Fem konkreta tips från IoT-arena om digitala lösningar


2019-11-14

<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Bild: Elmia
Johan Hellström, Digital Business Developer på Kalmar Global och Sebastian Maghsoudi, IT-konsult på Combitech.

Inspiration, nya kontakter och den senaste tekniken inom digitala lösningar. Det är vad Subcontractor IoT-arena handlar om. Men framförallt är det en arena där du kan få med dig idéer hem för att direkt börja fundera på egna lösningar.

Trucktillverkaren Kalmar Global hade en idé om en simulator för att lära upp nya förare. De tänkte stort. Riktig hytt, rätt inredning och så verkligt som möjligt. Men sedan funderade de ett varv till: Vad är egentligen det viktigaste med simulatorn?

Svaret blev den avancerade joysticken. Det absolut viktigaste för nya förare är att lära sig den innan- och utantill. Så de började att skala ner. Pedalerna var inte prioriterade och ratten byttes ut mot en vanlig gaming-ratt.

Det enda från ursprungstanken som blev kvar var joysticken – kärnan i problemet som behövde en lösning.

– Börja inte med att ta fram något som ska lösa alla världens problem. Tänk efter i stället vilket problem som ska lösas. Om grunden fungerar går det att klä på mer efteråt, säger Johan Hellström, Digital Business Developer på Kalmar Global och fortsätter:

– Gör inte en lösning till något som inte är ett problem. Skala ner så mycket som möjligt och kör med korta utvecklingssteg. Om något skulle gå fel blir det bara ett litet steg att backa.

Simulatorn från Kalmar Global och Combitech är endast en del av IoT-arena. Här visas de senaste digitala lösningar i sina verkliga applikationer.

– Här får man ny kunskap som ökar konkurrenskraften. Digitaliseringen innebärett gäng nya verktyg som, om de används rätt, kan öka konkurrenskraften kraftigt. Något som alla bolag borde vara intresserade av, säger Magnus Mörstam, samordnare av Subcontractor IoT-arena,

Även IT-konsultbolaget Combitech, som har levererat simulatorn till Kalmar Global, ställer ut på IoT-arena för att visa några av sina lösningar.

– En mässa handlar mycket om business to business-möten, men här går det att se hur andra tillverkare har nyttjat den digitala tekniken. Sådana event är viktiga – hur ska man annars få reda på hur tekniken kan användas, säger Sebastian Maghsoudi, IT-konsult på Combitech.


Fem tips för dig som funderar på en digital lösning:
1: Vad är det för problem som behöver lösning?
2: Skala ner och klä på efterhand.
3: Använd korta utvecklingssteg.
4: Våga tänka nytt.
5: Gör inget bara för sakens skull.


Källa: Elmia