Ny teknik för automatisering i staten testas


2019-12-09

Regeringen har i dag gett Lantmäteriet och Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) i uppdrag att testa ny teknik för automatisering i den offentliga förvaltningen.

– Artficiell intelligens används med goda resultat inom det offentliga. Ett sätt att öka transparensen kan vara blockkedjeteknik, som DIGG och Lantmäteriet nu ska testa. En förhoppning är att testresultaten kommer att kunna tillämpas inom hela offentliga sektorn. Det är viktigt att offentlig sektor vågar testa nya idéer och lösningar som kan användas av flera, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Sverige och svenska myndigheter ligger i framkant i digitaliseringen och många myndigheter testar och utnyttjar ny teknik, såsom artificiell intelligens och blockkedjor, för att vidareutveckla sin verksamhet. Ett område som har stor potential att förbättras med ny teknik är automatisering av processer, ärendehantering och beslutsfattande.

Kod, tekniska komponenter och annat material ska efter uppdragets slutförande sammanställas för att i den mån det är möjligt kunna tillgängliggöras för vidareanvändning inom offentlig förvaltning.



Källa: Infrastrukturdepartementet