Svensk industri långt framme inom digitalisering


2019-11-14

Martin Björnmalm och Erik Josefsson föreläste om digitalisering och 5G på Industri & Framtid 2019.
Bild: SSG
Martin Björnmalm och Erik Josefsson föreläste om digitalisering och 5G på Industri & Framtid 2019.

Att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter beskrivs som ett viktigt steg för industrins fortsatta utveckling och där har Sverige ett bra utgångsläge, menar Martin Björnmalm, Digital Lead på ABB. Men utbyggnaden av 5G, som beskrivs som en revolution inom industrin, är en av förutsättningarna för att fortsätta det höga tempot.

Att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter beskrivs ofta som en av nycklarna till att vara konkurrenskraftig i framtiden och inom svensk industri har digitaliseringstakten varit hög jämfört med resten av världen. Det menar Martin Björnmalm, Digital lead på ABB, som under Industri & Framtid berättade om vägen framåt för svensk industri genom industri 4.0 och ekonomisk hållbarhet.

 Sverige ligger bra till, den digitala mognaden i samhället är hög, säger Martin Björnmalm, Våra medarbetare har en vana och en vilja att jobba med och ta till sig nya digitala verktyg och system. Utifrån ABB:s perspektiv så ser vi definitivt att förfrågningarna, mottagligheten och dialogerna på svensk och nordisk marknad ligger i framkant ur ett globalt perspektiv.


Privat och offentlig samverkan en förutsättning
Inom svensk industri finns det flera exempel på lyckade digitaliseringsarbeten. Nyligen har flera stora projekt både lanserats och kommit i mål där Sverige utmärker sig internationellt.

– Sverige har världens mest moderna massabruk hos SCA Östrand utanför Sundsvall, säger Martin Björnmalm. Vi har gruvor med en produktivitet i absolut världsklass och Mälarenergi har tillsammans med Västerås Stad har tagit på sig ledartröjan inom digitalisering som möjliggörare för Smart Cities. Snart har vi också den modernaste batterifabriken i världen genom Northvolt.

En viktig faktor för det är samspelet mellan näringslivet och det offentliga.

– Satsningar som dessa möjliggörs genom ett positivt samspel mellan statliga, kommunala och industriella aktörer säger Martin Björnmalm. De kan tillsammans skapa förutsättningar i form av infrastruktur och utbildning och realisera detta i industriella ekosystem som tillsammans ger material, produkter och lösningar i världsklass.


”5G kommer att revolutionera industrin”
Men trots att vi har kommit långt så finns det mycket kvar att göra. En viktig faktor för fortsatt digitalisering är att utbyggnaden av 5G fortsätter. När 5G implementeras fullt ut kommer det innebära helt nya möjligheter för industrin. Telekomjätten Ericsson är ett av företagen som driver på utvecklingen och Erik Josefsson, som arbetar som Head of Advanced Industries, technologies and New Business, är optimistisk över vad den femte generationens mobilnät kommer att föra med sig. Det berättade även han om på Industri & Framtid.

 5G är den första mobila generationens mobilnät som faktiskt har skapats med industrins krav, säger Erik Josefsson. Det kommer att revolutionera industrin, bland annat att man kan koppla upp det som tidigare var allt för dyrt eller omöjligt att koppla upp. Med den nya kommunikationen kan vi få en batteritid upp till tio år, vi kan sätta sensorer på allt, få lokalisering på 10 cm och täcka stora områden med bara en radio.

5G kommer också att innebära trådlös kommunikation, i betydligt större utsträckning än idag.

– Med 5G kommer man på riktigt att kunna klippa kablar. Hastigheterna och dataöverföringen kommer att vara så snabb att man kan sätta intelligens i molnet istället för i produkten. Med ökad säkerhet och stabilitet så kan man gå trådlöst på riktigt med 5G, avslutar Erik Josefsson.



Källa: SSG