Teknikutbildarnas elektrikerskola i samarbete med Skellefteå kommun


2019-10-20

 
Bild: Skellefteå kommun
 

Skellefteå expanderar kraftigt just nu. En förbättrad infrastruktur, nya arbetsplatser och nya bostadsområden tar form. Industrin, i skepnad av storföretag som Boliden och Alimak, blomstrar och snart är även Europas största batterifabrik redo att påbörja produktionen. Större samhällsförändringar kräver långsiktiga planer och för att garantera en framtida arbetskraftsförsörjning har Vuxenutbildningen i Skellefteå slutit ett avtal med Teknikutbildarna i Norden AB om att utbilda fler elektriker och automationstekniker.

Teknikutbildarna i Norden är ett av Sveriges största utbildningsföretag och utbildar varje år cirka 400 elektriker. Teknikutbildarnas utbildningsmodell ger möjlighet till distansstudier. Ett kursupplägg där distansstudier varvas med praktiska moment på plats i Teknikutbildarnas utbildningslokaler i Sundsvall, eller i den egna verksamheten, Vuxenutbildningen i Skellefteå. Det här gör att eleven kan fortsätta att arbeta parallellt med sina studier om så krävs.

– Vi ser en expansiv utveckling i regionen. Skellefteå kommun har satsat stort på att öka antalet yrkesinriktade vuxenutbildningar. Inom kort startar en fjärde grupp elever tillsammans med oss på Teknikutbildarna. Skellefteå är en kommun i framkant som både vill och vågar satsa. Vi har ett fantastiskt roligt och givande samarbete med Skellefteå kommun, säger Lennart Bölin, Vd på Teknikutbildarna.

– Vi har arbetat med utbildning i 20 år. Och under de åren har vi metodiskt byggt upp vår kurskatalog och utbud. Med vår erfarenhet ser vi att behovet och efterfrågan av elektriker och tekniska yrken har ökat markant, i Skellefteå men även i andra städer och orter – det är framtidsyrken, säger Lennart Bölin.

Att det finns en framtid för elektriker, bekräftas av Arbetsförmedlingen rapport ”Var finns jobben” som publicerades i februari. Det är en prognos för 2019 och fem år framåt. I rapporten framgår att installations- och serviceelektriker, förväntas ha goda utsikter till arbete.

– Vårt samarbete med Teknikutbildarna fungerar jättebra! Tidigare köpte vi sporadiskt utbildningsplatser vilket var bra sätt att utvärdera kvalitet och resultat. Nu har vi ett upphandlat avtal för kurser och utbildningar vilket underlättar. Ansökningarna till Industri- och automationstekniker-utbildningar har ökat markant, säger Ellinor Berglund, Utbildningsutvecklare, Vuxenutbildningen, Skellefteå kommun.

– För första gången börjar företag höra av sig direkt till oss och ber Vuxenutbildningen att förmedla elevkontakter istället att vända sig enbart till gymnasieskolans elektrikerutbildning. Det är en spännande utveckling, säger Ellinor Berglund.



Källa: Teknikutbildarna i Norden