Tetra Pak först med Svanenmärkt, klimatsmart förpackning


2020-01-24

Bild: tetrapak

Nu har den första förpackningen för dryck klarat Svanens krav: Tetra Rex® Plant-based, som baseras helt på förnybara råvaror. Om alla nordiska konsumenter skulle välja den här Svanenmärkta kartongförpackningen så skulle det minska utsläppen av växthusgaser motsvarande 25 000 resor till Kanarieöarna t/r.

Kartong tillverkas av den förnybara råvaran trä, men för att kartongen ska klara av vätska så behövs det plastlaminat. För att klara Svanens krav på förnybar råvara så har Tetra Pak använt plastlaminat och kork, som görs av bioetanol från sockerrör. Tetra Rex® Plant-based får i snitt 31 procent lägre klimatpåverkan jämfört med dryckeskartong som tillverkas med fossilbaserad plast.

Detta är ett viktigt steg som visar att vi ligger i framkant inom hållbarhet och innovation i förpackningsbranschen. En Svanenmärkning är ett mycket starkt bevis på att de kartongförpackningar som vi erbjuder våra kunder är ett hållbart val på riktigt. Den välkända symbolen gör att det blir enklare för konsumenten att välja hållbart, säger Erik Lindroth, Sustainability Director, Tetra Pak.

–  Det är bråttom om vi ska klara av klimatutmaningen och vi behöver vara många som arbetar tillsammans för att göra klimatsmarta val enklare. Därför är vi väldigt glada att en så stor aktör som Tetra Pak nu klarar våra krav och vi hoppas att många dryckesproducenter väljer deras unika förpackning, säger Ulf Eriksson, rådgivare för förpackningar på Miljömärkning Sverige.



Källa: Svanen