ABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbete


2019-12-09

ABB Smart Sensor
Bild: ABB
ABB Smart Sensor

Ulf Hellström, chef för ABB:s affärsområde Motion i Sverige ser fram mot ett nytt miljösmart samarbete om återvinning av elmotorer tillsammans med Stena Recycling.
Bild: ABB
Ulf Hellström, chef för ABB:s affärsområde Motion i Sverige ser fram mot ett nytt miljösmart samarbete om återvinning av elmotorer tillsammans med Stena Recycling.

Fredrik Pettersson, VD Stena Recycling ser samarbetet med ABB, som ett viktigt steg på vägen mot cirkulär ekonomi i ett hållbart samhälle.
Bild: ABB
Fredrik Pettersson, VD Stena Recycling ser samarbetet med ABB, som ett viktigt steg på vägen mot cirkulär ekonomi i ett hållbart samhälle.

ABB och Stena Recycling har skrivit ett långsiktigt samarbetsavtal om återvinning av elmotorer. Samarbetet, som är ett viktigt steg på vägen mot cirkulär ekonomi i ett hållbart samhälle, har stor potential att frigöra elektrisk energikapacitet inom industrin.

Gamla lågspänningsmotorer, som varken är energieffektiva eller dimensionerade för sina applikationer, genererar stora energiförluster. Samtidigt kommer svensk industri öka sitt behov av grön elektrisk energi för att fasa ut fossila bränslen med mål att bli koldioxidneutrala. Den haltande ekvationen ska ABB och Stena Recycling ändra genom ett långsiktigt samarbete kring återvinning av elmotorer och energiuppgradering av den installerade basen.

– För att företag ska kunna ställa om till en koldioxidneutral produktion så måste grön elektrisk kapacitet frigöras. Vårt mål är att med energieffektiva motorer hjälpa industrin att spara energi, samtidigt som vi genom återvinning säkrar att de gamla motorerna blir en del av materialkretsloppet, säger Ulf Hellström, chef för ABB:s affärsområde Motion i Sverige.

I ett första skede kommer ABB att installera och mäta med ABB Ability™-sensorer på gamla motorer. Efter en energiutvärdering beslutar sedan kunden om en eventuell energiuppgradering genom att fasa ut motorerna. De får då rabatt genom återvinning av gamla motorer vid byte till nya, energieffektiva motorer. De gamla motorerna kommer att återvinnas av Stena Recycling, som tack vare nya investeringar kan ta tillvara alla metallfraktioner med minsta möjliga miljöpåverkan.

– Gamla motorer kan aldrig bli energieffektiva genom att byggas om, och ska därför inte återanvändas. Det bästa vi kan göra är att så miljöanpassat som möjligt återvinna metallerna och låta dem bli en del av kretsloppet för användning till nya produkter. Jag är nöjd att vi kommit till det här samarbetsavtalet, som knyter ihop digitalisering med viktiga hållbarhetsmål, säger Ulf Hellström.

Vid återanvändning av aluminium, koppar och järn innebär det en energibesparing på mellan 75 och 95 procent jämfört med ny framställning av metallerna. Avsättningen av de metaller som återvinns kommer att ske så lokalt som möjligt för att ytterligare minska miljöbelastningen. Förutom energi- och miljövinster säkerställs också att gamla motorer inte får ett ”andra liv” i ett annat land eller region, där energimixen (CO2/kWh) ger en signifikant större miljöbelastning genom förlusterna.

– Med det här samarbetet kopplar ABB och Stena Recycling ihop digitalisering, cirkulär ekonomi och energieffektivitet. Vi kommer att återvinna uttjänta motorer på ett hållbart sätt, samtidigt som smarta motorer med hög verkningsgrad ger energibesparingar i svensk industri, säger Fredrik Pettersson, VD Stena Recycling.

– Med rätt dimensionerade och energieffektiva motorer kommer det i framtiden att krävas mindre energi för att göra samma mekaniska arbete i industrin. Om vi uppgraderar alla gamla motorer i svensk industri innebär det besparingsmöjligheter på minst fyra terawattimmar, något som motsvarar kapaciteten från 900 vindkraftverk, eller en sänkning av industrins elektriska energiförbrukning med åtta procent.



Källa: ABB