Holländska säkerhetsmyndigheten godkänner kvantsäkert krypto från Sectra


2019-10-21

Bild: Sectra

Den holländska säkerhetsmyndigheten NLNCSA har godkänt cybersäkerhetsföretaget Sectras (STO: SECT B) senaste version av den avlyssningssäkra mobiltelefonen Sectra Tiger/S för användning till och med säkerhetsnivån Geheim (SECRET). I sin granskning av produkten gör myndigheten även bedömningen att den nya versionen av Sectra Tiger/S skyddar mot så kallade kvantattacker.

Ett av de största hoten mot framtidssäker sekretess är de nya typerna av avancerade superdatorer, så kallade kvantdatorer. De kan utföra vissa typer av beräkningar betydligt effektivare än dagens datorer och skulle kunna utgöra ett hot mot nuvarande krypteringsmetoder. I och med att dagens säkerhetslösningar måste kunna skydda information en längre tid framåt är det viktigt att de byggs på kvantsäkra principer.

– Våra kunder behöver kvantsäker teknologi och vi ligger i täten i detta nya fält. Enligt den holländska säkerhetsmyndigheten är kvanthoten påtagliga men trots detta är det i dag mycket få produkter som erbjuder någon form av skydd mot dessa, säger Simo Pykälistö, vd på Sectra Communications.


Om Sectra Tiger/S

Sectra Tiger/S är ett säkert kommunikationssystem utvecklat i nära samarbete med de holländska och svenska säkerhetsmyndigheterna. Med Sectra Tiger/S kan användaren dela klassad information genom krypterat tal, textmeddelanden och dataöverföring upp till och med säkerhetsnivån SECRET.

Användare av kommunikationssystemet inkluderar regeringstjänstemän, tjänstemän inom diplomatkåren, beslutsfattare inom försvaret och kritisk infrastruktur, samt militär personal i fält. Gemensamt för dessa är att de använder säkerhetsgodkända produkter för att kunna kommunicera säkert och för att de har höga krav på flexibilitet och mobilitet.

Sectra Tiger/S utgör en del av Sectra Tiger Ekosystem tillsammans med smartphone-lösningen Sectra Tiger/R, klassificerad för säkerhetsnivån RESTRICTED, samt tidigare generation av Sectra Tiger/S, Sectra Tiger/S XS. Detta ekosystem skapar en säker kommunikationsmiljö utan kryptoöar, vilket gör det möjligt för användarorganisationen att balansera individuella säkerhetskrav med rätt säkerhetsnivå som stöder nuvarande och framtida krypteringsbehov.



Källa: Sectra