Global - Stålet


2020-01-16

Bild: Global

Bild: Global

Bild: Global

Bild: Global

Bild: Global

Bild: Global

Från samurajsvärd till kockknivar – i Globalkniven förenas unikt stål med uråldrig, japansk hantverkstradition.

Den japanska traditionen att skapa knivar härstammar från 1200-talet. På den tiden var det samurajsvärd som smiddes, av begåvade yrkesmän som lade ner såväl tid som skicklighet i materialet. Knivtillverkning präglades av precision, noggrannhet och stor omsorg. En hängivenhet till teknik och tradition som idag ligger till grunden för det stål som utgör Globalkniven.

Idag betraktas Globalvsom en av världens bästa knivtillverkare och en betydande roll i Globalknivens framgångssaga har dess slitstarka stål spelat. Framförallt är det stålets unika hårdhet som beskrivs som en av framgångsfaktorerna, då det tidigt gjorde att Global stack ut i förhållande till andra aktörer på marknaden. Detta förklarar Mr. Masahito Watanabe - VD och tredje generationens ägare av Yoshikin-fabriken där Globalkniven tillverkas.

– Vi började med en bra grund. Materialet var extremt hårt, mycket hårdare än annat rostfritt stål som användes på den tiden, säger han.

Den unika stålblandningen går under namnet Cromova 18 och är särskilt framtaget av Yoshikin. Förutom järn och kol består stålet av krom, molybden och vanadin. Namnet Cromova är en sammanslagning av de första bokstäverna i varje ord.

Särskilt utmärkande för Cromova 18 är stålets välbalanserade hårdhet. Ett blad som är för hårt spricker lätt och angrips därför av rost. Problemet med mjukt stål är istället att eggen förlorar sin skärpa. Med Cromova 18 har Yoshikin lyckats hitta en komposition med perfekt balans; stålet är rosttåligt samtidigt som eggen går att slipa sylvass.

Smidandet av stålet är ett arbete som går enligt den japanska hantverkarkonstens alla regler. Materialet utvärderas och vårdas med stor omsorg – av skickliga knivmakare med lång och gedigen erfarenhet inom yrket.

– Vi kontrollerar våra knivar om och om igen för att upprätthålla en mycket hög nivå, förklarar Mr. Watanabe.

Och nivån – den är hög. Det högkvalitativa stålet, i samband med funktionell design och kompromisslös teknik, bildar tillsammans en kniv som placerar Global i toppen på listan av världens vassaste knivtillverkare. En kniv som är såväl modern som uråldrig, med ena foten i framtiden och den andra i japansk historia och tradition.

Globalkniven är rotad i japansk knivhistoria, testad av proffs i decennier och är den självklara språngbrädan till medveten matlagning. I år fyller Global trettiofem sylvassa år – ett jubileum som nu firas genom lanseringen av inte en, utan två exklusiva jubileumsprodukter.







Källa: Sundqvist