Nestlé skapar en marknad för återvunnen plast godkänd för livsmedelsförpackningar


2020-01-20

Nestlé storsatsar för att öka användningen av återvunnen plast till livsmedelsförpackningar
Bild: Nestlé
Nestlé storsatsar för att öka användningen av återvunnen plast till livsmedelsförpackningar

Nestlé storsatsar för att öka användningen av återvunnen plast. 20 miljarder kronor ska användas för att skynda på utvecklingen för hållbara förpackningslösningar och hitta metoder som gör det möjligt att återvinna plast för livsmedel. Målet är att minska användningen av ny plast med en tredjedel till 2025. Nestlé har tidigare åtagit sig att göra 100 procent av sina förpackningar återvinningsbara eller återanvändbara senast år 2025. Företaget samarbetar även med andra för att främja den cirkulära ekonomin och rensa upp plastavfall från hav, sjöar och floder.

Nestlé kommer att investera upp till 20 miljarder kronor (2 miljarder CHF) för att hitta metoder att återvinna plast av den höga kvalitet som krävs för att kunna användas till livsmedelsförpackningar.

– Plast borde aldrig slängas och hamna på soptippen, säger Mark Schneider, CEO på Nestlé. Att göra återvunnen plast säker för livsmedel är en enorm utmaning för vår industri. Det är därför vi, utöver att minimera plastanvändning och samla upp skräp, vill säkerställa att mer plast kan återanvändas. Vi tar stora kliv för att hitta nya lösningar och skapa en större marknad för återvunnen plast till livsmedel. Vi välkomnar andra att ta följe med oss på denna resa.

Förpackningar spelar en viktig roll för att säkerställa matkvaliteten. Men många sorters plast är svåra att återvinna för användning till livsmedelsförpackningar. Detta gör att mycket små mängder återvunnen plast kan användas till detta. För att skapa en marknad har Nestlé därför åtagit sig att köpa upp till 2 miljoner ton återvunnen plast av den kvalitet som krävs för livsmedelsförpackningar och tilldela mer än 1,5 miljarder CHF för att betala en premie för dessa material till år 2025. Nestlé kommer att eftersträva driftseffektivitet för att göra initiativet kostnads-neutralt.

– Vi är glada över att Nestlé gör en investering på 20 miljarder kronor för att skapa en cirkulär ekonomi för plast och samtidigt minskar sin plastanvändning med en tredjedel innan 2025. Genom att få bort onödig plast, hitta nya lösningar för återanvändning och genom att skapa nya material och återvinna den plast vi inte kan rationalisera bort – även för livsmedelsförpackningar – så kan vi skapa en värld där plasten aldrig blir till skräp. Att uppfylla de åtaganden som meddelats kommer att bidra väsentligt till att förverkliga denna vision, sade Andrew Morlet, VD, Ellen MacArthur Foundation.

Förpackningsinnovation, inklusive nya material, återanvändnings- och återvinningslösningar, är en annan viktig utmaning på vägen mot en avfallsfri framtid. Förutom sin betydande interna forskning genom Nestlé Institute of Packaging Sciences, kommer Nestlé att satsa 250 miljoner CHF i en fond för att investera i start-up företag som arbetar med hållbara förpackningar. Dessa initiativ kommer utöver Nestlés övriga insatser inom forskning och tillverkning för att göra förpackningarna återvinningsbara eller återanvändbara och bidra till målet att uppnå netto noll växthusgasutsläpp till 2050.

- För att komma till rätta med plasten är det första steget att mäta och ha koll på utsläppsnivåer och vara transparanta med vart vi står idag. Vår barnmatsfabrik i Finland använder redan 99 procent återvinningsbart förpackningsmaterial, och på vårt kafferosteri Zoégas i Helsingborg ligger vi på 66 procent, säger Svante Palebo, nordisk verksamhetschef på Nestlé, och fortsätter:

– Här är vår största utmaning de flerskiktsmaterial av plast som används i direktkontakt med kaffet för att skydda kvaliteten och färskheten. Vi arbetar i nära samarbete med leverantörer och andra partners för att hitta nya material som hjälper oss att uppnå våra mål. Samarbete över hela värdekedjan och faktiskt även med konkurrenter är det enda sättet att ta itu med denna utmaning. På andra områden har vi kommit längre. Vi är stolta över att säga att 3 av våra 4 nordiska fabriker har noll koldioxidutsläpp från produktionen.



Källa: Nestlé