Svensk artificiell intelligens kan revolutionera prostatacancerdiagnostiken


2020-01-09

En svenskutvecklad artificiell intelligens (AI) för automatisk bedömning av prostatacancerbiopsier kan identifiera och gradera prostatacancer jämbördigt med världsledande uropatologer.
Bild: EIT Health Scandinavia
En svenskutvecklad artificiell intelligens (AI) för automatisk bedömning av prostatacancerbiopsier kan identifiera och gradera prostatacancer jämbördigt med världsledande uropatologer.

Idag presenteras en studie i den vetenskapliga tidskriften Lancet Oncology som visar att en svenskutvecklad artificiell intelligens (AI) för automatisk bedömning av prostatacancerbiopsier kan identifiera och gradera prostatacancer jämbördigt med världsledande uropatologer.

Enligt artikeln i Lancet Oncology kan den svenska AI-metoden i princip felfritt avgöra om ett vävnadsprov innehåller cancer eller inte, samt att uppskatta cancertumörens utbredning i biopsin. AI-verktyget är också lika bra som 23 världsledande patologer i bedömningen av den viktigaste prognostiska variabeln för prostatacancer, Gleason Score.

– AI-verktyget har potentialen att minska arbetsbördan hos patologer, frigöra tid för att fokusera på de svårdiagnostiserade fallen och minska felen i bedömningen, säger Martin Eklund, lektor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet som har lett studien. Den har också möjlighet att minska tiden för diagnosbesked och skapa kostnadsbesparingar i vården.

AI-verktyget har utvecklats på Karolinska Institutet av samma team som år 2017 lanserade det nya blodbaserade prostatacancertestet Stockholm3. Med Stockholm3 testet fördubblas upptäckten av aggressiv prostatacancer och samtidigt minskar de onödiga biopsierna med 50% jämfört med vad som är klinisk praxis med PSA (prostataspecifikt antigen). Stockholm3 används på vårdkliniker i Sverige, Norge, Danmark och Finland och en utrullning i Europa har påbörjats.

– Det finns ett uppdämt behov av förbättrade verktyg inom prostatacancerdiagnostiken och vi har visat att det går att ta nya innovativa test till marknaden. Bara under 2019 såldes Stockholm3 till 20000 män i de nordiska länderna, säger Martin Steinberg, medgrundare av KI spin-out företaget OncoAlgorithm. Google presenterade nyligen en studie där AI används för bröstcancer. Det som forskarna har gjort här i Sverige inom prostatacancer är en lika stor bedrift, det finns en stor potential för denna svenska AI-teknologi, fortsätter Martin.

OncoAlgorithm har tagit fram ett GDPR-säkrat system för att på ett patientsäkert sätt kunna implementera komplicerade algoritmer och AI-baserade bedömningar i vården.

Genom stöd från EIT Health accelereras nu den kliniska valideringen av AI teknologin i projektet OncoWatch, med syfte att kunna implementera verktyget i vården. Under 2020 genomgår AI-verktyget en klinisk validering i laboratorier i nio länder och en första CEIVD-godkänd produkt tas fram till i slutet av året.

– Artificiell intelligens har en stor potential för den framtida vården och Sverige har en stor möjlighet att ligga i framkant. Resultatet från studien visar den spännande utvecklingen som sker inom AI och hur tekniken kan tillämpas medciniskt. För EIT Health är det viktigt att kunna stödja både Stockholm3 och OncoWatch projekten för att säkerställa klinisk implementering av förbättrade diagnostikverktyg för prostata cancer, säger Erik Forsberg, VD på EIT Health i Skandinavien.



Källa: EIT Health Scandinavia