Patenterad plastersättare görs globalt tillgänglig


2019-10-28

Linus Larsson, uppfinnare och CEO PulPac AB tillsammans med R&D personal.
Bild: PulPac
Linus Larsson, uppfinnare och CEO PulPac AB tillsammans med R&D personal.

– Vår innovation är tillgänglig för alla som vill vara med och rädda planeten från engångsplast. Vi har ont om tid att göra skillnad och licensiering är det enda sättet att extremt snabbt kunna skala en ny teknologi, säger Linus Larsson, uppfinnare av ”torrformad cellulosa” och VD för PulPac AB i Göteborg.

Det var den 18 mars 2016 som Linus, och hans far, Ove Larsson lämnade in en patentansökan på en metod att torrforma cellulosa. Fram till dess har cellulosa, alltså fibrer från träd, kommersiellt formats med en våt metod uppfunnen redan 1903. Äggkartongen är kanske det vanligaste exemplet. Den är formad med denna våta process som närmast kan liknas vid industriell papier-maché.

Våtformning är en långsam, kostsam och energikrävande metod som dessvärre inte har kunnat konkurrera med plast. Tiden och energin att driva ut vatten och torka fibrerna belastar helt enkelt förpackningen med för mycket kostnad.
– Plast har människan kunnat forma på sekunder ända sedan 50-talet. Och tyvärr, åtminstone hittills har människan alltid valt det billigaste alternativet, konstaterar Linus.

Linus och Ove jobbade som innovationskonsulter åt förpackningsindustrin.
– Vi drev flera stora plastprojekt åt svensk industri tills vi en dag insåg att det här håller inte längre, säger Linus och uppger att han då ställde sig den enda riktiga frågan:
– Skulle man, lika snabbt som man formar plast, kunna forma tråg, flaskor, korkar, galgar, skålar, skedar och askar av fibrer från skogen? Ett av världens mest återvunna och nedbrytningsbara material.

Genombrottet kom en vårdag 2015 när Linus och Ove placerade cellulosan från en helt vanlig barnblöja i en plåtpress. Med hjälp av lite värme kunde de 3D-forma blöjan till en stenhård produkt på sekunder. Torrformning av rena skogsfibrer var uppfunnet! Dessutom anade uppfinnarna redan då att torrformning av ren cellulosa till och med var billigare än plast.
– Vi insåg direkt att detta var stort och bestämde oss för att söka patent och starta PulPac AB, berättar Linus.

Patentet är idag beviljat och är numera kusin till mer än tio andra patentfamiljer, i fler än 30 länder. PulPac AB sysselsätter 15 forsknings- och utvecklingsingenjörer som har en enda uppgift – tillgängliggöra torrformning för världens alla förpackningstillverkare.
– Vi erbjuder PulPac på licens utan uppstartskostnad men begär en del av vinsten för att finansiera vår fortsatta utveckling. Att bekämpa plastindustrins intressen och vända utvecklingen kommer att kräva kapital, menar Linus.

PulPac har idag en handfull licenstagare och partners och den första PulPac produkten, galgar till modeindustrin, har nyligen börjat produceras av Ekoligens AB i en helt ny fabrik i Kungälv.

PulPac räknar med att offentliggöra flera spännande globala projekt under det närmaste året, som även de kommer att göra skillnad.
– Jag utgår ifrån att vi har hundratals industriella PulPac-linor som årligen producerar miljardtals plastfria och helt nedbrytningsbara produkter redan om några år, säger Linus Larsson.



Källa: PulPac