Schneider Electric ett av de 50 främsta företagen inom mångfaldsarbete enligt Financial Times


2019-11-29

Bild: Gustavo Quepon/Unsplash

När tidskriften Financial Times offentliggjorde sin första rankning över de företag som är ledande inom mångfaldsarbete och inkludering, Diversity Leaders 2020, fanns Schneider Electric bland topp 50. Omnämnandet är ett resultat av dedikerat arbete inom Schneider Electric och strävan att vara ett inkluderande och jämställt bolag med stor mångfald, vilket gör bolaget till en förebild inom industrisektorn.

I samband med Financial Times ranking Diversity Leaders 2020 placerade Schneider Electric sig på plats 41 av samtliga företag som inkluderades i listan, samt på fjärde plats inom kategori Industri. Den totala rankinglistan består av hela 700 företag.


Vill uppmärksamma företag som främjar mångfald på arbetsplatsen
Rankingen Financial Times Diversity Leaders 2020 syftar till att utvärdera och uppmärksamma företags arbete med att främja mångfald på arbetsplatsen. Det rör sig om mångfald ur flera perspektiv och utvärderingen inkluderar könsfördelning, öppenhet sexuell läggning, etnicitet och strävan att företaget ska spegla den sociala mix som finns i samhället idag.

Rankingen togs fram genom en fristående enkätundersökning med över 80 000 respondenter. Respondenterna är arbetstagare hos företag med över 250 personer i något av följande länder – Österrike, Tyskland, Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Sverige, Schweiz och Storbritannien. De givna svaren har sedan kombinerats med uttalanden från experter inom HR och rekrytering för att göra analysen om än mer tillförlitlig.

Respondenterna tillfrågades bland annat om hur deras arbetsgivare främjar mångfald genom en rad kategorier och påståenden avseende ålder, kön, jämställdhet, etnicitet, funktionsnedsättning och sexuell läggning. Deltagarna fick även chansen att utveckla och utvärdera framstående arbetsgivare inom deras respektive branch i förhållande till deras arbete med mångfald. De 700 främsta företagen kan numera titulera sig som Diversity Leaders 2020.


Inkludering och mångfald - en del av det löpande hållbarhetsarbetet
Pernilla Bjurling, HR-direktör på Schneider Electric Sverige, ser omdömet via Diversity Leaders 2020 som ett erkännande för bolaget, och välkomnar de gemensamma insatser som gjorts och hur dessa speglas i rankingen. 

– Vi på Schneider Electric arbetar ständigt med att rekrytera och utveckla talanger med olika bakgrund samt att skapa en inkluderande kultur för alla våra medarbetare. Det är en viktig parameter i vårt gemensamma hållbarhetsarbete. Vi håller till exempel årligen en obligatorisk utbildning för alla medarbetare i Sverige på temat Diversity, våra värderingar och ansvarsprinciper. Det är angeläget och glädjande att allt fler företag engagerar sig, då vi med en gemensam kraftansträngning kan göra skillnad för samhället i stort, säger Pernilla Bjurling.


Diversity Leader 2020 är ett av många erkännanden för Schneider Electric
Utöver det prestigefulla omnämnandet av Financial Times som toppföretag i Diversity Leader 2020, har insatser från Schneider Electric även uppmärksammats genom en rad andra erkännanden. Nyligen rankades Schneider Electric som nummer ett inom den industriella sektorn i samband med Equileap’s Gender Equality Report. Rapporten strävar efter att snabba på utvecklingen mot mer jämställda arbetsplatser.

Dessutom har Schneider Electric, för andra året i rad, inkluderats i 2019 Bloomberg Gender-Equality Index – en unik barometer över företags prestationer och insatser för jämställdhet mellan könen inom samtliga sektorer världen över. I mars månad belönades Schneider Electric med 2019 Catalyst Award, för bolagets framåtsträvande initiativ för att hjälpa kvinnor avancera i sin karriär och nå sina mål.



Källa: Schneider Electrics