En helt ny värld av automation


2019-12-11

Nu lanserar Bosch Rexroth en helt ny automationsplattform – ctrlX AUTOMATION. Med den nya plattformen bryter vi de traditionella gränserna mellan maskinstyrningssystem, IT och Internet of Things. Tack vare skalbarhet och fritt val av programmeringsspråk är det nu möjligt att på ett flexibelt sätt skapa centraliserade och decentraliserade automationstopologier. Med hjälp av ett Linux realtidsoperativsystem, öppna standarder, app-programmeringsteknik, webbaserad teknik samt en omfattande IoT-anslutning, ger ctrlX AUTOMATION en avsevärt reducerad drifttagningstid av nya projekt.

– Idag handlar maskinteknik i första hand om mjukvaruutveckling. Vi på Bosch Rexroth har lyssnat på våra kunders behov och önskemål när vi utvecklat vår nya ctrlX AUTOMATION-plattform som omfattar de senaste tekniska programvaruteknologierna i kombination med PLC- och motionuppgifter, säger Marco Parnola, Senior Technical Advisor på Bosch Rexroth Sverige, och fortsätter:
– Mjukvarufunktioner kan kombineras på många sätt med färdiga, anpassade och anpassningsbara appar. Egna appar kan skapas i en mängd olika programmeringsspråk som C++, skriptspråk som Python eller nya grafiska språk som Blockly. Detta ger maskintillverkarna en helt ny frihet.

Flexibel och enkel uppstart sparar tid och resurser
Behovet av att installera programvara minimeras genom att konfigurering och drifttagning av automationskomponenterna är helt webbaserat. Inom bara några minuter efter att systemet har skapats kan applikationen börja programmeras. ctrlX AUTOMATION erbjuder användarna möjligheten att programmera i IEC 61131 med Codesys, PLCopen, G-kod eller med konventionella högnivåspråk. Detta innebär att maskintillverkarna inte längre behöver vara beroende av tillgängliga PLC-specialister eller leverantörsspecifika system.

En helt virtuell ctrlX AUTOMATION-systemmiljö finns tillgänglig vilket möjliggör programmering utan hårdvara. Funktionalitet kan läggas till när som helst i form av användarens egna funktioner och färdiga appar. Totalt reducerar plattformen konfigureringstiden med 30-50%, vilket minskar tiden ut till marknaden avsevärt. Med fler än 30 anslutningsalternativ och kommunikationsstandarder skapas maximal nätverksflexibilitet för anslutning från fält till moln. ctrlX AUTOMATION är även utrustad för framtida kommunikationsstandarder som TSN och 5G, vilket gör det till marknadens bästa system när det gäller nätverksmöjligheter.

ctrlX AUTOMATION är baserad på en ny generation flerkärniga processorer som ger tillräcklig prestanda för nästintill alla automationsuppgifter. Dessa högpresterande processorer kan integreras i inbyggda system, industridatorer eller direkt i servodrifter. Den helt nya hård- och mjukvaruarkitekturen täcker alla automationsuppgifter - från enkla logikapplikationer och IoT-lösningar till högpresterande synkroniserade applikationer.

– ctrlX AUTOMATION är som en smartphone för automation, och det är verkligen en passande jämförelse. Den intuitiva och enkla tillämpningen av teknik och programmering påminner starkt om vad vi är vana vid från våra telefoner. Vi ser med glädje fram emot att kunna presentera detta närmare för våra kunder från 2020 och framåt, säger Marco Parnola.

Bosch Rexroth presenterade sin nya automationsplattform, ctrlX AUTOMATION, på SPS-mässan i Nürnberg i november 2019.



Källa: Rexroth