm luft flödar genom munstycken och sprids över maträtterna vid så högt tryck som upp till 4 000 Pascal. Temperaturer på upp till 450 grader blir då möjligt och en pizza kan därför bli fin och krispig på mycket kort tid. Rätter kan tillagas upp till 15 gånger snabbare än med traditionella ugnar.

Tekniken är inte ny. Inom livsmedelssektorn har den sedan länge testats på långa baklinjer. I dessa applikationer spelar dock utrymmet för de fläktar som cirkulerar ugnarnas heta luft en underordnad roll. Situationen är annorlunda för de högpresterande ugnarna på snabbmatställen. De måste här passa in i begränsade utrymmen på bland annat de bänkar som finns bakom personalen på bensinstationer och stormarknadernas serveringsställen.

Ugnarna får därför en mycket kompakt konstruktion vilket stället helt andra krav på att även fläktlösningarna är kompakta. Här blir EC-fläktarna ett naturligt val eftersom det inte går att med konventionell AC-teknologi uppnå en tillräckligt hög effektdensitet. ebm-papst fläktar med EC-teknologi har fördelen att de kräver ett litet utrymme men ändå ger stor kraft. Deras kompakta storlek är möjlig eftersom elektroniken är en integrerad del av EC-motorn, men också för att motorn inte kräver någon frekvensomriktare.

Den optimala EC-fläkten för högeffektugnar
ebm-papst centrifugalfläkt VBS 170 (tidigare R170) med EC-motor har utvecklats och anpassats speciellt för användning i sådana applikationer som högeffektugnar. Fläkten har en hastighet på mer än 3000 varv/minut och de bakåtböjda fläktbladen garanterar en stor aerodynamisk effektivitet med låg energiförbrukning. Detta möjliggör höga tryck med högt luftflöde. Fläktens konstruktion är ett resultat av ebm-papst nära samarbete med tillverkningsindustrin, och en kundkategori är ugnstillverkare. ebm-papst är ofta med under designfasen och VBS 170 motsvarar alla de krav som ställs på högeffektugnar. Fläkten accelererar mycket snabbt till önskad nominell hastighet och inga värdefulla sekunder går därför förlorade när ugnarna värms upp. Långa öppettider på snabbmatställen gör att mer än femton timmars kontinuerlig drift under ett dygn inte är ovanligt. Detta ställer krav på en robust fläktteknik och lång livslängd.

EC-fläkten VBS 170 har många fördelar:
+ Fläkten är optimalt anpassad för användning i högeffektugnar
+ EC-tekniken förenar mycket kraft i ett litet utrymme vilket möjliggör kompakta enheter
+ Fläkthjulet är tillverkat av rostfritt stål då hygienkraven i matlagningsmiljöer är höga
+ Motorn är vibrationsdämpad
+ Låg ljudnivå tack vare den aerodynamisk designen
+ Robust EC-teknik ger lång livslängd även vid konstant användning
+ Möjlighet till nätverksanslutning

Tyst, hygienisk och redo för en digital framtid
Den kompakta konstruktionen hos högeffektugnarna gör att fläkten och värmekällan är placerade nära varandra. De höga temperaturerna kan emellertid inte skada fläkten då ebm-papst ingenjörer har utvecklat en lösning där själva fläkten och motorn är separerade på två nivåer med termiska element. Vid behov finns också en funktion för kylning som reducerar den termiska belastningen på motorns elektromekaniska komponenter.

En viktig fördel med denna design är mycket låga ljudnivåer. Detta har stor betydelse eftersom ugnarna ofta finns i direkt närhet till både personal och kunder. Att fläktmotorn är vibrationsdämpad gör också att det strukturburna ljud som kan uppstå vid vibrationer blir minimalt. Fläkthjulet är tillverkat av rostfritt stål vilket förhindrar att det rostar i den fuktiga och heta ugnsmiljön. Det betyder också att fläkten är konstruerade i överensstämmelse med de hygienregler som finns för matlagning och försäljning i offentliga miljöer.

Digitaliseringen har för länge sedan anlänt till den professionella kökssektorn och många enheter kan anslutas till internet och integreras i nätverk. Detta är en stor fördel eftersom exempelvis ett stort antal högeffektugnar i t ex en snabbmatkedja från centralt håll enkelt kan programmeras med nya matlagningsprogram, och äldre program kan lika enkelt raderas. ebm-papst EC-fläktar med dess möjligheter till smart kommunikation och nätverksanslutningar bidrar också till att förenkla övervakningen av ugnarna. Från centralt håll kan fläktarnas driftstatus övervakas vilket möjliggör ett proaktivt och kostnadseffektivt underhåll.



Källa: ebm-papst