Peab bygger ut SCAs sågverk i Bollstabruk


2019-12-02

Sågverket Bollsta som det ser ut idag.
Bild: Peab
Sågverket Bollsta som det ser ut idag.

Peab ska i samverkan med SCA bygga ut Bollsta sågverk i Bollstabruk, Kramfors kommun. Kontraktssumman uppgår till 276 miljoner kronor.

I projektet ingår det att bygga ett nytt modernt justerverk som på sikt kan fördubbla produktionen i sågverket. Justerverket ingår i sågprocessen och det är där virket kvalitetssorteras före leverans. I projektet ingår även markarbeten samt att bygga en ny verkstad och ett magasin.

– Vi arbetar i nära samverkan med vår kund. Vi tar med oss erfarenhet från tidigare projekt med SCA och vi har tillsammans utarbetat ett arbetssätt som fungerar mycket bra i denna typ av stora komplexa projekt, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab. 

­– Investeringen innebär att vi kan öka produktionen med 50 000 kubikmeter sågad vara, säger Johan Olofsson, chef för SCAs sågverk i Bollstabruk. Vi kommer också att sänka våra kostnader, eftersom vi inte längre behöver justera våra produkter i två äldre anläggningar, utan får en rationell hantering rakt igenom sågverket.

Uppdraget är en utförandeentreprenad i så kallad partnering. Byggstart är i november 2019 och projektet beräknas vara klart under hösten 2022.

Projektet orderanmäls i det fjärde kvartalet 2019.



Källa: Peab