Industri & Framtid: "Sverige halkar efter"


2019-11-19

Jacob Wallenberg talade på Industri & Framtid 2019.
Bild: Pax Engström Nyström
Jacob Wallenberg talade på Industri & Framtid 2019.

– Just nu halkar Sverige efter inom AI. Satsningen från statligt perspektiv är inte särskilt imponerande. Vi investerar betydligt mindre per capita än andra länder i AI. Som nation måste vi sätta upp en tydlig vision och vara beredda på att satsa långsiktigt, förklarade Investors ordförande Jacob Wallenberg på SSGs och Dagens Industris gemensamma konferens Industri & Framtid den 6 november på Grand Hotel i Stockholm.

Dagens industri och SSG Standard Solutions Group samlade den 6 november 2019 cirka 150 nytänkare, makthavare och representanter från Sveriges tyngsta industribolag för en heldag med debatt och strategiska diskussioner på allra högsta nivå. Här togs tempen på svensk industris AI-mognad flera framgångsrika exempel på praktisk industriell AI-tillämpning lyftes fram under konferensen.


Många namnkunniga talare
Sverige som industriland har stolta traditioner men med hela världen som spelplan, men med den digitala revolutionen så förändras gamla sanningar. Sverige har potential att vara en stark industrination även framöver, men vad är egentligen status just nu? Vilka blir nycklarna för att vara en kraft att räkna med även i framtiden? Det var några av de frågeställningar som behandlades under dagens många intressanta anföranden och paneldiskussioner.

Bland talarna återfanns förutom Investors ordförande Jakob Wallenberg, näringsminister Ibrahim Baylan, Svenska Institutet s generaldirektör Madeleine Sjöstedt, Vattenfalls strategichef Andreas Regnell, SKF:s CTO Victoria van Camp, AI-professorerna Jan Gulliksen, KTH, och Amy Loutfi, Örebro universitet, samt ledande företrädare från Ericsson, Siemens, ABB, Microsoft och Google.


Industrin är framtiden
Näringsminister Ibrahim Baylan inledde konferensen med att konstatera att AI i grunden och botten är något väldigt positivt.

– För tio år sedan ifrågasattes om industrin var något att räkna med i framtiden, nu ser jag fantastiska möjligheter framåt. Men för att åstadkomma det vi vill finns det kostnader och investeringar att göra. Vi ska göra den förändringen tillsammans. Näringslivet och politiken måste kroka arm göra det här tillsammans, förklarade han och fortsatte:

– Vår ambition är att Sverige ska vara ledande inom Industri 4,0 och med vår starka tradition av innovation, öppenhet, offensiv framåtanda och samarbetsförmåga har vi goda förutsättningar och oerhörda möjligheter att stärka vår globala position. Industrin är här och den kommer att finnas kvar även imorgon - the future is the industry. Målet är att Sverige ska vara bäst, men vi måste vi rusta upp vår kontinent i Europa och ha den med oss i detta arbete som en ytterligare hävstång.


Sverige har stora utmaninga
Jacob Wallenberg, ordförande Investor, var inte lika optimistisk i sitt anförande.

– Vi har en stor utmaning framför oss att förhålla oss. Just nu halkar Sverige efter inom AI. Satsningen från statligt perspektiv är inte särskilt imponerande. Vi investerar betydligt mindre per capita än andra länder i AI. Som nation måste vi sätta upp en tydlig vision och vara beredda på att satsa långsiktigt. Vi måste orka och våga ta risker. Vi får inte vara för försiktiga, vilket vi annars har en stark tradition av. Som land betraktat är vi inte särskilt riskbenägna. Nu måste vi vara beredda att fatta beslut - det handlar ytterst om pengar, attityd och ledarskap.

Men även Jacob Wallenberg såg ljuspunkter i mörkret:

– Vi har ett antal företag i vårt land som har en sak gemensamt - de är världsledande, de är oerhört skickliga och mycket fokuserade på just de områden de är bra på. Jag skulle vilja se hela Sverige i samma ljus. Vi som nation måste bestämma oss för vad vi ska vara duktiga på och satsa på det. Det betyder i sin tur att vissa saker kan vi inte satsa på.



Källa: SSG